Šta je novo?

Haos u elektronskim komunikacijama

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Haos u elektronskim komunikacijama[/h]Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je da u oblasti nadzora elektronskih komunikacija vlada haos i da ne postoji sistem."Nismo u stanju na pouzdan način da odgovorimo ni na jedno pitanje, poput onog ko koliko dugo vrši nadzor elektronskih komunikacija, ne govorim samo o šefu države i potpredsedniku Vlade, ali je moguće da se to događa desetinama hiljada građana, bez obzira da li su na nekoj funkciji ili su obični građani", rekao je Šabić.


mobilni_u_ruci_420x0.jpgNa skupu "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" u Medija centru, Šabić je naveo da novinari u 95 odsto slučajeva sa izvorima komuniciraju elektronskim putem, mobilnim telefonima ili mejlovima i da zato ne ostaje ništa od tajnosti izvora, jer je posle pet minuta moguće utvrditi identitet izvora.

Poverenik je pozvao medije i građane da podrže 14 mera koje su on i ombudsman Saša Janković predložili, jer je to i u njihovom interesu.

Šabić je naveo i da je nedopustivo da policija tera novinare da im odaje izvore, jer neće ili ne sme da istraži ko je odao tajnu, kao u slučaju pisanja Nacionalnog građanskog lista o lošoj pripremljenosti odbrane ili u slučaju kada je list Borba objavio podatke u slučaju Miladina Kovačevića.

Advokatica Kruna Savović rekla je da se medijska udruženja protive osnivanju regionalnih javnih servisa, jer je to suprotno polazištima Medijske strategije i jer bi bilo dovedeno u pitanje objektivno informisanje zbog izvesnog uticaja vlasti na uređivačku politiku, dok bi se ostali lokalni elektronski mediji ugasili zato što nema tržišta.

"Potrebno je unaprediti funkcije Radio-televizije Srbije i Radio-televizije Vojvodine, koje bi programskom promenom obezbedile lokalno obaveštavanje građana", rekla je Kruna Savović.

Istakla je da je osnivanje regionalnih javnih servisa nepotrebno i zato što bi to bio samo biznis model na osnovu kojeg bi neki lokalni mediji promenili status.

"Neophodna je i dosledna primena kontrole državne pomoći i utvrđivanje jasne kontrole subvencija da država ne bi nekim medijima obezbeđivala povoljniji položaj", rekla je Kruna Savović.

Ona je navela da je najsporniji predviđeni mehanizam ustanovljavanja javnih servisa, jer bi bio nalik onom na koji su ustanovljeni RTS i RTV, za koje su karakteristični niska naplata pretplate, problemi upravljačke nezavisnosti, veliki broj zaposlenih i niska produktivnost.

Advokat Slobodan Kremenjak rekao je da je neophodno uspostaviti red na tržištu kablovskih distributera i ista pravila za sve igrače.

"Kablovski distributer SBB ima 53 odsto tržišta, a ukupno osam operatera kontroliše gotovo 90 odsto tržišta", rekao je Kremenjak.

Kremenjak je naveo i da strani mediji kablovskim distributerima naplaćuju svoje programe, dok istovremeno domaći mediji plaćaju distribuciju svojih programa, što je, kako je istakao, potpuno suprotan pristup za isti proizvod.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) Saša Mirković rekao je da čelni ljudi kablovskih distributera postaju sve moćniji, jer odlučuju o tome ko će dobiti mesto u kablovskom sistemu, i kazao da je nedavno Pink 2 dobio visoko mesto u kablovskoj distribuciji na mestu televizije Avala, samo dan posle gašenja Avale.

Na današnjem skupu predstavljena je ANEM-ova publikacija "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji".Izvor:
B92.net
 
Top