Šta je novo?

Hoće privremene mere u Čajetini

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.791
ČAJETINA 14. 05. 2010
PRESS

Hoće privremene mere u Čajetini


Opozicione stranke DS i SNS optužuju čajetinsku vlast za štetan ugovor oko izgradnje pijace na Zlatiboru i za nezakonitost u radu opštine

1405.jpg


Uzrok spora između vlasti i opozicije...
Pijaca na Zlatiboru


Opozicione stranke DS i SNS optužuju rukovodstvo opštine Čajetina da je napravilo štetan ugovor po opštinu u vezi sa izgradnjom pijace na Zlatiboru. Pored žtoga DS je tražio da republičke inspekcije ispitaju zakonitost rada opštine. Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović uzvraća da je cilj tih stranaka da se blokira rad opštine i uvedu privremene mere.
Predsednik Opštinskog odbora Demokratske stranke u Čajetini Strajin Nedović kaže da su zbog nepoštovanja zakonitosti rada opštine podneli prijavu inspekciji Ministarstva za državnu i lokalnu samoupravu.

Na pijaci ništa nije urađeno

- Inspekcija je pronašla da 12 radnika i neki savetnici nisu u stalnom radnom odnosu za koje postoji sistematizovano radno mesto, već su primljeni na određeno vreme. Zato je inspekcija naložila da se tim radnicima poništi postojeće rešenje o radnom odnosu. Predsednik opštine je propustio priliku da ih u poslednje dve godine primi u stalni radni odnos, ali verujem da je to namerno uradio iz ucenjivačkih razloga i da ih tako drži na stend-baju - rekao je Nedović.
On se osvrnuo i na izgradnju pijace na Zlatiboru.
- Tu je potpisan ugovor sa firmom „Serpentius", kojoj je opština zemljište dala u zakup da ova firma izgradi pijacu. Iako je prošlo dve godine od tada, nije se ništa uradilo. To je predmet i za pravosudne organe - rekao je Nedović i dodao da zbog svega ovoga, ali i drugih obećanja koja postojeća vlast nije ispunila, Demokratska stranka u Čajetini se bori da se uvede prinudna uprava u ovoj opštini.
Predsednik Okružnog odbora SNS-a Milomir Mandić kaže da se ogromni problemi opštine Čajetina guraju pod tepih pravdajući da je za sve kriva građevinska mafija.
- Opština je propustila šansu da razvija Zlatibor. Mnogi projekti koji su započeti nisu ostvareni kao na primer izgradnja pijace, zabavnog parka ili gondole. I cene legalizacije su velike, a to će posebno uticati na meštane Zlatibora. Sadašnja vlast vlada već deset godina u Čajetini i vreme je da se nešto menja - rekao je Mandić.

DSS deset godina na vlasti

Na vlasti u Čajetini u poslednjih deset godina je DSS, a predsednik opštine je Milan Stamatović (DSS). Na poslednjim izborima 2008. godine ubedljivo je pobedila svoje protivnike osvojivši 47,5 odsto glasova birača, dok je iza nje bio DS sa 17,59 posto. Stamatović je demantovao tvrdnje o ucenjivačkom odnosu prema radnicima.

Cena legalizacije još nije utvrđena
Za legalizaciju na Zlatiboru prvi čovek opštine Čajetina kaže da još uvek nije utvrđen cenovnik.
- Cene koje je Mandić pominjao važeće su cene za komunalnu izgradnju. Cenovnik za legalizaciju ćemo uskoro usvojiti. A inače, Mandićev otac i devojka iz SNS-a koji su nedavno kritikovali postojeće cene, imaju nelegalne objekte na Zlatiboru - rekao je Milan Stamatović.


- Ovo je očit primer kako se vrši politički pritisak na republičke inspekcije i druge nadležne organe. Cilj opozicionih stranaka u Čajetini je da se blokira rad opštine, kako bi se uvele privremene mere. Ali, za to nema razloga. Po nalogu Opštinskog odbora DS-a u opštinu je dolazila inspekcija i dala mišljenje da radnici koji su primljeni na određeno radno vreme treba da se prime u stalni radni odnos. To će se i učiniti - rekao je Stamatović.
Stamatović je dodao da DS pokušava da preko nadležnih organa nađe dokaze da je ugovor oko pijace štetan po opštinu.
- Tu nema ništa sporno. Pošto druga strana nije ispoštovala ugovor, odnosno nije uplatila prvu ratu, na sednici Skupštine opštine Čajetina doneta je odluka o poništavanju rešenja o dodeli zemljišta na korišćenje - objasnio je Stamatović.

Z. GLIGORIJEVIĆ

 
Top