Greda od 6 metara

Učlanjen(a)
15.03.2010
Poruka
403
pretražio sam forum ali nisam našao odgovor.

u potkrovlju kuće imam jednu gredu od otprilike 6metara dužine koja je na jednom mjestu štiklovana da bi bila toliko dugačka.

dali mora biti bilo gdje zid ispod tih grede ili može ona samostalno stajati od jednog kraja kuce do drugog zida koji ju i sada drži?

hvala svima na odgovoru
 
Član
Učlanjen(a)
17.01.2010
Poruka
25
u principu bi trebao na tom medtu da se stavi stub jer je raspon jako veliki ,a greda je izgubila veliki veliki procenat nosivosti samim tim sto je iz dva dela . To opet zavisi od toga koliki teret ta greda preuzima na sebe ,ja licno sam imao slucaj gde sam morao da stavljam grede od osam metara iskljucivo iz jednog dela upravo zbog nosivosti i jedva sam ih nasao. Ako ta greda nosi neku laksu krovnu konstrukciju a pored nje ima jos greda koje su iz jednog dela ne moras stavljati stub jer u tom slucaju moze da odradi posao. Nadam se da sam ti donekle pomogao.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poruka
17.759
Kao sto je greda na potkrovlju onda ne trpi veliki teret i ne treba nikakav stub ili noseci zid, jedino ako skladistis neki tezak materjal pa moze vremenom da se iskrivi greda. Sav teret trpi cerklaz na kome se nalaze rogovi od krova
 
Učlanjen(a)
15.03.2010
Poruka
403
da malo još pojasnim, iznad grede se nalazi osb ploča na osb je stavljene letve i na letvama se nalazi bramac crjep, svaki crjep je težine oko 3kg. pišem ovo jer ste malo zbunili jer ironaca piše da može a makkisa piše da zbog velikog raspona treba biti stub.

ako već bude morao biti stub ili ću staviti štangu (striptiz) na to mjesto ili možda bolje ako može da se napravi ormar od rigipsa i na taj način kad budem mogao financijski napraviti gore sobe onda "pametno" iskoristiti taj prostor
 
Učlanjen(a)
23.01.2016
Poruka
1
Hm, greda, drvena ili betonska, og kojeg drveta, kojih dimenzija, koja armatura, koji raspored uzengija?
 
Natrag
Top