Gradnja drugog mosta tek posle 2015. godine?

Član
Učlanjen(a)
07.12.2009
Poruka
1.053
Gradnja novog prelaza Dunava na stubovima nekadašnjeg „Franca Jozefa“ biće započeta tek po završetku Žeželjevog mosta ako se gradski čelnici budu držali plana razvoja saobraćajne mreže u Novom Sadu, završenog nedavno u „Urbanizmu“. Tim aktom se gradnja mostova, bulevara i saobraćajnog prstena oko grada deli na petogodišnje faze do 2030. godine.

27668_nsmost--foto-jjaric_f.jpg


Rukovodilac projekta Aleksandar Jevđenić iz „Urbanizma“ kaže da je studija urađena zbog usvajanja novog generalnog urbanističkog plana, kao i „Novosadskog saobraćajnog transportnog modela“ (NOSTRAM), baze podataka o saobraćaju u gradu.


- Proverili smo koliko sadašnja saobraćajna mreža odgovara potrebama stanovnika, uz anketu sa skoro 5.000 građana, brojanjem frekventnosti vozila i slično, kao i da li planovi iz još važećeg GUP-a mogu i dalje da se primenjuju. Zaključeno je da i dalje sledi povećanje od po 5.000 automobila godišnje, pri čemu ih sada ima oko 100.000, kao i da već postojeći planovi gradnje saobraćajnica uz manje izmene ostaju, pri čemu smo odredili dinamiku njihove gradnje - navodi Jevđenić.


Za ovu i 2011. godinu planira se završetak Somborskog i povezivanje Bulevara Evrope sa Rumenačkom ulicom, a u narednih pet gradnja servisnih saobraćajnica pored autoputa, probijanje Ulice Paje Radosavljevića od Temerinskog puta do puta M-7, gradnja prvog dela bulevara pored kanala DTD kod tržnog centra „BiG CEE“, završetak Žeželjevog mosta i prilaza, gradnja tunela kod Futoške pijace, produživanje ulica Cara Lazara i Hopovske, te Vojvode Stepe i povezivanje sa Veterničkom rampom, kao i gradnja kružnih raskrsnica kod „Metroa“ i u Ulici Marka Miljanova, prema Žeželjevom mostu.

- Za period od 2016. do 2020. predvideli smo probijanje Bulevara Evrope od Rumenačke do autoputa, gradnju bulevara uz kanal DTD, spajanje Bulevara Evrope i Bulevara Despota Stefana, probijanje Ulice Koste Šokice zbog spajanja Venizelosove i Bulevara Jaše Tomića, kao alternative Partizanskoj ulici, te probijanje Ulice Pavla Stamatovića ka Žeželjevom mostu, gradnju obilaznice oko Petrovaradina, uređenje Šumske, probijanje Ulice Bate Brkića preko Satelita i produžetak Jovana Dučića i spajanje sa Ulicom Dragoslava Srejovića u Veterniku - navodi Jevđenić.


Prema njegovim rečima, u ovaj petogodišnji period planirana je i gradnja mosta na stubovima nekadašnjeg „Franca Jozefa“. On objašnjava da je tako urađeno jer se ne može očekivati da se u Novom Sadu istovremeno grade dva mosta i da malo gradova ima novca da paralelno finansira dva takva kapitalna projekta.
Pripremnih radova za most na stubovima „Franca Jozefa“ nema u planovima za ovu godinu, a utihnule su i najave da će se to raditi dogodine. U Zavodu za izgradnju grada navode da nisu odustali od gradnje drugog mosta, ali da realizacija posla zavisi od više faktora.


- Mi smo ovu studiju i radili za potrebe ZIG-a, ali naš plan ne mora da se strogo poštuje jer na to utiče i finansijski faktor i gradske vlasti će o tome odlučivati. Ovo je samo predlog i nešto će možda ranije biti realizovano, a nešto kasnije. Najbolji primer za to je Bulevar Evrope - kaže Jevđenić.
U planu se za posle 2020. godine prvo predviđa gradnja mosta preko Kameničke ade i rubnog saobraćajnog prstena oko grada, a potom i most preko Petrovaradinske ade.
 
Natrag
Top