Šta je novo?

Hipnoterapija: Mozak je "ključ" bolesti i ozdravljenja

 • Začetnik teme crvendac_011
 • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.883
Mozak je "ključ" bolesti i ozdravljenja

Hipnoterapijom se deluje na svesni, podsvesni i nesvesni deo uma. Uspešno se leče psihički i kožni problemi, gojaznost, dijabetes, seksualne disfunkcije, fobije, porociU mnoštvu različitih vidova lečenja organskih i psihičkih obolenja, sve češće se pominje hipnoterapija. Uglavnom joj se pribegava kada se traženje leka pretvori u lavirint bez izlaza, u kojem pacijent ne oseća olakšanje niti nazire izlečenje. U njenoj osnovi je hipnoza, a kako ona deluje i leči za "Život plus" objašnjava psiholog hipnoterapeut Aleksandar Janković. - Određenim tehnikama se deluje na um osobe koja ima zdravstveni ili neki drugi problem. Pacijent se, zapravo, dovodi u stanje da lako upija upućenu sugestiju od psihoterapeuta i počne da se ponaša na određeni način. Osobe se navode da pozitivno razmišljaju, suprotno stanju i mislima u kojem su se do tada nalazile. Na primer, ako je neko sebe doživljavao neuspešnim, pod uticajem hipnoze se to menja, što postepeno dovodi do pozitivnog rezultata. Ovakva promena stava se odnosi na sve aspekte života, što znači i na zdravlje.

* Kako hipnoterapija deluje na um?

- Svaki čovek poseduje svesni um, podsvest i nesvesni deo. Svesni um je kritički faktor svesti i sadrži nekoliko funkcija. Analitička funkcija je jedna od njih, a predstavlja prosuđivanje da li je nešto dobro, loše, skupo, jeftino... Racionalna funkcija je takođe smeštena u ovom delu uma, a odnosi se na racionalno traženje društveno prihvatljivih odgovora za ono što radimo ili ne radimo. U svesnom delu se nalazi i moć volje, uz pomoć koje se psihička energija usmerava u određenom pravcu. Najbolji primer za moć volje je bavljenje sportom, ali i trošenje vremena i novca zarad ostvarivanja određenih ciljeva. Međutim, moć volje ima svoju podkategoriju, a to je forsiranje. To je stanje kada prilikom obavljanja posla i obaveza osećamo određenu dozu pritiska. Ključna odrednica je "moram". Zbog tog "moram", funkcija forsiranja je odgovorna za pojavu stresa, što često vodi do problema sa snom, seksualnom funkcijom. Forsiranje uvek ima tendenciju da uđe u podsvesni i nesvesni um, i poremeti im funkcije. U nesvesnom delu su smeštene sve telesne funkcije poput spavanja, disanja, krvotoka, imunološkog sistema... Tu se krije i uzrok nastanka autoimunih bolesti.

* Šta krije naša podsvest?

- U podsvesnom delu je smeštena trajna memorija, na koju se i utiče sugestijom. U ovom delu uma je sve ono što nam se kroz život događalo od najranijeg detinjstva, bilo prijatno ili neprijatno. To je, takođe, mesto u kome se nalaze najrazličitije imaginacije, unutrašnje slike koju svaka ličnost ima. U podsvesnom umu su sve vrste emocija i navika, ali i lenjost ili samoodrživost. U realnom životu, ponašanje svakog pojedinca zavisi upravo od naglašenosti odrednica iz podsvesnog dela. Na primer, anksiozna osoba je uznemirena nekim kontaktom i želi da kontroliše svoje stanje, ali joj to ne uspeva i dešava joj se nešto potpuno suprotno. Svojim ponašanjem ona samo povećava napetost, koja vremenom može da dovede do ozbiljnog psihičkog problema.

* Kako hipnoterapija pomaže kod psihičkih problema?

