Hardware Chat arhiv - {rešeni problemi}

Ko je bolji?

• ATI

Votes: 67 45,9%
  • Nvidia

Votes: 79 54,1%

• Total voters
    146
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Kupuj i ne brini....svaki deo hardware-a ce uzeti onoliko snage koliko mu treba....a, bice i viska..:yea:...a, od viska ne boli glava..yes3..

Član
Učlanjen(a)
19.07.2009
Poruka
17
povezivanje komponenti

Imam problem pri povezivanju komponenti na racunar. Tacnije, ukoliko je na magistrali povezan samo hard disk(bez drugih komponenti - cd rom...) racunar nece da se ukljuci. Tek kada na istu magistralu povezem i neki cd rom onda bez ikakvih problema upali. Menjao sam i magistrale i probao svasta sa dzamperima, ali ne pomaze. Pa molim nekog ako je imao slican problem ili ako neko ima ideju u cemu je problem da pomogne. Hvala unapred.

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
To nije pravi problem.....svaki komp mora da ima makar CD-rom....ako ga nemas ....osnovne ijnstalacije ne mozes ni da pocnes...yes3.
Ako ti bas smeta ....da se trampimo .....ti meni CD-rom..:yea:.a, ja tebi Flopy drive...:yea:. Vazi.....:dntknw:

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
Imam problem pri povezivanju komponenti na racunar. Tacnije, ukoliko je na magistrali povezan samo hard disk(bez drugih komponenti - cd rom...) racunar nece da se ukljuci. Tek kada na istu magistralu povezem i neki cd rom onda bez ikakvih problema upali. Menjao sam i magistrale i probao svasta sa dzamperima, ali ne pomaze. Pa molim nekog ako je imao slican problem ili ako neko ima ideju u cemu je problem da pomogne. Hvala unapred.
Pravilo 1. kada se zatrazi misljenje o hardver problemu, sto vise podataka, pre ces dobiti, odgovor !
Koliko star komp, koja ploca, koji OS, kada to budemo znali imaces i pravi odgovor.
Poz.

Član
Učlanjen(a)
19.07.2009
Poruka
17
U pravu si...Komp je stariji, ploca je ASUS A7N8X-X. Koristim MAXTOR hard disk. Povezivao sam 2 razlicita MAXTOR hard diska i ista je situacija. Premestao sam dzampere(i na cable select i master pa i slave), cak sam i razlicite magistrale koristio. Nista nije upalilo. Raspitivao sam se ali niko nije imao ideju sta bi mogao biti problem. I BIOS sam update-ovao. Jednostavno ukoliko je samo prikacen na magistralu bilo koji od ta 2 harda komp nece da se startuje, non stop se restartuje. A sto se tice korisnika Tomisa, mislim da mu je odg glup do bola kao i ponuda, a i flopy drive se povezuje na drugaciju magistralu...

Član
Učlanjen(a)
28.09.2009
Poruka
856
U pravu si...Komp je stariji, ploca je ASUS A7N8X-X. Koristim MAXTOR hard disk. Povezivao sam 2 razlicita MAXTOR hard diska i ista je situacija. Premestao sam dzampere(i na cable select i master pa i slave), cak sam i razlicite magistrale koristio. Nista nije upalilo. Raspitivao sam se ali niko nije imao ideju sta bi mogao biti problem. I BIOS sam update-ovao. Jednostavno ukoliko je samo prikacen na magistralu bilo koji od ta 2 harda komp nece da se startuje, non stop se restartuje. A sto se tice korisnika Tomisa, mislim da mu je odg glup do bola kao i ponuda, a i flopy drive se povezuje na drugaciju magistralu...

Nisam sreo trakav slucaj, 3 godine radim servis, ali novosti uvek ima.
Pustimo to, iz iskustva znam da se kom restartuje nonstop, vrti u krug, kada ima problem da nadje boot deo na hardu, pretpostavimo da ti je na jednom od 2 harda OS, nadam se da ti nece bit problem preinstalacija sistema, ako jeste nadji na forumu tutorijal oko toga, odlicno je prezentovan.
Ako si, iz price se vidi da jesi, pravilno djamperisao hard, probaj sa jednim prvo, instaliraj na njemu OS, kasnije ces dodat drugi, i pravilno ubo ATA kabl, uz to u BIOSu vrati sve na difolt, posle odi i samo iskljici Flopi, i postavi da je BOOT opcija sa optike, i isprati uputstvo sa tutorijala oko instalacije, ali doslovno, trebalo bi da sve prodje OK.
Ako si, a jesi, apdejtovao pravilno BIOS, ne bi trebalo da imas problem ?
MB jeste malo stara, ali nije bitno, i obrati paznju kada komp ocitava u Biosu, hardver, da li zastane i ostane na nekom skrinu i ceka komandu, obicno F1, da se preskoci, ignorira neka od gresaka , ako pokaze, zastane, onda je to pola resenja problema.
Drugo, odi u BIOS u deo HV monitor, gde ti pokazuje temperature sistema i CPUa, i tu zastani 20 minuta i posmatraj kako se ponasa, koja je temp. koju ocitava, cesto je tu problem, pogledaj i brzinu ventilatora CPUa, crkava i taj ventilator, radi sa manjim br. obrtaja, to detektuje MB i neda sistemu da se podigne.
AKo ovo odradis, recices sta se desava dalje, pa cemo resit valjda problem, i daj sto precizniji opis skrina na startu racunara, ucitavanja hardvera, onih par sekundi po ukljucenju kompa.
Poz

Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
Mozda je moj odgovor i ponuda ...glupo do bola.....ali kada procitam glupo pitanje....ne mogu da dam pametan odgovor....

Da si usao u neki " servis za kompjutere ".....i tako postavio pitanje....kakav bi odgovor dobio.... Razmisli.....

Član
Učlanjen(a)
22.07.2009
Poruka
1.124
DDR4 specifikacije sljedeće godine

fe45144bf0fe5209baed0059af6fb5df.jpg

Velik kapacitet DDR4 modula trebao bi omogućiti finiji proizvodni proces u 32- i 36-nanometarskoj tehnologiji

JEDEC nagodinu završava specifikacije za DDR4 memorije, no masovni prelazak korisnika očekuje se tek 2015. godine

Na nedavnoj konferenciji MemCon održanoj u Japanu bilo je riječi o uvođenju DDR4 memorije među prijenosna i stolna računala te radne stanice i servere. Zbog brzog napretka aktualne DDR3 verzije, nova memorija ne bi trebala raditi na manje od (efektivnih) 2.133 MHz, dok bi gornja granica iznosila 4.266 MHz, smatra Bill Gervasi, jedan od članova JEDEC-a.

Radni naponi bi trebali pasti na 1,2 i 1,1 V, pa čak i 1,05 V u štedljivim varijantama, a očekuje se i velik rast performansi u odnosu na DDR3. No zbog point-to-point topologije, pri kojoj svaki memorijski modul ima svoj kanal, prelazak na DDR4 bi mogao biti dugotrajan s većim komplikacijama za kompanije.

Proizvođači memorija će morati izdavati module velikog kapaciteta, a temeljiti redizajn očekuje i matične ploče, memorijske kontrolere i ostale komponente sustava. JEDEC-ove specifikacije za DDR4 trebale bi biti gotove sljedeće godine, dok se početak masovne proizvodnje očekuje 2012.

Izvor: Bug Online

Član
Učlanjen(a)
19.07.2009
Poruka
17
Pa Tomisa, ne moras onda ni da odgovaras na temu ako ti se cini glupa!!! Ja sam pitao ljude dobre volje da mi pomognu, a ti se ubacujes sa svojim budalastinama. Kao prvo moje pitanje nije glupo, skroz je na mestu. I nisam ovde da bi se prepucavao sa tobom vec trazim pomoc. Zato ako nemas nista pametno da kazes zaobidji temu i to radi nekom drugom korisniku.

Dodato posle 10 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Na oba harda sam reinstalirao sistem. Kada je samo hard povezan non stop se resetuje u svakoj sekundi, tako da ne mogu da dodjem ni do BIOS podesavanja(znaci nista ni ne stigne da se prikaze na ekran). Flopy drive sam skroz iskljucio iz sistema i iz podesavanja u BIOS-u tako da mislim da tu nema nikakvih problema. Sve je povezano pravilno. Pri ucitavanju BIOS-a nista ne mora da se preskoci pritiskom na F1, kada se poveze cd rom sve prodje glatko. Jednostavno kada treba da se startuje kao da se ceka neki zvuk(shkljoc) iz cd rom-a da bi se inicijalizacija sistema izvrsila.

Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
26.04.2010
Poruka
2.667
De de nemoj odma da se ljutis.....kada se ja ne ljutim na ono - glupo do bola -....naravno da zelim da ti pomognem ....
Moj ti je oredlog da ostavis CD-rom u konfiguraciji kompa....posto tada radi sve OK....
To sto skljoca kada se podize sistem .....znaci da ga komp proziva kao butailni drive i..to kasnije mozes u biosu iskljuciti ako zelis...
Probaj ....pa javi.....bice OK.....

Natrag