Gurmanska salata

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Gurmanska salata

gurmanska-salata.jpg



Sastojci :

1. 1-2 glavice meke salate,
2. 150 g kuhanog ili pečenog
kokošjeg ili pilećeg mesa,
3. 100 g šunke,
4. 150 g kuhane kranjske kobasice,
5. 150 g sira gaude ili edamskog sira,
6. 2 velike mrkve,
7. 1 svežnjić rotkvice, 1 zelena paprika,
8. 2 tvrdo kuhana jaja, 4 rajčice,
9. 1 svežnjić peršina,
10. 3 žlice octa,
11. 9 žlica maslinova ulja,
12. 1 žlica nasjeckanog začinskog bilja,
13. sol, papar.

Priprema :

Oprane i ocijeđene listove salate narežemo na rezance i njima obložimo dno zdjele za salatu. Kokošje i pileće meso, šunku, sir i mrkvu narežemo na prutiće.

Rotkvicu i kobasice izrežemo u ploške, a papriku u kolutiće. Na listove salate poredamo sve sastojke u skupine prema boji. Dodamo u četvorine izrezana jaja i rajčice, a na sredinu stavimo svežnjić peršina.

Od octa, ulja, nasjeckanog začinskog bilja, soli i papra pripravimo preljev i njime prelijemo salatu. Sastojci za ovu salatu ovise o godišnjem dobu. Možemo joj dodati i cvatiće cvjetače, štapićasto narezan krastavac, kolerabicu i drugo povrće.

Razdijelimo li salatu na manje obroke, možemo je ponuditi kao predjelo za više osoba. Možemo je ponuditi i kao osvježavajući, lagani glavni obrok za 4-6 osoba.

Uz ovu salatu poslužimo bijeli kruh i vino ili pivo.
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gurmanska salata



Za 4 osobe: 500 g ćurećeg belog mesa, glavica luka, 2 zrna karanfilića, 200 g rukole, paket od 250 g smrznutih ribljih štapića, kašičica "vočester" sosa, 100 ml dijamantovog "klasik" majoneza, 2 kašike paradajz pirea, kašika očišćenih crnih maslina i so.

Belo meso isecite na manje komade, poređajte ih na dno veće posude, odozgo postavite očišćenu glavicu luka u koju ste poboli zrna karanfilića, posolite, prelijte hladnom vodom da ogrezne i kada proključa kuvajte još 15 minuta. Meso dobro ocedite, iseckajte na trake i dodajte odleđene riblje štapiće iseckane na kolutove. Posebno pomešajte "klasik" majonez, paradajz pire i "vočester" sos, snažno promešajte, prelijte preko mesa i ribljih štapića, još jednom promešajte da se svi sastojci sjedine i posolite po ukusu. Na dno 4 tanjira rasporedite oprane listove rukole, odozgo sipajte meso i riblje štapiće u sosu od majoneza i sve pospite seckanim crnim maslinama. Posudu prekrijte providnom folijom i do serviranja čuvajte u frižideru.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Gurmanska salata

1.jpg

Za 4 osobe - za salatu: 350 g ostataka od telećeg pečenja, veća glavica luka, konzerva sardina od oko 200 g i kašika seckanog peršuna. Za salatni preliv: 5 kašika soka od paradajza, 2 kašike sirćeta, kašika senfa, pola kašičice šećera, 4 kašike ulja i kašika seckanog peršuna.

Meso isecite na trake i pomešajte sa usitnjenim, oceđenim sardinama. Dodajte luk, isečen na kolutiće i seckani peršun i sve promešajte. Posebno pomešajte paradajz sok, sirće, senf i ulje. Dodajte šećer i seckani peršun, dobro izmešajte, sipajte preko salate, još jednom promešajte i do serviranja čuvajte u frižideru.

(Novosti)
 
Natrag
Top