Grejanje će početi na vreme

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Grejanje će početi na vreme
Postignut dogovor o ceni mazuta
03.09.2009. 05:00

I pored problema i neizmirenih dugova toplane će grejanje početi na vreme, tvrdi Milovan Lečić, predsednik Udruženja toplana Srbije. Upravni odbor ovog udruženja, koji je juče zasedao, dogovorio se sa NIS-om o jedinstvenoj ceni mazuta po kojoj će sve toplane iz zemlje kupovati ovaj energent za predstojeću grejnu sezonu, a ona će, obećano je, početi na vreme i bez problema.

grejanje-x.jpg


Lečić za narednu nedelju najavljuje i sastanak sa predstavnicima „Srbijagasa” i Ministarstva energetike kako bi se utanačila i dinamika isporuke plina.
- Dogovorom sa NIS-om za sve srpske toplane utvrđena je jedinstvena cena mazuta koja će se formirati na bazi berzanske cene uvećane za 60 dolara za NIS-ove troškove prerade. Pogodnost je što smo, posle dugih razgovora sa predstavnicima NIS-a, dobili mogućnost plaćanja energenata u roku od 60 dana, a prošle sezone rok je bio upola kraći. Za one koji obezbede bankarsku garanciju NIS obezbeđuje rabat od 1,5 odsto - izjavio je posle sastanka Upravnog odbora Milovan Lečić, direktor PU „Toplane Srbije”.
Jasno je, kazao je on, da cene grejanja i nedovoljna naplata širom Srbije stvaraju probleme i nelikvidnost toplana, „ali nije bilo drugog izbora od dogovora sa stranim partnerom”.
- Mazut koristi 37 toplana u Srbiji, a cene grejanja su od 55 do 65 dinara po kvadratu, mada ima gradova gde se grejanje plaća ispod 50 dinara - kazao je Lečić.
Prema njegovim podacima, NIS od srpskih toplana trenutno potražuje 350 miliona dinara. Ujedno, toplane na ime isporučenog gasa duguju „Srbijagasu” nekoliko milijardi dinara. Naredne nedelje biće održan sastanak sa predstavnicima „Srbijagasa” i Ministarstva energetike gde će se utvrditi potrebne količine i dinamika isporuke tog energenta.
U Ministarstvu energetike kažu da bi uskoro trebalo da počne da radi radna grupa za sigurno snabdevanje energentima. Kako navode, u radnoj grupi će se naći predstavnici Elektroprivrede Srbije, Naftne industrije Srbije, „Srbijagasa”, „Transnafte”, „Elektromreže Srbije”, predstavnici toplana i AP Vojvodine. Pripremni sastanci su počeli, ali još nisu određeni stalni članovi ove radne grupe, a očekuje se da na čelu bude Nikola Rajaković, državni sekretar u Ministarstvu energetike.
- Zadatak ministarstva i radne grupe je da obezbedi potrebne količine energenata, ali ne može da rešava slučajeve svake toplane, jer je to u nadležnosti lokalnih samouprava - kažu u ministarstvu energetike.
Kada je dogovor toplana i Naftne industrije Srbije u pitanju, u NIS-u su najavili da će obezbediti mazut za celu grejnu sezonu i da će toplanama isporučiti 148.000 tona tog energenta.
- „Beogradske toplane” imaće tokom zime dovoljno mazuta, jer će NIS ugovoriti s njima isporuku tog energenta pod najpovoljnijim tržišnim uslovima. Više od 50 odsto isporuka ovog energenta odnosi se na „Beogradske toplane” koje su gotovo u potpunosti izmirile dugovanja prema NIS, što nije slučaj s toplanama po unutrašnjosti Srbije. Preostale toplane po Srbiji još uvek imaju neizmirene obaveze, ali im NIS izlazi u susret utoliko što im omogućava da svoje dugove reprogramiraju do kraja godine - izjavio je nedavno Kiril Kravčenko, generalni direktor NIS-a.

Remonti u toplanama po Srbiji
Iz toplana širom Srbije, međutim, stižu ne tako optimistične informacije.
Kako je izjavio Panajotis Apostolidis, tehnički direktor JP „Toplana” u Boru, iako je grejna sezona na pragu, na lageru nema ni trunke uglja. Remonti su u toku, ali je neophodna nabavka izmenjivača toplote i ponovna popravka kotla koji je prošle godine već bio u remontu. Na pitanje da li će i kakvog grejanja biti, odgovor je da radijatori moraju biti zagrejani, ali da se ne zna da li će toplotna energija u stanove stići 15. oktobra.
I Kruševljani ulaze u grejnu sezonu sa zebnjom. Kruševačkoj „Gradskoj toplani”, koja ima oko 7.000 korisnika, potrebno je između 70 i 100 miliona dinara za nabavku energenata, uglja i mazuta, remont gasnih kotlova i rekonstrukciju najkritičnijih delova vrelovodne mreže. Kredit za nabavku energenata uzela je i „Gradska toplana” u Pirotu. Direktor Radovan Nikolić rekao je za ‘’Blic’’ da za mazut kupljen za prošlu grejnu sezonu ne duguju ‘’Jugopetrolu’’, ali da su za njegovu nabavku uzeli kredit kod „Komercijalne banke” od 20 miliona dinara koji otplaćuju.
Od naplate dugovanja zavisiće početak nove grejne sezone u Čačku. Zbog petomesečne blokade računa, JKP „Čačak” nije moglo da obezbedi 600.000 dinara za sudske takse kako bi tužilo 190 najvećih dužnika koji zajedno duguju 18 miliona dinara.
Jagodince takođe po svoj prilici ove zime čekaju hladni radijatori, posebno zbog toga što gradska toplana nema alternativu prelaska sa gasa na mazut. JP „Gradska toplana” od „Srbijagasa” očekuje reprogram duga od 120 miliona dinara koliko mu treba kako bi izašlo iz teške situacije u koju je zapalo zbog neizmirenih računa privrede i građana.
Nišlije se prema najavama nadležnih neće smrzavati ove zime, ali i toplana u Nišu kuburi sa dugovima.


Izvor: Blic
 
Natrag
Top