- Određenom tehnikom hipnoze ulazi se u podsvesni um, sa namerom da se aktiviraju funkcije imaginacije i mašte. Zapravo, hipnozom nastojimo da odvojimo svesni deo od podsvesnog, tako da svesnim umom možemo da opserviramo sve što se nalazi u podsvesnom. Analiziramo kakvu promenu želimo da postignemo i to utiskujemo u podsvesni um. Da bi došli do rezultata, prvo tražimo uzrok nastanka određenog problema, a u tome možemo uspeti ako je osoba potpuno opuštena i spremna da sarađuje. Kada se poželjni stepen saradnje i poverenja uspostavi, hipnozom se mogu lečiti brojni zdravstveni problemi. Iskustva su pokazala da se na ovaj način uspešno leče problemi sa kožom, dijabetes, seksualna disfunkcija, anksioznost, depresija, napadi panike, fobije, gojaznost, pušenje... Posebnu pažnju bi trebalo obratiti na anksioznost, koju karakteriše uznemirenost, strah, pa i panika da će se nešto strašno dogoditi.

* Kako nastaje anksioznost?

- Nastanak anksioznosti je početak maltene svih poremećaja. Kada je osoba anksiozna dolazi do hormonskog disbalansa, gubitka ili pojačanog apetita, povišenog krvnog pritiska, znojenja dlanova... Za anksioznost su odgovorni razni faktori, među kojima je glavni stres, iako je to najčešće odsustvo ljubavi i pažnje u detinjstvu. Dete dolazi do zaključka da nije dovoljno dobro i da nema odgovarajuće ponašanje, ali i kasnije kad odraste stalno ima potrebu da dokaže da je njegova ideja ispravna. Odrasli koji misle da nisu dovoljno dobri, očajnički traže partnera, druga ili drugaricu. Međutim, u trenutku kada dođu do saznanja da i sa njima nisu dovoljno dobri, nastaju strašni psihički lomovi i traume. Za ovakve osobe je hipnoterapija lek izbora. Ali, da bi bila delotvorna, pacijent mora da želi i bude spreman da promeni navike, koje su u najvećoj meri odgovorne za njegovo zdravlje.

OD DEPRESIVNIH DO POZITIVNIH MISLI

HIPNOZA je najuspešnija u lečenju anksioznosti, depresije i paničnih napada, jer pomaže da se na efikasan način izborimo sa stresnim događajima u životu. Osobe koje su sposobne da se nose sa svakodnevnom tenzijom, razvile su sopstvene veštine upravljanja stresom. Onima koji za to nisu sposobni, hipnoza pomaže da ostvare kontakt sa pravim uzrokom anksioznosti, a zatim i da otklone posledice. Hipnoterapija može da poveća energiju, samopouzdanje, samopoštovanje, poboljša koncentraciju i san, uspostavi mir. Razvija veći stepen tolerancije na stres, kao i sposobnost lakšeg i bržeg adaptiranja na nove i nepoznate situacije. Posebno je efikasna u lečenju depresije, jer trenira um da pozitivno razmišlja, umesto negativnih i pesimističkih misli. Korišćenjem vizuelizacije i sugestije tokom hipnoze, depresivni su u stanju da vide, čuju i osete kako njihove loše misli utiču na njihovo ponašanje i raspoloženje. Kada prođu hipnoterapijski proces, u stanju su da primene stečena znanja, ostvari pozitivne promene i dosegnu novu, idealnu verziju sebe. Hipnoterapija uči um kako da depresivne misli zameni pozitivnim. Sugestije tokom hipnoze ostavljaju trag na podsvesni um, koji traje i kada se osoba vrati u svesno stanje. Otkriva se koren problema i tretiraju određeni momenti iz prošlosti poput trauma, ličnih poraza i odbijanja. To oslobađa um od negativnih sećanja i neopterećen može da nastavi dalje - kaže naš sagovornik.

