Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

Granice: U HR tenzije, "Vanila skaj" u Mađarskoj

  • Začetnik teme maja_jevtic
  • Datum pokretanja
maja_jevtic

maja_jevtic

Urednik
#1
Granice: U HR tenzije, "Vanila skaj" u Mađarskoj
Na granicama sa Mađarskom i Hrvatskom trenutno je mirno, javljaju reporteri B92 sa lica mesta. U Hrvatskoj tenzija, Horgoš zatvoren, ali izbeglice ne odustaju.

IZVOR: B92
171492781655ed5229de4dc107392765_v4_big.jpg

Foto: Beta, AP
Novinar B92 na granici sa Hrvatskom kaže da je tamo u ovom trenutku mirno, ali da može da se oseti tenzija sa hrvatske strane granice. Veliki su redovi, neki od izbeglica su ostali tamo, a izbili su i prvi incidenti, čak i u samom Zagrebu.

Prve gužve izbile su u Tovarniku, hrvatskoj verziji Preševa, mestu u koje izbeglice dođu čim uđu u Hrvatsku.

Neki nisu čekali, pa su tako sami krenuli i probili kordon policije koja ih je ubrzo vratila, pa nisu mogli dalje. Sukoba je bilo i u Dugavi, delu Zagreba u kojem se nalazi kolektivni centar.

Broj izbeglica koji je ušao u Hrvatsku je teško utvrditi. Prema nekim podacima, njih je do popodne ušlo oko 7.000, međutim, u svakom trenutku dolazi još ljudi.

Izbeglicama se veoma žuri, volonteri žele da im pruže pomoć, da im daju vodu, ali oni čak ni za to nemaju vremena. Samo žele dalje.

U prihvatnom centru broj izbeglica može se izbrojati na prste jedne ruke, svi žele dalje u Zapadnu Evropu.

Na granici sa Mađarskom je takođe mirno, javlja reporter B92 sa lica mesta.

Dan nakon velikih sukoba na Horgošu se i dalje nalazi nekoliko destina ljudi koji ne žele da se pomere. Veruju da će otvoriti granicu i sede na betonu ceo dan.

Osim toga, tokom dana je bilo i nekoliko mirnih protesta.

Auto-put je potpuno zatvoren, granični prelaz Horgoš 1 je blokiran. Sve je pusto i podeća na scene iz filma „Vanila skaj“.

Međutim, na graničnom prelazu Kelebija je gužva i večeras, a šleperi tamo čekaju od sinoć.
 

Top