Hi-Fi Hibridni Audio Pojačavač 35W - SW

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
70-tih godina prošlog veka američka firma " Fairchild Semiconductor " konstruisala je i proizvela integralni operacioni pojačavač pod oznakom " uA 777 " koji je zbog svojih visokih tehničkih performansi odmah završio u vojnoj industriji SAD, tako da ga komercijalno tržište nije ni videlo...

To integralno kolo je danas moguće kupiti, ali samo ako se naruči iz inostranstva. Toliko dugo je bilo nedostupno tako da ga nijedan nabavljač u našoj zemlji nema na svojoj listi za nabavku....:dntknw:

Audio pojačavač snage o kome je sada reč baziran je upravo na tom operacionom pojačivaču koji u sklopu sa ostalim aktivnim komponentama ( tranzistorima ) po šemi koja je priložena čini pojacavač od 35W sinusne snage koji može da radi u vrlo velikom frekventnom opsegu i sa vrlo malim izobličenjima izlaznog signala.

Da bi sve radilo kako treba nakon konstrukcije pojačivača moraju se izvršiti podešavanja...kako bi " drajverski par " tranzistora radio u istom radnom režimu.......i na kraju treba sa " Ofset-om " na operacionom pojacivaču podesiti potencijal zajedičke tačke komplementarnog " izlaznog para " tranzistora ( koji moraju biti upareni i istog pojačanja )....kako bi struja kroz zvučnik bila što manja ( reda uA ).

Za napajanje pojačivača potrebno je dobro filtrirano simetrično jednosmerno napajanje od 30V...kao po šemi koja je priložena. Vrednosti delova ispravljača su malo uvećane....ali " od viška ne boli glava "....yes3

hifihibridniaudiopojaca.jpg
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
27.12.2010
Poruka
5
22,5 V je efektivna vrednost naizmenicnog napona (Uef). Filterski kondenzator taj napon podize na maksimalnu vrednost Um=1,41*Uef=31,8V. Dve diode u grecu "pojedu" svaka po 0,7 do 1 V tj. zajedno 1,5 do 2 V. Dakle, ostaje 30 V. Ovo je napon koji se meri u praznom hodu, tj. bez signala na ulazu. Sa povecanjem signala na ulazu (normalno i na izlazu) ovaj napon opada i pri punoj snazi bude 24-26 V (zavisi od kapaciteta filterskog elektrolita). Otuda je (a i zbog nekih drugih razloga) razlika izmedju sinusne i muzicke snage pojacavaca.
 
Natrag
Top