Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Грива

Griva.jpg

Место Југославија
Жанр хард рок, хеви метал
Активни период 1982 - 1992, 2002, 2004, 2009 - тренутно
Издавачка кућа Југотон, Панонија концерт, Југодиск, ПГП РТБ, Мегатон
Чланови
Златко Каравла
Александар Габрић
Урош Марић
Игор Радат
Срђан Голубица

Грива је српска и југословенска хард рок група из Новог Сада.

Бенд је настао 1982. године, а основали су га певач Златко Каравла и гитариста Јосип Сабо - Јоца. Први хит бенда је била обрада Брениног евровизијског дебакла "Ситније Циле ситније" као "Ситније сестро ситније" и бенд је придобио велику пажњу публике, поготово пратилаца новосадске Стрипотеке, јер је у једном од бројева ова "синглица" била поклањана. Убрзо је уследио први албум "Ког сам ђавола тражио у теби" који је изашао под штапом загребачког Југотона. Бенд броји многе овације, наклоност публике и песме овог бенда постају хитови, што код публике, што на радио станицама широм земље. Остали чланови бенда су били Јанош Казимић на бубњевима који је важио за једног од најбољих домаћих хард рок бубњара тог доба, Ђорђе Јовановић Ђука на бас гитари и Ласло Новак за клавијатурама.

Други албум, "Ниси ни ти анђео" (1985) није посебно био примећен, јер је наставио у правцу жестоке музике са првог албума, и био је одбијен од стране Југотона са аргументацијом да није довољно комерцијалан, те је издат за независну кућу "Панонија рекордс", али је свеједно продат у двадесет хиљада примерака што уопште није било мало за то доба. Бенд крајем године напуштају сви сем Златка Каравле који је наставио да ради.

Каравла одлучује да бенд одвуче у мало "комерцијалније" воде свирајући музику по узору на тренутне светске бендове, и 1987. бенд издаје албум "Грива" који је често био зван "Војводина" по највећем хиту бенда који се налази на овој плочи. Албум је издат за Југодиск. У овом тренутку бенд чине, поред Златка, гитариста Зоран Булатовић Бале, Предраг Буца Јаничић и Наско Будимлић из фамозне бихаћке групе Дивље Јагоде на бубњевима, Александар Саша Локнер и првобитни члан Јанош Казимић на клавијатурама и као остали повратници за поједине песме, Ђорђе Јовановић Ђука на бас гитари и Јоца Сабо на гитари али још битније, као пратећи вокал кроз цео албум.

Четврти албум бенда изашао је 1988. године и то је последњи албум који је видео светлост дана што се тиче живе музике бенда. Албум под именом "Што те тата пушта саму" је бројао многе хитове, на месту гитаристе је био ексцентрични Зоран Зокс Малетић који је подсећао на америчке гитарске идоле осамдесетих, а Грива након објављивања истог држи самостални концерт у Новом Саду, на СПЕНС-у пред хиљадама људи и пред сјајном атмосфером са специјалним гостима као што су Ален Исламовић, Викторија и многи други. Грива такође свира у Будимпешти на интернационалном фестивалу где добија бројне овације публике, што због песама, што због обраде песме "Девојка бисерне косе" мађарског бенда Омега која се нашла на трећем албуму бенда. Нажалост, овај концерт је био последњи концерт бенда. Бенд су овом приликом чинили, поред Зокса и Злаје, Мома Бајац на басу, Воја Ушар Вилић на другој гитари и познат већ Буца Јаничић на бубњевима као и фамозни југословенски бубњар, Новосађанин Иван Феце Фирчи, а клавијатуре је свирао Локнер.

Након ове паузе, Златко Каравла још једном улази у студио да продуцира пети албум бенда који је симболично за рокенрол назван "Пиј, једи, весели се". Због ратне ситуације у држави, албум је сниман више од годину дана, од 1991. до 1992. када је и објављен. Мегатон је издао овај албум, а и на њему су се нашле поједине познате песме, а за две постоје и спотови: "Кад дође јутро" и "Срећан ти рођендан". Албум је снимљен уз помоћ Зоксовог брата Мирослава (Киће) Малетића на бубњевима и гитари, Зорана Булатовића Балета на гитари, Моме Бајца на басу и новог члана на клавијатурама, са којим је Златко наставио да ради у будућности, Синишом Симбетом Цветковићем који тренутно свира за многе поп звезде.

Бенд је званично дошао до једне велике паузе, Златко је наставио да ради и продуцира сам, био је уредник на радију "Ветерник", а уз помоћ Ненада Чанка, председника скупштине Војводине, старог рокера, Грива је направила концерт за памћење у Студију М у Новом Саду где је Златко позвао све старе чланове бенда да свирају старе песме у мало опуштенијим аранжманима, уз подршку тамбурашког оркестра, чланова бенда Апсолутно Романтично и многих познатих новосадских музичара, међу којима је и гитарски виртуоз Владимир Опсеница - Влада Рус. Албум је изашао и као ЦД и као ДВД.

Након ове фамозне манифестације, Грива бива позвана да свира на мото сусрету у Сремској Каменици, и делила је тај дан бину са старим познаницима Дивљим Јагодама. Концерт је јако добро прошао иако минутажа није била завидна. Бенд су чинили Златко Каравла, Мома Бајац, Влада Опсеница и за сада непознати бубњар.

Златко је одлучио након тога да се примири са Гривом и да настави да пише песме и продуцира, али на позив другара из бенда Аутостопери, Златко прави одличне гостујуће наступе певајући искључиво добре обраде бендова као што су Whitesnake и Deep Purple. Окупивши музичаре који су чинили окосницу овог бенда, који је у међувремену променио име у Ерупција, наставио је да свира не само обраде, већ и неколико песама Гриве, што је код публике изазвало бројне овације и жељу за мало већим репертоаром. Златко, одушевљен тиме почео је да спрема репертоар са бендом који је испрва симболично назван по Златку, који данас чине он, Александар Габрић на гитари, Урош Марић на басу, Игор Радат на клавијатурама и Игор Ројка на бубњевима, и након дугог спремања после паузе, Грива је поново засвирала у Новом Саду, у клубу Route 66, пред око 250 људи, што је било више него очекивано. Априла 2010. бенд напушта бубњар Игор Ројка а на његово место долази млади, перспективни новосадски бубњар Срђан Голубица који је новосадској метал публици био познат као бубњар бендова Aheront, AliansA i Sangre Eterna.

Бенд овог лета иде на турнеју, а спрема се и нови материјал.

Чланови су тренутно:

  • Златко Каравла - (вокал)
  • Александар Габрић - (гитаре и пратећи вокал)
  • Урош Марић - (бас гитара и пратећи вокал)
  • Игор Радат - (клавијатуре и пратећи вокал)
  • Срђан Голубица - (бубњеви)
Дискографија


Студијски албуми

  1. 1983. Ког сам ђавола тражио у теби (Југотон)
  2. 1985. Ниси ни ти анђео (Панонија концерт)
  3. 1987. Грива (Југодиск)
  4. 1988. Што те тата пушта саму (ПГП РТБ)
  5. 1992. Пиј, једи, весели се... (Мегатон)
  6. 2002. Грива & ко. - Live - Није издато
Компилације

2002. Само најбоље (One Records)

Извор: Википедија





 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top