Granice: U HR tenzije, "Vanila skaj" u Mađarskoj

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.546
Granice: U HR tenzije, "Vanila skaj" u Mađarskoj
Na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom trenutno je mirno, javljaju reporteri B92 sa lica mesta. U Hrvatskoj tenzija, Horgoš zatvoren, ali izbeglice ne odustaju.

IZVOR: B92
171492781655ed5229de4dc107392765_v4_big.jpg

Foto: Beta, AP
Novinar B92 na granici sa Hrvatskom kaže da je tamo u ovom trenutku mirno, ali da može da se oseti tenzija sa hrvatske strane granice. Veliki su redovi, neki od izbeglica su ostali tamo, a izbili su i prvi incidenti, čak i u samom Zagrebu.

Prve gužve izbile su u Tovarniku, hrvatskoj verziji Preševa, mestu u koje izbeglice dođu čim uđu u Hrvatsku.

Neki nisu čekali, pa su tako sami krenuli i probili kordon policije koja ih je ubrzo vratila, pa nisu mogli dalje. Sukoba je bilo i u Dugavi, delu Zagreba u kojem se nalazi kolektivni centar.

Broj izbeglica koji je ušao u Hrvatsku je teško utvrditi. Prema nekim podacima, njih je do popodne ušlo oko 7.000, međutim, u svakom trenutku dolazi još ljudi.

Izbeglicama se veoma žuri, volonteri žele da im pruže pomoć, da im daju vodu, ali oni čak ni za to nemaju vremena. Samo žele dalje.

U prihvatnom centru broj izbeglica može se izbrojati na prste jedne ruke, svi žele dalje u Zapadnu Evropu.

Na granici sa Mađarskom je takođe mirno, javlja reporter B92 sa lica mesta.

Dan nakon velikih sukoba na Horgošu se i dalje nalazi nekoliko destina ljudi koji ne žele da se pomere. Veruju da će otvoriti granicu i sede na betonu ceo dan.

Osim toga, tokom dana je bilo i nekoliko mirnih protesta.

Auto-put je potpuno zatvoren, granični prelaz Horgoš 1 je blokiran. Sve je pusto i podeća na scene iz filma „Vanila skaj“.

Međutim, na graničnom prelazu Kelebija je gužva i večeras, a šleperi tamo čekaju od sinoć.
 
Natrag
Top