Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
Grnčarstvo



Osnovni postupak je da se izabere odgovarajuća vrsta zemlje koja se potom pomeša sa vodom i dobro premesi. Dobija se testasta masa koja se potom oblikuje u različite oblike.
Pronalaskom grnčarskog točka postupak izrade predmeta koji su okrugli je veoma ubrzan. To se pre svega odnosi na posude kao što su vaze, lonci i sl...
Po završetku izrade predmeta, isti se ostavlja u hladovinu, na promaju, da se suši.
Ako se želi dobiti glazura i boja na gotovom proizvodu, onda se on premazuje, oslikava, materijalima koji imaju funkciju boje.
Grnčarija je potom peče u specijalnim pećima (na drva - primitivnije ili električnu struju - modernije). U zavisnosti od tehnologije pečenja i veličine predmeta, ono može trajati od nekoliko sati do nekoliko dana.
Posle pečenja, hlađenje mora biti postupno da predmeti ne bi popucali. To se i pored najveće pažnje ipak dešava, a obim štete, zavisi od veštine grnčara koji to radi.
U Srbiji je najpoznatija grnčarija iz okoline Užica. Nedaleko od Užica u selu Zlakuse postoji veoma kvalitetna glina koja se mešanjem sa kvarcnim mlevenim kamenom koristi za izradu lonaca, peka (tepsija za meso)... Nadaleko je čuven vojnički pasulj, svadbarski kupus i drugi užički specijaliteti pečeni u toj grnčariji jer time dobijaju poseban ukus.
Postoji veliki broj umetnika koji se bave grnčarijom. Oni sebe nazivaju keramičarima.
Najfiniji tip grnčarije je porcelan, koji je najteži za izradu, najfiniji i najskuplji. Čuven je češki i kineski porcelan.








 
Član
Učlanjen(a)
12.02.2010
Poruka
325
Moze li se naci neka knjiga u pdf formatu da objasnjava kako se radi ovo ili mozda kako da napravim grncarski tocak?
 
Član
Učlanjen(a)
30.10.2012
Poruka
3
zna li neko kako se prave kaljevi i koja je smesa sa glinom potrebna da se napravi tako nesto?
 
Član
Učlanjen(a)
26.07.2012
Poruka
455
Grnčar keramičar

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top