Gradnja Žeželjovog mosta počinje u oktobru

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Gradnja Žeželjovog mosta počinje u oktobru
Tanjug | 08. 07. 2011. - 14:44h

NOVI SAD - Šef Misije Evropske unije u našoj zemlji Vensan Dežer i gradonačlenik Novog Sada Igor Pavličcić saopštili su danas da bi izgradnja novog Žeželjovog mosta trebalo da počne u oktobru ove godine.

"Izrada glavnog projekta je još u toku, očekujem da bi sve dozvole mogle da se pribave tokom septembra, a da onda sama izgradnja počne mesec dana kasnije", kazao je Dežer, nakon potpisivanja Ugovora o izdavanju opštinskih obveznica između Novog Sada i "Unikredit banke", koji je podržala i EU.

Sam Ugovor o izgradnji Žeželjevog mosta potpisali su u Novom Sadu 25. januara ove godine upravo Dežer i Pavličić, zatim predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić, generalni direktor JP "Železnice Srbije" Milovan Marković i rukovodilac u španskom konzoricijumu "AVZI" Hoze Alehandro Serano.

Potpisivanju ugovora o izgradnji novog mosta, koji je na Koridoru 10, prisustvovao je i potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić.

Prema tom dokumentu, radove će obaviti špansko-italijanski konzorcijum, koji čine španske firme AZVI i "Horta Kozlada" i italijanski "Tadei", pobednici na međunarodnom tenderu.

Vrednost projekta je 45,3 miliona evra, za 15 manje nego što je prvobitno bilo najavljivano. Gotovo polovinu novca, tačnije 26,2 miliona evra obezbediće EU iz bespovratnog IPA fonda, a preostali deo će, u srazmeri dva prema jedan, finansirati Vlada Vojvodine i Grad Novi Sad.

Pokrajina i Novi Sad platiće i demontažu postojećeg privremenog metalnog mosta, u ukupnoj vrednostri od 19,1 milion evra.

Prilikom potpisivanju ugovora o izgradnji istaknuto je da će radovi početi čim vremenske prilike dozvole, a da će trajati ukupno 32 meseca.
Prvobitni drumsko-železnički betonski most pušten je u saobraćaj 1961. godine, a srušen je u NATO bombardovanju Srbije aprila 1999. godine.
 
Top