Šta je novo?

"Hjundai" predstavio prvi električni automobil

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.563
„Хјундаи” представио први електрични аутомобил


„BlueOn” је у целини развијен у Јужној Кореји и представља најновија технолошка достигнућа Хјундаија у сектору у ком примат већ дуже време држе јапанске компаније

Hyundai-3-foto-AFP.jpg


Сеул
– Највећи јужнокорејски произвођач аутомобила „Хјундаи” представио је свој први електрични аутомобил „BlueOn” који ће се на тржишту надметати са јапанским ривалима, лидерима у изради еколошки прилагођених возила, саопштено је у Сеулу. „Хјундаи” је у периоду од једне године уложио око 40 милијарди вона (34,3 милиона долара) у креирање возила, чију основу чини њен мали модел „i10” са петоро врата.

Компанија планира да до октобра испоручи 30 нових аутомобила „BlueOn” различитим агенцијама јужнокорејске владе за пробну вожњу, а до краја 2012. године требало би да се изради око 2.500 електричних возила.
Потпредседник „Хјундаија” Ли Хјун-Сун, који је задужен за истраживања и развој, изјавио је да је компанија „поносна што може да покаже ’BlueOn’ који је у целини развијен у Кореји и који представља најновија технолошка достигнућа ’Хјундаија’”. „Хјундаи”, прва јужнокорејска компанија која је произвела електрично возило, последњих година добио је доста признања за квалитет и дизајн и знатно повећао удео продаје на светском тржишту, али јапанске компаније, што се тиче еколошких возила, већ дуже држе примат. „Мицубиши” већ израђује електрични аутомобил „iMiEV”, док „Нисан” планира серијску производњу електроаутомобила „лиф” у овој фискалној години.

објављено: 12/09/2010
Извор: Политика 
Top