Šta je novo?

Hoće li se Jerusalim obnoviti

Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
6.515
Evo malo sam pregledao diskusije pa mi je zapalo za oko jedan segment istih, vezano za raspravu oko obnove Jerusalima a u sklopu diskusija vezanih za proroštvo Elen Vajt. Ovo je zanimljiva tema zato bih je izdvojio kao posebnu a videh jedan komentar da će se Jerusalim obnoviti koji je izneo jedan forumaš navodeći reči Isuosove da će Jerusalim gaziti neznabošci dok se ne izvreše vremena neznabožaca. On je zaključio da tu Isus govori o obnovi Jerusalima. U narednom postu ću ovu temu detaljnije objasniti.....

Pozz
 
Učlanjen(a)
22.07.2016
Poruka
6.515
I ne samo to, Isus je rekao, da ce "Jerusalim gaziti pagani, dok se ne ispune vremena pagana"(ono sto J.S. ppgresno razumeju), i dan danas su tamo pagani muslimani i drugi, ali doci ce dan kada vise nece biti, takodje je Pavle rekao da ce Izrael prihvatiti Hrista na kraju.


Ovo je vrlo zanimljiv komentar. Ovde se iznose reči Isusove koje su zapisane u Luki. Evo teksta:"I padaće od oštrica mača, i odvešće se u ropstvo po svim narodima; i Jerusalim će gaziti mnogobošci dok se ne izvrše vremena mnogobožaca", Luka 21,24. Isus ovde govori o ropstvu koje će zadesiti Jevreje nakon Rimskog osvajanja ali se u isto vreme radi i o nevolji poslednjih dana koja će zadesiti veran Božiji narod u poslednja vremena jer stihovi 25 i 26 to sugerišu. Dakle, Isus ovde iznosi dvostruko proročanstvo slično kao u Mateju 24 glava. No, sada nam je u fokusu ono što se odnosi na Jerusalim i Jevreje. Da li se ovde radi o obnovi Jerusalima pa i same Izraelske države? Očigledno ne. U stihu 24 se navodi da će Jerusalim "gaziti" neznabošci ali ne kaže da će on biti obnovljen. Piše samo da će to činiti dok se "ne izvrše vremena". Na osnovu ovog stiha nepostoji eksplicitan dokaz da će se Jerusalim obnoviti. Čak šta više u ovom stihu se i ne navodi razaranje Jerusalima nego odlazak naroda u ropstvo iako znamo da je 70 godine Jerusalim razoren kao i 132-135 i pretvoren u Eliacapitolinu tj. rimski grad. Dakle ovaj stih niti sugeriše razaranje Jerusalima niti njegovu obnovu. Stih bi eventualno mogao nagovestiti da će se Jevreji vratiti u obećanu zemlju. Međutim, proročanstvo Isusovo ovde treba sagledati u svetlosti Pisma i onoga o čemu govori apostol Pavle. Pismo mora tumačiti Pismo a ne ljudski autoriteti četvrtog veka. Naravno, dobrodošćli su ali ne presudni za razumevanja Pisma.

Naime apostol Pavle govori nešto slično u Rimljanima 11 glavi. Celo poglavlje govori o dva Izrailja. Jednom duhovnom i jednom telesnom. Telesni su oni Izraelci rođeni kao Izraelci a duhovni su Hrišćani. Hrišćani su divlja maslina pricepljena na pitomu a Jevreji obraćenici su ona pitoma tj. prirodna grana. Pavle dalje govori da Bog može pricepiti na tu granu ponovo one koji su po telu Izraelci ali samo pod uslovom da se obrate. Pavle zapravo u stihu 26 i govori o tome:"I tako će se spasti sav(i duovni i telesni-ono što JS ne mogu da razumeju u mojim raspravama sa njima) Izrailj kao što je napisano: doći će sa Siona izbavitelj i odvratiće bezbožnost od Jakova". Dakle, stihovi ovde jasno ukazuju na obraćenje Izrailja u poslednjim vremenima. Naravno, to ne znači da će svi telesni Izraelci da se obrate, uvek će biti protivnika ali Pavle govori očigledno o masovnom obraćenju Jevreja i da će to biti veoma silno svedočanstvo(stih15). Tako će Bog učiniti da crkva Hristova i obraćenici od Izraela silno posvedoče za Boga. Međutim, ono što je važno jeste napomenuti da se ovde ne radi o nekakvom doslovnom obnavaljanju Jerusalima ili Izraela već se radi o duhovnoj obnovi tj. promeni njihovih srca i obraćenje ka Gospodu. Stih 25 kaže sledeće:"Ja vam braćo neću zatajiti tajne ove(da ne budete ponositi) da šljepota(*jedan deo Izrailja je okoreo) Izrailju pade u djel dok ne uđe neznabožaca koliko treba". Dakle, njihovo srce je okorelo dok ne uđe "neznabožaca koliko treba". Drugim rečim mnogo će neznabožaca tj. hrišćana nejevreja posvedočiti za veru dok ne bude ova okorelost srca među Jerejima spala i dok ne budu spremni da prihvate Mesiju. Dakle, radi se o duhovnom obraćenju pripadnika doslovnih Izraelaca ali ne o obnovi grada ili države. Biblijski fokus je na duhovnoj obnovi a ne na doslovnoj. Biblija zapravo i ne razmatra ovo pitanje.