RAZLIČITE TEHNIKE

EFIKASNOST hipnoze zavisi od izbora hipnotičkih tehnika, gde svaka deluje drugačije na određenu osobu. Koliko će biti delotvorna zavisi od misaonih procesa, nivoa sugestibilnosti i osećaja komfora u kome se pacijent nalazi. U svakom slučaju, isti hipnotički metod neće dovesti do istovetnih rezultata kod različitih osoba. Svestan toga, dobar hipnoterapeut prvo mora da proceni ličnost koju uvodi u hipnozu, a zatim primeni odgovarajuću tehniku. Na primer, analitički tip ličnosti ne prihvata tradicionalnu hipnozu, jer nije dovoljno otvoren za sugestije. Za takve osobe postoje posebne tehnike, koje inhibiraju, odnosno koče analitički um i tako čine hipnozu efikasnom - objašnjava Janković.

(Novosti)
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
36.883
Hipnoterapija – kako ozdraviti pomoću sugestije i hipnozeŽeljeli biste se jednom zauvijek riješiti negativnih uvjerenja, anksioznosti, noćnog prejedanja, pušenja, bolova u leđima ili vratu…?

Isprobali ste sve moguće metode, no ništa vam nije pomoglo?

Preostala vam je još jedino – hipnoza!

Stručnjaci potvrđuju da uz pomoć hipnoze, koja se prakticira u sklopu hipnoterapije, možete riješiti brojne probleme, od fizičkih tegoba do onih emocionalnih.

Ova metoda može vam pomoći i da se oslobodite negativnih uvjerenja i štetnih obrazaca.

I nema razloga za strah. Hipnoza nije ni bolna ni opasna i nije nekakvo „zombi stanje“ kao što se često prikazuje u filmovima.

Dapače, ona je često ugodna te vam otvara skrivena vrata iza kojih možete bolje upoznati sami sebe.

Određene metode hipnoze možete čak i sami naučiti te ih sigurno prakticirati kod kuće.

Podsvijest vodi glavnu riječ

U svakodnevnom životu na dnevnoj bazi često proživljavamo tzv. hipnotički trans, a da toga nismo ni svjesni.

Primjerice, dok se vozimo automobilom ili hodamo prema nekom odredištu, u određenom trenutku se trgnemo, kao da smo se probudili iz sna, i shvatimo da smo pogrešno skrenuli.

Ne znamo ni kad ni kako se to dogodilo.

Za to su zaslužni naši podsvjesni programi, koji upravljaju većim dijelom našeg života.

Te podsvjesne programe, koji vas često sabotiraju, možete mijenjati upravo - putem hipnoze.

Što je uopće hipnoza

Riječ je o terapeutskoj metodi tijekom koje vas terapeut vodi u opušteno, relaksirano stanje.

Tijekom cijele seanse vi ste budni i svjesni svog okruženja. Terapeut vam izgovara sugestije te usmjerava vaš fokus na određene slike i iskustva.

Hipnoza djeluje na vašu podsvijest te vam pomaže da promijenite određene stavove, uvjerenja i ponašanje ili da izliječite određenu tegobu.

Nekima treba 10-20 minuta, a nekima svega nekoliko sekundi da bi ušli u stanje hipnoze. Što ste otvoreniji za sugestije, to ćete postići bolje rezultate tijekom seanse.

Dobra je vijest ta da, dok ste pod hipnozom, u svakom trenutku iz nje možete izaći i nitko vas ne može hipnotizirati protiv vaše volje.

U opuštenom stanju, kakvo se postiže tijekom hipnoze, svjesni um pada u drugi plan, a podsvjesni izoštrava svoj fokus.

Toj e prostor u kojem dobivate golemu snagu za promjenu štetnih obrazaca, uvjerenja ili loših životnih navika, koje često vode u bolest.

Dr. Max Shapiro, vodeći stručnjak iz područja hipnoze, smatra da naše misli postaju fokusiranije kada je srce smirenije i tlak niži, što se događa upravo onda kada smo opušteni.

Dobrobiti hipnoze

Hipnoza se bazira na uvjerenju da čovjek nije samo reaktivno nego i interaktivno i proaktivno biće u odnosu na svoje okruženje, a to znači da uvelike može djelovati na svoju stvarnost i mijenjati je.

Iskustvo hipnoze slično je meditaciji. To je stanje povišene svijesti kada vaš um eliminira ono izvanjsko što bi vas moglo ometati, a vi sami postajete otvoreniji za pozitivne sugestije.

