prc

Učlanjen(a)
23.07.2010
Poruka
746
Hayat TV pokrenuo HbbTV
Hayat TV je jučer pustila prvu, testnu verziju Hbb (Interaktivnog) portala.

HbbTV je uređaj ili usluga koja koristi dvije mreže: broadcast i broadband, za isporuku podataka ili aplikacija.
Ovo je zapravo potpuno interaktivna usluga putem koje ostvarujete direktan kontakt ili učešće sa sadržajima koji se nude.

To praktično znači da svi vi koji imate SMART TV uređaje ili prijemnike koji podržavaju Hbb a povezani ste i na internet, prilikom prebacivanja kanala, odnosno vašim dolaskom na kanal Hayat TV-a, u donjem desnom uglu pojaviće vam se ikona sa natpisom „PRITISNITE CRVENO DUGME“.

Pritiskom na crveno dugme, na vašem daljinskom upravljaču, otvara vam se INTERAKTIVNI (Hbb) Hayat PORTAL, odnosno pristupni meni, u kojem imate mogućnost izabrati kategorije: VIJESTI, VRIJEME, TV PROGRAM, TWITTER, IGRICE.
Putem prve, testne verzije INTERAKTIVNOG portala, svi korisnici za sada mogu pregledati vijesti koje uređuje hayat.ba, zatim, pogledati vremensku prognozu, pregledati TV program, pogledati sve postove na Twitteru koji su vezani za #HayatTVBiH ali i zabaviti se, igrajući igrice.

U sljedećim verzijama, sama navigacija kroz INTERAKTIVNI portal će se svakako nadograđivati, ali će se korisnicima nuditi i novi sadržaji, poput pregleda propuštenih sadržaja , nagradnih igara i još mnogo toga. Recimo, moći ćete upravljati sadržajem, uživo učestvovati u raznim kvizovima i emisijama, pregledavati propuštene emisije i drugi video sadržaj

Ovim potezom, Hayat je zaokružio i postavio potpuno nove standarde u digitalnom svijetu u cijelom regionu, budući da ni jedna domaća TV stanica ni u BiH, ni u regionu ne podržava Hbb.
Do sada ste Hbb mogli pratiti samo na inostranim kanalima poput SAT1, RTL, PRO7...

Hayat je prepoznao snagu u domaćim ekspertima, odnosno agenciji NEW MEDIA PEOPLE (NMP) koji su potpomognuti timom iz Slovenije, CASTOOLA a u saradnji sa redakcijom digitalnih medija Hayata, osmislili i razvili aplikacije za novi HbbTV standard.

Uz Hayat aplikaciju za iOS i Android uređaje, te skoro pokrenuti novi web portal www.hayat.ba a sada i HbbTV Hayat je postavio standarde i započeo novu digitalnu eru, među komercijalnim medijima u cijelom regionu.
 

prc

Učlanjen(a)
23.07.2010
Poruka
746
Šta trebate znati o HbbTV
1. Šta je Hybrid TV ili HBB kako se ponekad naziva?

To je uređaj ili usluga koja koristi dvije mreže - broadcast i broadband, za isporuku podataka ili aplikacija. Tipični hybridni uređaji su Internet-connected TV setovi i set-top-boxovi, računari sa tunerima i mobilni telefoni sa broadcast prijemnicima. Evropska radiodifuzna unija - EBU objavila je set Hybrid TV načela.

2. Koja je razlika između Hybrid TV i sistema kao što je SmartTV?

Mnogi proizvođači potrošačke elektronike nude Internet-connected TV setove i resivere. Postoje različiti nazivi za ova rješenja kao što su Smart TV i NetTV. Ovakva rješenja obično koriste samo Internet vezu na uređajima nudeći različiti sadržaj putem dodatnih aplikacija. Dakle, tu je razlika između tih usluga i linearnih broadcast TV usluga.

Mnogi emiteri zagovaraju rješenja koja nastoje kombinovati funkcionalnost broadcast i broadband tunera u uređajima. Svaki mehanizam ima prednosti i mane u zajednici dva optimalna iskustva za određene vrste sadržaja.

3. Hybrid TV je veoma važna prilika za javne servise!

S opsežnom online ponudom, javni servisi trebaju iskoristiti mogućnosti Hybrid TV-a. U mnogim slučajevima, online servisi javnih emitera su među najpopularnijim lokalnim online sadržajima na njihovim teritorijama. Prilagođavanjem ovog jakoj linearnoj ponudi i, sa ispravnom strategijom, javni emiteri mogu uveliko poboljšati iskustvo gledanja na strani krajnjih korisnika ili gledaoca.

4. Postoji mnogo (previše) Hybrid TV otvorenih standarda

Za linearni prijenos postoji DVB, ali sistemi u pozadini interaktivnog svijeta su složeniji, što dovodi do širenja tehnologije i standarda. Da li ovo pomaže uspješnom širenju Hybrdid TV-a? Različiti tržišni uslovi u različitim zemljama donose različite pristupe što odovodi do korištenja različitih standarda. MHEG-5 u Velikoj Britaniji, DVB MHP u Italiji i HbbTV u Njemačkoj, Francuskoj i drugim zemljama.
specificationgrafik01.jpg

HbbTV specifikacija

5. HbbTV se emituje u Njemačkoj, Francuskoj, a uskoro i u Holandiji, Španiji i drugim zemljama

HbbTV je razvijen od strane HbbTV grupe, gdje se kao baza koriste sistemi DVB Projecta i Open IPTV Forum standarda. Standardizovan od strane ETSI-ja, HbbTV je je bio pionir u javnim servisima Njemačke - ARD i ZDF i Francuske - France Télévision. One obećavaju da će biti popularne i u drugim evropskim zemljama uskoro.
fernseherbilder06.jpg

HbbTV usluga Francuske televizije

6. MHP hybrid TV se emituje u Italiji u zemlji sa dugom historijom interaktivne televizije

Razvijen od strane DVB Projecta 2000. godine, MHP je Java baziran middleware sistem izvorno dizajniran za telefonsku liniju interaktivnih kanala. Brzi Internet sada označava da potencijal MHP-a može biti ostvaren. Interaktivna TV je bila temeljni element za pokretanje digitalne zemaljske televizije u Italiji i MHP je bio u središtu ove ponude.

7. Velika Britanija ima hybridne usluge koje se emituju putem MHEG-5 te postoje planovi za pokretanje YouView 2012. godine

Velika Britanija je pionir interaktivne televizije sa uključenim MHEG-5 u svojoj digitalnoj zemaljskoj televizijskoj potrošačkoj opremi koja se prodaje u ovoj zemlji. YouView, joint venture brojnih partnera, uključujuči FTA emitere i Internet providere u Velikoj Britaniji, trebao bi biti pokrenut 2012. godine. Kombinirajući elemente iz različitih web-baziranih tehnologija u sofisticiranoj ponudi, YouView obećava davanje značajnih poboljšanja trenutnih linearnih i interaktivnih sistema.

8. EBU vjeruje da je usklađivanje standarda preduslov za uspješnu Hybridnu TV

Usješnost Hybridne televizije još nije osiguran i javna ponuda mora biti bazirana na jednostavnim principima pronalaženja sadržaja dosljednog sa nezavisnim Internet TV sistemima, a mnogi vjeruju da ovaj model ne bi trebao biti ponovljen kada emiteri ponude svoje usluge potrošačima.
Više informacija o HbbTV svakodnevno možete pronaći na oficijelnoj web stranici HbbTV projekta http://www.hbbtv.org
 
Natrag
Top