Takođe pisac posta ukazuje da su današnji muslimani ti koji gaze Jerusalim te da će Jevreji isterati muslimane tj. dođi će dan kada više neće gaziti. Shodno tome Pavlove i Isusove reči usmerava na doslovni Izrael i Jerusalim. Međutim, Otkrivenje Jovanovo nam pomaže da bolje razumemo termin "neznabošci koji gaze Jerusalim". Apostol Jovan kaže:" a portu što je izvan crkve, izbaci napolje, niti je meri, jer je dana neznabošcima; i grad sveti gaziće četrdeset i dva meseca", Otkrivenje 11,2. Tradicionalisti ovaj stih shvataju doslovno i bukvalno jer tvrde da se ovde radi o Jerusalimu koji gaze neznabošci. Takođe veruju d se radi o doslovnih tri po godine. E sad postoji nekoliko problema. Kao prvo odnosi li se ovo na Jerusalim? I kao drugo da li se ovde radi o doslovnim danima? Ako se radi o doslovnim danima i doslovnom Jerusalimu onda je nemoguće da se ovo odnosi na ovaj Jerusalim. Naime, u komentaru je izneto:
"Isus je rekao, da ce "Jerusalim gaziti pagani, dok se ne ispune vremena pagana"(ono sto J.S. ppgresno razumeju), i dan danas su tamo pagani muslimani i drugi, ali doci ce dan kada vise nece biti, takodje je Pavle rekao da ce Izrael prihvatiti Hrista na kraju". Dakle naš brat i prijatelj tvrdi da ovo gaženje Jerusalima se odnosi na muslimane i druge....Ok, ali da se ovo odnosi na muslimane i druge onda bi oni odavno trebali da su izbačeni iz Jerusalima a Izrael odavno obraćen ako se radi o doslovnim godinama. Muslimani vladaju Jerusalimom od 7-og veka. I još uvek ih ima u Jerusalimu. Dakle, očigledno ne radi se o doslovnim godinama ali ni o muslimanima. Ako bismo pak proroštvo primenili u proročkom vidu 1260 godina opet se ne uklapa u vreme gaženja Jerusalima od strane neznabožaca jer:"Године 637. муслимани су освојили град, населили се овде и углавном остали до 1948. године, када је створена садашња држава Израел. До 1966. године био је подељен између Израела и Јордана, a од тада је Израел анектирао цео град.". Od 637 godine 1260 bi išlo do 1897 godine a ne 1948 ili 1966. Dakle eventualno oslobođenje Jerusalima od muslimana ne bi predstavljalo ispunjenje proročanstva o 1260 dana ili godina upravljanja neznabožaca. Takođe pak Isusovo proroštvo o Jerusalimu i njegovom razorenju se odnosi na Rimljane a ne na Muslimane pa onda u tom slučaju godine su još niže. Očigledno je da se ovo proroštvo iz Otrivenja 11 uopšte ne može primeniti na doslovan Izrael i Jerusalim. Nema tu ništa doslovno. Takođe videli smo da se Rimlanima 11 ne odnosi na nekakvu materijalnu obnovu Jevreja nego na duhovnu a Isusovo proroštvo ne sadrži u sebi elemnte koji ukazuju na izgradnju Jerusalima i Izraela kao velike države.

Za sad toliko...imam još mnogo reći na ovu temu ali za sada bih ovde stao jer je i ovo mnogo podataka iznesenih. Svakako u daljoj diskusiji ćemo se verujem dotaći još mnogo drugih aspekata ovog pitanja.

Neka nas Gospod vodi.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
17.545
Danas postoji ekstremna struja u Izraelu, koja zeli da obnovi Jerusalimski hram, na mestu gde se danas nalazi Dzamija Al Aksa, i okupi sve Jevreje u maticnoj drzavi - sto bi izazvalo medjunacionalne sukobe izmedzju Jevreja i arapa.

Da li ce se ova teznja ostvariti, licno verujem da nece, i slazem se sa gornjim tekstom - da je rec o duhovnom gazenju Jerusalima i njegovoj obnovi, isto kao sto gazenje Svetinje ( koje se spominje u otkrivenju ), ne znaci gazenje fizicke zemaljske Svetinje u gradu Jerusalimu, vec nebeske, koje podrazumeva neprihvatanje Hrista i njegove posrednicke sluzbe na nebu, kao i progonstvo Bozjeg naroda, koje i znaci "gazenje Jerusalima"
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
748
Nego pozivam naseg clana Taramanu, ili ti lavica, da iznese njegovo misljenje, ovo je jedna od njegovih tema. Nego sto je s njim, gdje si lavicu nestao?
 
Top