Himna Šalkea je u redu

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Himna Šalkea je u redu
5. avgust 2009.


10312619004a79a1e463168543702825_big.jpg


Visoki funkcioner muslimanske zajednice u Nemačkoj izjavio je da ne vidi problem u stihovima decenijama stare himne fudbalskog kluba Šalke.


Šalke je zatražio od poznavaoca Islama da pregledaju žalbe koje su klubu poslali muslimani, ljuti zbog toga što se u jednom stihu himne spominje islamski prorok Muhamed, koji se u njoj, prema njihovom mišljenju, ismeva. Stih je izazvao i kraći protest 1997. godine. U njemu se pominje da Muhamed nije znao ništa o fudbalu, ali je odabrao plavu i belu boju, boje koje nosi Šalke.


"Sa naše tačke gledišta, pesma nije blasfemična, niti sadrži podsmeh prema proroku", rekao je generalni sekretar Centralnog veća muslimana, Ajman Mazjek.

"Prorok je živeo mnogo pre nego što je fudbal izmišljen i najbolje je da se na sve ovo gleda uz određenu dozu humora", dodao je on.

Mazjek je rekao da je možda povod za celu stvar ubistvo jedne Egipćanke, do koga je došlo 1. jula u sudnici u Nemačkoj, što je izazvalo bes muslimana u čitavoj zemlji.

"Neki muslimani su na ivici živaca, a uvek postoje usijane glave koje pokušavaju da iskoriste ovakve stvari", ocenio je Mazjek.

Klub je saopštio da je primio stotine elektronskih pisama sa žalbama i da je potom pozvao policiju i državnu bezbednost.
 
Natrag
Top