Higl: Uzbuđena na "Marakani", u LDP-u zbog strategije partije!

Član
Učlanjen(a)
18.06.2009
Poruka
2.348
Higl: Uzbuđena na "Marakani", u LDP-u zbog strategije partije!
9. avgust 2009.


00007659.jpg


Ne može se preko noći postati neko i nešto, za osvajanje zlatne medalje na velikom takmičenju potrebno je mnogo upornosti, volje i treninga, istakla je u intervjuu FoNetu osvajačica zlatne medalje na 200 metara prsno na Svetskom prvenstvu u plivanju Nađa Higl i odbacila mogućnost da pliva za bilo koju drugu državu.

-Potrebno je vreme za dobre rezultate. Ne može se preko noći postati neko i nešto. Samo je bitno biti uporan - rekla je Higl i naglasila da i dalje nije svesna ogromnog uspeha koji je postigla u Rimu. - Svi mi kažu valjda ti se to sleglo nakon tri, četiri ili pet dana koliko je prošlo, ni sama ne znam, ali mi i dalje ne dolazi u glavu da sam svetski prvak.

Upitana kako bi svojim koleginicama u inostranstvu, koje imaju neuporedivo bolje uslove za tening i takmičenja, objasnila tajnu svog uspeha, Higl je poručila da svi znaju da je jako uporna i vredan radnik.

- Oni su svi znali da ću jednog dana da eksplodiram, samo je bilo pitanje kada, i eto dogodilo se u Rimu - rekla je Higl uz konstataciju da su svi bili oduševljeni, ali i iznenađeni, jer nisu očekivali njen trijumf i postavljanje novog evropskog rekorda.

Higl je objasnila da trenira šest sati dnevno, od čega dva sata ujutru provodi na bazenu Banjica i još dva sata u vodi u rodnom Pančevu. Prema njenim rečima, leti joj potreban olimpijski bazen od 50 metara koji ima u Kruševcu i u kojem provodi veći deo sezone.

Higl je objasnila da je volja ključna za putovanja i treninge van Pančeva i naglasila da su njen dosadašnji plivački razvoj finansirali roditelji.

- Ne znam ni sama kako su oni to uspeli - rekla je Higl i izrazila uverenje da će njena medalja promeniti na bolje situaciju u srpskom plivanju. - Hajde da budemo optimisti.

Nađa je naglasila da je veoma teško postizati vrhunske rezultate, jer se u Srbiji nikada ne zna da li će bazen da radi.

Veliki broj talentovanih plivača i plivačica, kako je ocenila, odustaje od bavljanja ovim sportom, jer izgubi volju da se bori protiv loših uslova.

Upitana da uporedi uslove za trening i takmičenje u inostranstvu i u Srbiji, Higl je rekla da to nije moguće, jer se u inostranstvu bazeni greju unutra i spolja, postoje odične staze i startni blokovi.

- Ovde je sve to na tako lošem nivou da je to strašno - objasnila je Higl, koja međutim ističe da ne postoji nikakva mogućnost da ode iz Srbije i pliva pod zastavom neke druge države. - Svaki sportista iz Srbije želi da doživi ono što sam ja doživela, da stane na terasu Starog dvora u Beogradu i sluša našu himnu. Pre bih prestala da plivam, ako ovde ne bude uslova, nego da odem da plivam za drugu zemlju.

Higl je precizirala i da nema ambicije da nastavi karijeru u inostranstvu:

- Ostaću ovde. Dobro mi ide, pa iako budem morala da putujem u druge gradove nije mi teško. Radim ono što volim.

Eventualno bi otišla na pripreme do mesec dana, ne na duže, rekla je Higl i najavila da će ostati verna plivačkom klubu Tamiš iz Pančeva.

Prepričavajući razgovor sa predsednikom Srbije na prijemu za sportiste koji su doneli medalje sa velikih takmičenja, Higl je naglasila da joj je Tadić preneo da je najveće iznenađenje u Srbiji i da niko od nje nije očekivao medalju.

- Svi su očekivali medalje od Milorada Čavića i vaterpolista, ali od jedne Nađe Higl nisu - naglasila je ona.

Posle odmora koji će trajati mesec dana, Higl je najavila početak priprema za decembrasko Evropsko prvenstvo u malim bazenima, potom sredinom marta svetski šampionat u malim bazenima i na kraju, kao cilj sezone, Evropsko prvenstvo u velikim bazenima.

- Medalje nikada ne planiram, niti bilo kakav plasman. Da budem osma i da popravim vreme bila bih zadovoljna.

Higl je rekla da ne oseća pritisak javnosti u Srbiji koja će od nje očekivati medalje na narednim velikim takmičenjima, jer joj je važno da pruži maksimum, vredno trenira i ostvari dobre rezultate.

- Ako je to dovoljno za medalju dovoljno, ako nije, neću se uopšte buniti - izjavila je Higl, koja je istakla da je pripreme za naredne Olimpijske igre u Londonu 2012. godine počela odmah nakon Pekinga. - To je naporan ciklus. Tamo se nadam samo najboljem vremenu... Ne obećavam medalju.

Higl je izjavila da je bila uzbuđena uoči revanš meča trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope između fudbalera Crvene zvezde i Dinama iz Tbilisija, kada je oko 20.000 navijača beogradskih crveno-belih skandiralo njeno ime.

- Bilo je uzbudljivo. Ja sam se zbunila. Bilo je čak i gore nego na terasi Skupštine grada. Zaista je divno - rekla je Higl koja je bila specijalna gošća fudbalskog kluba Crvena zvezda u četvrtak uveče.

Higl je najavila da će tokom sledeće nedelje izabrati dvosoban stan koji je dobila od grada Pančeva i izrazila nadu da će, dok se ona bude bavila plivanjem, Srbija dobiti još jedan olimpijski bazen.

Higl, članica Liberalno demokratske partije (LDP), čiji je bila kandidat za poslanika na prethodnim parlamentarnim izborima, rekla je da nema političke ambicije u budućnosti.

- Ja se bavim sportom i tako će i da ostati. U LDP sam, jer mi se sviđa strategija te partije - zaključila je Higl.
 
Top