Gramatičke nedoumice

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Mislim da imenica "bol" spada u dvorodne tako da je, valjda, ispravno i jedno i drugo... :dtyste:Opet valjda sve selo mada ja uvek govorim "celo selo", tako mi je najlogicnije... :dtyste:
Da, ja sam govorio svo selo, sve dok jednom na televiziji nisam čuo raspravu jezikoslovaca, gdje su rekli da je ispravnije sve, nego svo selo.
 
Član
Učlanjen(a)
17.11.2011
Poruka
2
Moze li neko da mi napise 15 primera za padeze ali da u svakom primeru bude barem 4 razlicita padeza?

Hvala!
 
Član
Učlanjen(a)
16.01.2012
Poruka
3
sa mnom. Drugo je nepravilno.

Jurivaka, ne vidim šta fali Obrazu. Ni tome što je slobadidi napisao po starinski "srbski". Kad smo kod toga, nije tačno ni pravilno "Jednaćenja samoglasnika po zvučnosi." nego "Jednačenje samoglasnika po zvučnosti." Ali sve su to verovatno samo štamparske greške, napravljene kucanjem na brzinu.

u filmu "Vuk Karadzic" On sedi za stolom sa nekim crkvenim ocima, i jedan od njih ga pita slicno pitaje: "zasto si knjigu nazvao Srpski rjecnik? Jesmo li mi Srbi ili srpi?" i on tu stade da objasnjava to jednacenje samoglasnika...
...valjalo bi da procitaju neku Vukovu gramatilu, ili, ako nista drugo, a ono bar odgledaju film, tj. seriiju.
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.466
Jednačenje suglasnika po zvučnosti je važeće pravilo gramatike srpskog jezika. Dok je god na snazi i dok važi kao pravilo, svi pismeni ljudi su obavezni da ga poštuju. Samo polupismen može pisati "srbski", a politički diletant to pravdati nekakvim nacionalim znakom ili nacionalnom tradicijom.
 
Član
Učlanjen(a)
12.02.2012
Poruka
1
zanima me da li se pravilno kaze Beški,Bešci ili Beškoj?
Koje pravilo vazi za primenu sibilarizacije kod naziva georrafskih pojmova,Raška,Beška,Češka...
 
Član
Učlanjen(a)
21.04.2010
Poruka
1
Zelim samo da skrenem paznju na glagol 'izviniti se'. Pravilno je reci: "Zelim da se izvinim", a ne "Zelim da se izvinem". Ovo drugo bi znacilo izvinuti se u vazduh. Naisla sam par puta na tu gresku ovde, pa rek'o i ja nesto da napisem :D
 
Top