Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.557
Enrico Nicola "Henry" Mancini

1_zps30mbpdyh.jpg

(April 16, 1924 – Jun 14, 1994)

Henri Mancini (Enrico Nicola Mancini), američki kompozitor, dirigent i aranžer, rođen je 16. aprila 1924. godine. Njegovi roditelji emigrirali su iz Italije u Klivlend u Ohaju, gde se Mancini i rodio. Počeo je da svira flautu sa 8 godina, a tri godine kasnije, počinje i sa časovima klavira. Posle srednje škole upisao je čuvenu Džulijard akademiju u Njujorku, ali je morao da je napusti studije već posle godinu dana (1943.), zbog vojske.
Sa 28 godina počinje da piše muziku za filmove. U početku je radio za „Universal Pictures“, ali se posle šest godina osamostalio i postao nezavisni kompozitor i aranžer. Napisao je muziku za preko 130 filmova i TV serija. Bio je jedan od prvih kompozitora koji je uveo džez muziku u film i serije.

Dobitnik je američke nagrade Oskar, kao i mnogobrojnih Gremi nagrada, među kojima je svakako najznačajnija Gremijeva Nagrada za Životno Delo, koju je dobio 1995. godine. Njegovo najpopularnije delo je džez tema koju je napisao za serijal filmova „Pink Panter“, kao i za istoimeni crtani film. Za kompoziciju „Moon River„, koju je napisao za film „Doručak kod Tifanija“, dobio je Oskara.

Mancini je bio vrlo uspešan i kao dirigent. Procenjuje se da je u životu održao preko 600 koncerata – više od 50 godišnje!

Umro je u 70-toj godini na Beverli Hilsu (Los Anđeles, Kalifornija), od raka pankreasa.

Izvor: Zanimljivamuzika.com
 
Top