Grad plaća veštačku oplodnju!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Beograd 19. 11. 2009
Press

Grad plaća veštačku oplodnju!


Parovi koji su neuspešno prošli besplatni Nacionalni program Ministarstva zdravlja moći će drugi put da pokušaju o trošku grada Beograda

DJILAS-TANJUG.jpg


Sjajno je videti rezultate, odnosno male Beograđane i Beograđanke i srećan sam što u ime grada potpisujem ovaj sporazum ...
DRAGAN ĐILAS, GRADONAČELNIK


Drugi besplatan pokušaj vantelesne oplodnje za parove koji su jednom neuspešno prošli Nacionalni program Ministarstva zdravlja moći će od juče da se sprovede o trošku grada Beograda! Grad će u ovaj projekat uložiti sto miliona dinara za 2010. godinu, a procena je da će za taj iznos oko 400 parova moći besplatno drugi put da pokuša vantelesnu oplodnju.
Gradonačlenik Dragan Đilas i direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović potpisali su juče Sporazum o finansijskom učešću Beograda u realizaciji drugog pokušaja oplodnje za parove iz Beograda.

Može od danas!

Svi parovi iz Beograda koji žele drugi put da pokušaju oplodnju mogu već danas da se obrate svom lekaru ili Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje.

POČELO PRE DVE GODINE
Nacionalni program Ministarstva zdravlja za vantelesnu oplodnju pokrenut je 2007. godine. Tokom te godine urađeno je samo oko 300 pokušaja oplodnje, zbog nedovoljnih kapaciteta. Programom je bilo predviđeno da se pacijentkinje upućuju samo na tri klinička centra u Srbiji, od čega su dva u Beogradu. Republički zavod za zdravstveno osiguranje je zatim 2008. godine odlučio da uputi poziv i privatnim ordinacijama da se uključe u program, pa je tako u toj godini izvedeno više od 1.000 zahvata.

Drugi pokušaj biće sproveden u saradnji sa Kliničkim centrom Srbije, u kojem je od 1991. godine na taj način rođeno 1.000 beba. Sugrađanke koje su već bile na spisku za Nacionalni program vantelesne oplodnje, ne moraju ponovo da podnose dokumentaciju. Ustanovu u kojoj će biti obavljen zahvat određuje komisija, a prednost u ovom programu imaće državne bolnice. Ukoliko bude potrebno, biće angažovani i privatnici.
Uslovi za učešće u ovom programu su isti kao i za prvi pokušaj. Pravo na besplatan drugi pokušaj imaju parovi sa prebivalištem u Beogradu, a kod kojih ne postoje medicinske prepreke za trudnoću. Jedini restriktivan uslov jeste da žena koja želi da zatrudni ima najviše 38 godina. Prema rečima Svetlane Vukajlović trenutno se na vantelesnu oplodnju čeka oko četiri meseca.

Fakti:
- Da bi se znalo da li je oplodnja uspela mora da prođe oko mesec i po dana, odnosno 10 dana od trenutka kada se embrioni ubace u matericu
- Svaki pokušaj veštačke oplodnje košta od 220.000 do 290.000 dinara
- Za prvi besplatan pokušaj veštačke oplodnje u Beogradu prijavilo se 2.000 parova
- Žena ne sme imati više od 38 godina prvenstveno zbog toga što se uspešnost zahvata smanjuje što je žena starija. Naravno, uslov je i da parovi već nemaju decu - navela je Vukajlović.
Ona je dodala da se nada da će i druge lokalne samouprave naći način da pomognu parovima koji ne mogu da imaju decu.
- I Ministarstvo razmišlja o finansiranju drugog pokušaja veštačke oplodnje, s obzirom da su smanjene liste čekanja za prvi pokušaj. Kad više ne bude tih listi, moguće je da Ministarstvo finansira drugi pokušaj oplodnje - pojasnila je Svetlana Vukajlović.

Važan projekat

Gradonačelnik Dragan Đilas je istakao da je za grad ovaj projekat važan koliko i izgradnja mostova.

Pravo na BESPLATAN DRUGI POKUŠAJ parovi imaju ukoliko:
- Već nemaju decu
- Imaju prebivalište u Beogradu
- Žena ima najviše 38 godina
- Ne postoje medicinske prepreke za trudnoću
- Ideja je bila da im omogućimo i drugi pokušaj jer nema ništa žnačajnije nego da omogućite jedan novi život. Sjajno je videti rezultate, odnosno male Beograđane i Beograđanke i srećan sam što u ime grada potpisujem ovaj sporazum - naveo je gradonačelnik.
Direktor Instituta za ginekologiju i akušerstvo dr Aleksandar Ljubić istakao je da je za dve godine, od kad je Ministarstvo zdravlja uvelo finansiranje veštačke oplodnje, rođeno više od 600 dece, a da je kod 2.900 parova urađena oplodnja. Prema njegovim rečima, 15 odsto parova u Srbiji ima potrebu za vantelesnom oplodnjom.

Put do drugog pokušaja oplodnje je kratak i jednostavan:
- Projekat će biti sproveden u saradnji sa Kliničkim centrom Srbije
- Sugrađanke koje su već bile na spisku za Nacionalni program vantelesne oplodnje, ne moraju ponovo da podnose dokumentaciju
- Potrebno je da se prijave svom lekaru u Domu zdravlja koji će ih uputiti u lokalnu filijalu RZZO
- Nakon toga, filijala prosleđuje zahtev komisiji koja određuje ustanovu u kojoj će biti obavljen zahvat
- Prednost u ovom programu će imati državne bolnice, a ukoliko bude bilo potrebe, angažovaće se i privatnici
- U proseku, svaka treća žena koja uđe u program će dobiti bebu što je zavidan uspeh - rekao je doktor Ljubić.

J. DRAGIĆEVIĆ
 
Član
Učlanjen(a)
31.12.2009
Poruka
1
а, шта са нама из унутрашњости

да ли то што не живимо у београду, немамо права на други покушај?
докле ће да будемо грађани другог реда? да ли ми не треба да имамо могућност за други покушај о трошку државе, града или свеједно од кога? не могу да верујем да град београд треба да има подмладак, а да у осталим градовима не треба? зар тај републички завод или влада или свеједно већ, ко, не може да омогући и оним паровима који немају ту срећу да живе у београду други покушај вантелесне оплодње? а, већ више од три месеца причају да ће то бити и за друге парове из унутрашњости? па, зар стварно треба толико времена да се договоре и да најзад кажу хоће ли омогућити и онима који су криви што не живе у главном граду. некад је била крилатица слична овој србија ради; београд се гради! можда сам ја само погрешно информисан?
 
Učlanjen(a)
15.02.2010
Poruka
1
A sta je sa zenama koje pored sebe nemaju muskarca a zelele bi da idu na vestacku oplodnju?
Da li neko ima neke informacije vezano za to??????????????
 
Natrag
Top