Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679


Gustafi








DSC00277.JPG


DSaC02812.JPG



Grupa Gustafi nastala je 1980. pod imenom Gustaph y njegovi dobri duhovi u Vodnjanu, mjestu kraj Pule u postavi Edi Maružin, Čedomir Mošnja, Vlado Maružin, Livio Morosin i Igor Arih. 27.12.1980. održavaju u Vodnjanu prvi javni nastup na dan koji od tada slave kao svoj rođendan. Grupa počinje ubrzo sa nastupima van Istre, pa već 1981. sviraju po Ljubljani, Zagrebu, Beogradu, Sarajevu itd., da bi istaknutim nastupom u finalu YURM-a iste godine stekla status kultne alternativne grupe i kao takva nastupila i 1983. na Zagrebačkom bienalu sa Laibachom. Činjenica da je samo dvije godine prije na istom bienalu nastupio Gang Of Four, Električni orgazam, Haustor, Šarlo Akrobata, Classix Nouveaux i Laboratorija zvuka dovoljno govori o snazi i "rejtingu" Gustafa na samim počecima. Grupu potom napušta Igor Arih koji seli u Ljubljanu na studije gdje živi i danas, baveći se tržišnim komunikacijama u kojima stiče zavidan image i priznanja. Grupa se u međuvremenu širi i mijenja postavu, da bi 1985. snimila u Ljubljani prvi LP pod nazivom "V" u izdanju ondašnje Dokumentarne.

Kako se tada profesionalno nije moglo živjeti od takve glazbe, članovi grupe odlučuju paralelno svirati i gaže po hotelima, restaurantima, brodovima, svadbama i sličnim mjestima, sve s ciljem preživljavanja. Naravno cijelo vrijeme evoluiraju u glazbenom smislu, pa se djelomično počinje gubiti onaj njihov eksperimentalni štih kojeg posebno zamjenjuju etno utjecajem istarske narodne glazbe. 1990., umorni od tezgarenja napuštaju definitivno komercijalnu glazbu i vraćaju se autorskom radu i nastupima po istarskim oštarijama, da bi krenuli 1992. u tzv. Oštarijadu koja nikad nije završila (napomenimo da su od onda odsvirali preko 800 nastupa samo po Istri). Pritom dolazi do konstantnih izmjena u bandu, odlazi 1992. godine i Livio Morosin, koji nastavlja briljantnu karijeru kao tekstopisac i autor većine glazbe Alena Vitasovića, ali srž banda Čedo, Vlado i Edi ostaju u grupi do današnjeg dana. 1994. objavljuju za pulski Adam records prvi CD "Tutofato", za koje objavljuju još 1995. CD "Zarad tebe" sniman u Studiju Radio Pule, da bi 1997. objavili CD "Sentimento muto" sniman u Novom Mestu, Studio rec Luca. Potom prelaze u zagrebačku izdavačku kuću Dancing bear i 1999. u istom studiju u Novom Mestu snimaju CD "Vraćamo se odmah" koji mnogi glazbeni kritičari proglašavaju albumom godine, a zajedno sa "Sentimento muto" stavljaju u 10 najboljih albuma devedesetih u Hrvatskoj. Svoj zadnji album "Na minimumu" objavljuju u proljeće 2002. s nesmanjenim uspjehom kod kritičara kao i kod publike. Na tom albumu još proširuju i osuvremenjuju spektar svog glazbenog interesa, tvoreći tako osebujan glazbeni izričaj koji je konglomerat svega onoga što su slušali i svirali tokom bogate karijere. Neki kritičari vole isticati tex-mex, istarsku narodnu kantu, blues, cajun... 2004. izdaju kompilacijski album "Gust of" sa 15 "of" pjesama, 2005. maksi singl "Tampon" koji osim tri nove pjesme sadržava i DVD sa 14 do tada objavljenih spotova i 2006. zadnji studijski album "F.F." za koji dobivaju i Porina za najbolji rock album. U studenom 2007. u zagrebačkoj Tvornici, na već legendarnim koncertima za Martinje snimaju i svoj prvi live CD i DVD, koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. U prosincu 2006. godine bend napuštaju Alen Peruško (harmonika, klavijature), Davor Milovan (bas) i Toni Železnik (saksofon, klarinet), a na njihovo mjesto dolaze mlade snage. Tokom 2007 godine Gustafima su pojačanje bili Ana Ljutić, Nenad Jurcan i Tomislav Koprivčević.

Sadašnju postavu koja nikad nije fiksna čine Edi Maružin (vokal i gitara) koji je ujedno i autor tekstova i glazbe, Čedomir Mošnja (bubanj), Vlado Maružin (gitara), Edin Pecman (harmonika i klavijature), Dino Kalčić (bas), Boris Mohorić (truba i vokal), Barbara Munjas (vokal), Romano Hantih (tuba, eufonija), Nikola Bernobić (truba) i Alen Bernobić (truba) koji sa užitkom i veseljem kreću u svaki nastup popularno nazvan štala.


Diskografija

Studijski albumi

* V (1985.)
* Tutofato (1994.)
* Zarad tebe (1995.)
* Sentimiento muto (1997.)
* Vraćamo se odmah (1999.)
* Na minimumu (2002.)
* F.F. (2006.)
* Chupacabra (2009.)

Kompilacija

* The Gust Of (2004.)

Maksi singl

* Tampon Vol. 1 (2005.)

Hitovi

* Brkica
* Kega si sanjala
* Katarina
* Žminjka
* Kadi su ta vrata
* Kurijera
* Ja nisan stija mala
* Sedan dan
* Ča bin da
* Vrhi Ćičarije
* Jesen
* Znan da je zima













Izvor: wikipedija

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top