Hipnoza aktivira određene neuronske mreže koje šalju impulse, primjerice, za smanjenje bola, bolji mentalnih fokus, čak i za više samopouzdanja.

Hipnoza može pomoći kod sljedećih tegoba i stanja:

 • ovisnost o pušenju ili alkoholu
 • napadaji panike
 • nesanica
 • PTSP
 • glavobolja
 • kronični bolovi
 • problemi s pamćenjem
 • pretilost
 • sindrom iritabilnog crijeva
 • bulimija i anoreksija
 • fobije i strahovi
 • tjeskoba i depresija
 • problemi u obiteljskim i ljubavnim odnosima
Bolovi: istraživanja su pokazala da hipnoza može ublažiti različite vrste fizičkih bolova.

Tjeskoba: hipnoza može smanjiti neugodne tjelesne senzacije kod anksioznosti, poput ubrzanog disanja, napetosti u mišićima i uznemirenog trbuha.

Nesanica: putem hipnoze može se smanjiti ili blokirati „brbljavost“ uma koja je česti uzrok loše kvalitete sna i nesanice. Istraživanja su pokazala da čak 9 od 10 pacijenata koji pate od nesanice uz pomoć hipnoze mogu riješiti svoj problem!

Rak dojke: kod osoba koje su tijekom liječenja raka dojke bile na seansama hipnoze te su kod kuće prakticirale samohipnozu valovi vrućine, koji su posljedica uzimanja lijekova, smanjili su se za čak 68 posto! Osim toga, manje su osjećali tjeskobu, strah i depresiju.

Ovisnost o pušenju: baš kao i akupunktura, i hipnoza vam može pomoći da se riješite ovisnosti o cigaretama.

Pretilost: istraživanja su pokazala da hipnoza uvelike pomaže i u mršavljenju. Naime, osobama koje su patile od pretilosti hipnoza usmjerena na smanjenje stresa pomogla je da ostvare najbolje rezultate u mršavljenju.

Samohipnoza – kako pomoći sami sebi

I sami sebe možete provesti kroz stanje hipnoze, no za to će vam trebati malo prakse.

Budući da vaše tijelo i emocije ne razlikuju stvarnost od zamišljenih događaja i situacija, tijekom samohipnoze možete sebe zamisliti u nekim ugodnim i umirujućim situacijama koje će na vas djelovati kao da ste ih zaista proživjeli.

Želite li smanjiti stres te izaći iz lošeg raspoloženja i negativnih misli, isprobajte ovu jednostavnu samohipnozu.

Evo kako je prakticirati:

 1. Lezite i opustite se. Dišite neko vrijeme polako, duboko i kroz trbuh. Zatim sa svakim izdahom izgovorite riječ ovisno o tome kako se želite osjećati, primjerice „smirena“, „sretna“, „zadovoljna“, „opuštena“…
 2. Prizovite u sjećanje neku pozitivnu sliku ili događaj iz prošlosti u kojem ste uživali. Oživite to sjećanje tako da se pokušate prisjetiti zvukova, mirisa, boja… Sjetite se je li bilo hladno ili toplo, jeste li osjetili neki miris u zraku.
 3. Dodajte toj zamišljenoj slici neke drage detalje, poput cvijeća koje volite, omiljenog mirisa ili boje i slično.
Prakticirajte ovu samohipnozu nekoliko puta tjedno po desetak minuta i uživajte u blagodatima koje će vam ona donijeti.

Kako biste više saznali o samohipnozi te bolje naučili kako je prakticirati, možete upisati i neki od kratkih tečajeva samohipnoze.

Zanimljivost: Hipnoterapija ima jako dugu povijest. Na različite načine prakticirali su je drevni narodi stare Grčke, Rima, Egipta, Indije, Kine…

Najraniji zapisi o ovoj terapiji, pronađeni u Egiptu, stari su više od 3000 godina.

Postoje zapisi o tome da su stari Grci i Egipćani imali posebne hramove u kojima se ljude liječilo upravo uz pomoć hipnoze.

(Alternativa za Vas)
 
Top