Šta je novo?

Haradinaj uhapšen, suđenje će biti delimično ponovljeno

Član
Učlanjen(a)
03.07.2010
Poruka
255
Haradinaj uhapšen, suđenje će biti delimično ponovljeno

Izvor: Danas Online

Hag - Suđenje Ramušu Haradinaju biće delimično ponovljeno, pošto je apelaciono veće Haškog tribunala danas usvojilo žalbu tužilaštva na prvostepenu oslobađajuću presudu.Suđenje će biti ponovljeno i saoptuženima Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimiju.

harad_ocp_w380_h384.jpg

Haradinaj je uhapšen juče po zapečaćenom nalogu Haškog tribunala.

Suđenje će biti ponovoljeno po šest od 37 tačaka optužnice koje se odnose na zločine nad pritvorenicima u zarobljeničkom logoru OVK u selu Jablanica kod Dečana od marta do septembra 1998, rekao je predsedavajući sudija apelacionog veća Patrik Robinson.

Tim tačkama, Haradinaju i saoptuženim Idrizu Baljaju i Ljahu Brahimaju na teret su stavljena ubistva, okrutno postupanje i nehumani postupci, kao kršenje zakona i običaja ratovanja.

Apelaciono veće prihvatilo je argument tužilaštva da prvostepeni proces nije bio pravičan zato što pretresno veće nije uložilo dovoljno napora da sasluša dva ključna svedoka protiv optuženih, koji su odbili da svedoče zato što su bili "uznemiravani" i
"zastrašeni".

Ti svedoci, Šefćet Kabaši i osoba čiji je identitet zaštićen, bili su pripadnici OVK u Jablanici. Pred Tribunalom su odbili da svedoče, iako su prethodno tužilaštvu dali izjave koje su optuživale Haradinaja, Baljaja i Brahimaja.

Pretresno veće je na prvostepenom suđenju počinilo grešku uskraćujući tužilaštvu dodatno vreme da obezbedi iskaze ključnih svedoka u situaciji u kojoj su svedoci bili uzmeniravani I zastrašivani i time je sprečeno da pravda bude zadovoljena, navodi se u odluci koja je doneta većinom glasova sudija, uz protivljenje predsedavajućeg Robinsona.

Prema odluci, pretresno veće nije dobro procenilo uticaj zastrašivanja svedoka na pravičnost suđenja i propustilo je da preduzme primerene korake da osigura njihove iskaze.

"Ta greška potkopala je pravičnost suđenja i prouzrokovala da pravda ne bude sprovedena", naznačio je sudija Robinson.

Današnjom odlukom apelacionog veća poništena je prvostepena presuda kojom su, po šest tačaka optužnice, Haradinaj i saoptuženi Idriz Baljaj i Ljah Brahimaj bili oslobođeni krivice, kao učesnici u zajedničkom zločinačkom poduhvatu progona nesrba i nejojalnih Albanaca iz okoline Dečana i individualno odgovornni za zlodela.

Istovremeno, apelaciono veće je odbacilo žalbu tužilaštva na oslobađajuću presudu Baljaju po drugim tačkama optužnice za silovanje i ubistva, kao i žalbu Brahimaja na kaznu od šest godina zatvora na koju je bio osuđen zbog zlodela iz drugih tačaka optužnice.

Prvostepenom presudom, izrecenom pocetkom aprila 2008. godine, Haradinaj i drugooptuzeni Idriz Baljaj oslobođeni su krivice po svih 37 tacaka optuznice za zlocine nad Srbima, Romima i Albancima u okolini Decana 1998. Trećeoptuzeni Ljah Brahimaj osuđen je na šest godina zatvora zbog okrutnog postupanja prema zarobljenicima u logoru OVK u selu Jablanica.

Haradinaj, Baljaj i Brahimaj će ponovljeno suđenje dočekati u pritvoru Tribunala u Sheveningenu, po naređenju apelacionog veća.

Iz reči sudije Robinsona proizlazi da je Haradinaj uhapšen na Kosovu po nalogu Tribunala od 19. jula.

Baljaj, koji nije bio prisutan u sudnici, će u pritvor u Sheveningenu biti prebačen iz zatvora na Kosovu, gde služi kaznu zbog odvojenih krivičnih dela. Haradinaj prisustvuje današnjem izricanju žalbene presude.

Na zastrašivanje i uznemiravanje svedoka na Kosovu, ukazalo je I sudsko veće u prvostepenoj presudi u kojoj je naznačeno i da su počinjeni zločini nad nealbancima i Albancima koje je OVK smatrala nelojalnim, ali ne i da je dokazana krivica Haradinaja i Baljaja. Haradinaj je, po optužnici, 1998-99 bio vođa OVK u okolini Dečana, Baljaj je komandovao specijalnom jedinicom "Crni orlovi', a Brahimaj je član glavnog štaba OVK i zapovednik pritvora za zarobljenike OVK.

Suđenje Haradinaju i saoptuženima je počelo 5. marta 2007, a prvostepena presuda izrečena je 3. aprila 2008. godine. Tužioci su pred sudsko veće tokom procesa izvelo 81 svedoka, a dvojica su odbila da svedoče uprkos obavezujućem nalogu suda.

Haradinaj se dobrovoljno predao Tribunalu 9. marta 2005. Neposredno pošto je podneo ostavku na dužnost premijera Kosova. Istog dana u Hag su iz Prištine prebačeni i Baljaj i Brahimaj. U prvom pojavljivanju pred sudijama, sva trojica su odbacila krivicu.

Tribunal je na privremenu slobodu do početka suđenja, Haradinaja pustio 9. juna 2005, a kasnije mu je, na zahtev odbrane i uprkos protivljenju tužilaštva, dozvolio da u ograničenoj meri javno nastupa na Kosovu kao lider Alijanse za budućnost Kosova.

Majkl O'Rajli, šef ekipe branilaca Ramuša Haradinaja, izjavio je danas da je odbrana iznenađena odlukom o delimičnom ponovljanju suđenja bivšem premijeru Kosova i da će sada raditi na njegovom što bržem povratku u Prištinu.

- Za nas je sada najvažnije prvo da obezbedimo što brži povratak gospodina Haradinaja na Kosovo, i drugo, da se što brže odredi datum ponovnog suđenja - rekao O'Rajli, a prenosi služba za informisanje opozicione Alijanse za budućnost Kosova, čiji je Haradinaj lider.

Advokat je naveo da treba imati u vidu da je Haradinaj pre dve godine jednoglasnom odlukom sudskog veća oslobođen svih tačaka optužnice za ratne zločine.

Haški tribunal je danas odlučio da se suđenje ponovi u šest od 37 tačaka. Haradinaju je istovremeno određen pritvor.

O'Rajli je detaljniju izjavu najavio za sutra, kada tim branilaca prouči presudu.

Prema njegovim rečima, slučaj Haradinaja treba sagledati u širem kontestu.

Advokat je preneo i Haradinajeve reči nakon današnje odluke Haškog tribunala: "Kosovo je postiglo veliki napredak i mi moramo da verujemo u međunarodne institucije uprkos nekim koracima koji vode natrag".
 
Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
4
On je davno trebao da izdrzava kaznu u nekom zatvoru.On ne samo sto je ubijao neduzni srpski narod nego i svoj narod.Za njega nema spasa ni na zemlji ni od Boga.
 
Top