Šta je novo?

"Grk Zorba" - Duh balkanskog pustolova

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.065
Duh balkanskog pustolova

Čaša sa vinom ne drži se isto kao čaša za konjak, objašnjava reditelj Mihailo Vukobratović glumcima na probi predstave „Grk Zorba”

grk-zorba.jpg
Ljiljana Stjepanović i Desimir Stanojević na probi predstave „Grk Zorba“ (Foto: Z.Anastasijević)

Kao što se mladost nikada ne vraća, tako se ni snovi ne vraćaju..., reči su koje su, pored ostalih, juče, kao i prethodnih dana u „dve smene”odzvanjale Pozorištem na Terazijama u Beogradu koje svakodnevno ima duple probe nove muzičke drame „Grk Zorba” rađene prema motivima romana Nikosa Kazancakisa, u režiji Mihaila Vukobratovića. Premijera je u petak uveče, 29. jula na festivalu Grad teatar u Budvi koji je koproducent predstave, beogradska početkom oktobra na sceni Pozorišta na Terazijama.

„Grk Zorba” je zasnovan na dramaturškom predlošku Predraga Perišića, tekstove pesama potpisao je Slobodan Obradović. Aranžer i dirigent je Vojkan Borisavljević, kostimograf Emilija Kovačević, scenograf Magdalena Vlajić, a koreograf Snežana Zablaćanski.

Delo je, da podsetimo, posvećeno neobičnom junaku Zorbi, burnom životu ovog pustolova koji na svoj način traga za smislom života. U vrtlogu zvanom Zorba našao se pre svih mladi Englez Džejson koji u postojbini svojih predaka, na Kritu, namerava da oživi ugašeni porodični rudnik...

Na sceni već duže vreme pratimo dijalog Grka Zorbe koga tumači Desimir Stanojević i Džejsona kojeg igra Slobodan Stefanović. Nakratko im se priključuje Madam Beatris koju igra Ljiljana Stjepanović. Da pomenemo i druge protagoniste: Jelena Jovičić tumači Mariju, Vladan Savić Kirosa, Danijel Korša Stavrosa. Tu su i Milan Antonić, Vesna Paštrović i Marina Aleksić.

– Desko, Desko... Tekst, tekst...! Kad bude siguran biće sve u redu, dobacuje Miša Vukobratović neumornom Stanojeviću koji se već drugi put vraća da ponovi reči: „Žičara, gazda, strašna je stvar. Ti sediš, ona radi sve. Od vrha do podnožja stablo po stablo spušta se. Para na paru slaže se. Raste polako biznis naš, puni smo para ti i ja...”

Atmosfera u sali začuđujuće mirna. Pratimo već godinama rad Pozorišta na Terazijama i probe direktora i reditelja Miše Vukobratovića. Kao da ne verujemo svojim očima i ušima: Vukobratović je smiren. Nema nervoze, povišenih tonova, oštrih komentara koje smo zaticali na probama prethodnih predstava. I glasno zaključujemo: posao je praktično gotov.

– Ma nije ni blizu gotov. Moramo još da brusimo, dorađujemo scene! Bilo je, naravno, i ovde burnih i bučnih faza, ali mi se čini da smo pronašli ključ kako da pročitamo „Grka Zorbu”. Potpuno drugačije nego što je, inače, rađeno i na filmu i u pozorištu do sada. Da pronađemo taj balkansko-mediteranski ključ, da ga uvedemo u naše okvire, da pokušamo, probamo da prikažemo duh balkanskog pustolova. Eto, to je meni bilo provokativno, objašnjava nam Vukobratović i okreće se da pokaže glumcima kako da drže čašu sa vinom, jer, podvlači: čaša sa vinom se ne drži isto kao kada je u njoj, recimo, konjak.

– Kada je reč o muzičkim predstavama neophodna je visoka koncentracija, visoki trening jer se mora igrati lako i početak i kraj. Glumci moraju biti uigrani da je svejedno koje scene izvode jer dolazi do fizičkog zamora koji je prirodan. U suprotnom se gubi koncentracija, tempo, ritam... – naglašava Vukobratović.
Gotovo kompletan ansambl Pozorišta na Terazijama angažovan je na pomenutoj predstavi „Grk Zorba” bez ijednog gostujućeg umetnika. Tu su i hor, i balet i orkestar. I svi oni, pun autobus, kreću već u ponedeljak u prepodnevnim satima za Budvu, gde ćenastaviti sa probama sve do premijere.

– Da počnem sa rečenicom iz komada: „Video sam mnogo žena ali ovakvu nisam skoro”. Četiri decenije se bavim ovim poslom i ovako zahtevnu ulogu nisam radio. „Grk Zorba” je nešto što sam celog života čekao. Na žalost ili na sreću ta uloga se ne igra dok si mlad glumac, već tek kada dođeš u određene godine. I tako su se nekako poklopile sve kockice – kaže zadihani Desimir Stanojević.
Prepodnevna proba je završena. Sledi kraća pauza, pa prva kostimska proba. U međuvremenu treba isprobati kostime, našminkati se, staviti perike...

– Uh, mnogo je posla! Ovo mi je jedna od najzahtevnijih uloga. Igram gazdu, odnosno Džejsona. Čoveka koji se baš ne snalazi na Kritu. U pitanju je Englez, sa tipičnim engleskim osobinama. Ovde morate puno da ste u introspekciji i puno u sebi, jer se ne zna previše o Džejsonu. Zato mora sve da se vidi. To je ujedno i najteži zadatak za glumca. Borim se, čupam kako znam i umem – iskren je Slobodan Stefanović.

I dok je pomenuti glumački tandem gotovo sve vreme na sceni, u garderobi sedi Vladan Savić. Čita novine i čeka da ga pozovu da proba svoju scenu.

– Igram Kirosa, gazdu sela koji drži sve konce u svojim rukama. Moj junak se jako raduje kada se pojavi Englez misleći da će baš on da donese prosperitet selu otvorivši rudnik u kojem će seljani moći da rade. Međutim sve se to drugačije završi, uostalom kao i u životu – kaže Savić.

Prisustvovali smo jednoj lepoj, emotivnoj, uzbudljivoj probi predstave „Grk Zorba”. Uživali u prelepoj muzici koja nas je asocirala na more, talase, galebove. Nadamo se da će tako biti i na premijeri predstave koja će svoj scenski život započeti krajem sledeće sedmice.

B. G. Trebješanin
Objavljeno: 25.07.2011.
Izvor: Politika

 
Top