Šta je novo?
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.909
Gregorian

gregorian.jpg

Nemacka grupa nastala jos 1991. godine iz ideje producenta Franka Petersona (delom zasluzan za uspeh grupe Enigma, saradjivao sa Ofra Hazom, Sarom Brajtman, Andrea Bocelijem, Plasido Domingom...) kada su izbacili svoj prvi album Sadisfaciton gde se vidi ogroman uticaj grupe Enigma.
Sledeci album izdaju 2001. godine pod nazivom Masters of Chant, i taj album ih opredeljuje kao nesto sasvim novo u muzickim tokovima.

Muzika im se bazira na obradama pop i rok hitova , ali ono sto ih izdvaja jeste nacin obrade pesama...
Njih destorica, koliko ih cini ovu grupu, su horski pevaci, i sve su pesme prilagodjene Gregorijanskom horskom pevanju.

Uspesno postoje i rade i dan danas, i kroz svoj rad su saradjivali sa mnogim muzickim velicinama, poput Enigma, Vangelis, Era, grupe Rammstein, a od imena izvodjaca cije su pesme obradili nabrojacu samo neke: Elvis Prestley, Eric Clapton, Dire Straits, Scorpions, REM, Metallica, Evansence, Simon&Garfunkel, Pink Floyd, Queen, John Lennon, Led Zeppelin...
Album iz 2004-te godine pod nazivom Gregorian - The Dark Side je dosta tamnije izdanje i na njemu se nalaze obrade Nine Inch Nails, Sisters of Mercy, The Rasmus, The Doors...

Diskografija:

* 1991: Sadisfaction
* 2000: Masters of Chant
* 2001: Masters of Chant Chapter II
* 2002: Masters of Chant Chapter III
* 2003: Masters of Chant Chapter IV
* 2004: Gregorian - The Dark Side
* 2005: The Masterpieces (Best Of CD+Live DVD)
* 2005: The Masterpieces Jewel Case! (Live DVD+Best Of CD)
* 2006: Masters of Chant Chapter V
* 2006: Christmas Chants
* 2007: Masters of Chant Chapter VI

Clanovi Grupe:
Frank Peterson- vodja grupe, producent i idejni tvorac celog projekta, pevaci: Richard Naxton (Naxos), Johnny Clucas (Johnny), Dan Hoadley (Dan), Chris Tickner (Chris T.), Richard Collier (Rich), Gerry O'Beime (Gerry), Gunther Laudahn, Lawrence White (Lorro), Jan-Eric Kohrs i Rob Fardell (Rob F.)
Povremeno u grupi: Sarah Brightman (Hepsibah), Frank Peterson, Amelia Brightman.

Izvor: Burek
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.909
Grupa “Gregorian” priredila svetlosno-muzički šou

Grupa “Gregorian” priredila svetlosno-muzički šou

Britansko-nemačka grupa “Gregorian”, koja izvodi pop i rok numere u maniru gregorijanskog kanonskog pevanja, priredila je u utorak veče u Sava centru svetlosno-muzički šou, koji je oduševio Beograđane.

1.jpg

Popularni hor, koji je osnovao nekadašnji vođa grupe “Enigma” Frenk Peterson, drugi put je nastupio pred beogradskom publikom, a u okviru turneje “Epic Chants”, na kojoj promovišu istoimeni novi album sa pesmama iz blokbastera.

Koncert je počeo Vangelisovom kompozicijom "Vatrene kočije" iz istoimenog filma o Olimpijskim igrama 1924. godine, a nastavljen njegovom numerom "Osvajanje raja" iz ostvarenja Ridlija Skota o Kolumbovom osvajanju Novog sveta, koju je izvelo osam pevača u monaškim odorama sa kapuljačama na glavi, uz prigušeno svetlo i dim na sceni.

2.jpg

“Dobro veče Beograde, dobro veče Srbijo. Dobro došli u bioskop”, pozdravio je publiku jedan od članova hora, na srpskom jeziku i najavio da će ih povesti na put kroz istoriju filma - “od antičkog Rima do grada Gotam, od slavnih ratnika do praistorijskih čudovišta”.

Usledila je pesma “Sound of Silence” iz filma “Diplomac” (1967), “Who Wants to Live Forever” grupe “Queen”, a za melodiju “Now We Are Free” (“Gladijator” Ridlija Skota) na sceni im se pridružila atraktivna pevačica Amelija Brajtman.

3.jpg

U dugoj crnoj haljini sa crnim krilima na leđima, Brajtman je zajedno sa osmoricom pevača, u pratnji osmoro muzičara, izvela izuzetno efektno numeru “Engel” nemačkog metal benda “Rammstein” - cela sala ispunjena dimom, scena ispresecana belim laserima, dok se u pozadini u pojedinim trenucima pojavljuju plamenovi.

Prvi deo koncerta su završili “Karminom Buranom” i pucnjevima, a drugi otvorili temom iz čuvenog “Kuma” Frensisa Forda Kopole.

Pesme su na video bimu pratile slike pejzaža, gradova, ali i poznate scene iz filmova, s tim što su u glavnim ulogama bili članovi hora.

4.jpg

“Bring Me to Life” (Evanescence), “Against All Odds” (Fil Kolins), “Kiss From The Rose” (Sil), “My Heart Will Go On” (Selin Dion), “Stay” (U2) bili su na repertoaru drugog dela koncerta.

Publiku je očarala i pijanistkinja i pevačica Eva Mali izvevši kompoziciju “Nella Fantasia”, a uz temu iz franšize “Pirati sa Kariba” priredili su i mačevanje uz zvuk doboša.

5.jpg

Svakako je najupečatljivije bilo emotivno izvođenje “Hallelujah” tokom čega su se članovi “Gregorian” jedan po jedan pojavljivali na sceni, dok je muški deo publike sigurno uživao u pesmi “Kashmir” (Led Zeppelin) kada su Brajtman i Mali, u kožnim pantalonama i sa laganim plaštovima, igrale uz šipke, okružene dimom.

Iako se činilo da je to adekvatan kraj dvočasovnog koncerta, usledila je numera “Live and Let Die” (Pol Makartni) iz istoimenog filma o Džejmsu Bondu, damama su poklonili baladu “She”, još malo “častili” publiku pirotehnikom i svetlosnim efektima u sali koja je sablasno bila ispunjena dimom, a na kraju su “monasi” čak i zaigrali.

Posetioci su ih nagradili stojećim ovacijama, a na video bimu je pisalo “Gregorian Will Be Back” (Gregorian će se vratiti).

Izvor: Tanjug


 
Poslednja izmena od urednika:
Top