Govor tela-Budite lovac, ne lovina

Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
Impresije o suprotnom polu pri upoznavanju uglavnom se donose unutar prve četiri minute, kada većina nas odlučuje sviđa li nam se druga strana ili ne. Prema statistikama, 55 posto impresije pokazujemo govorom tela, 38 posto pokazujemo tonom i brzinom govora, dok se tek sedam posto naših impresija može naslutiti iz onoga što govorimo


Kako biste se što bolje pripremili za 'lov', pogledajte što vam je činiti.

BodyLang.jpg
Na prve impresije najviše utiče govor tela. Stoga, želite li zavesti drugu stranu, oprezno! Ukoliko niste dovoljno zavodljivi (ipak, pazite da ne preterate), druga strana neće imati razloga za ostanak i odlepršat će dalje.


U ovom slučaju veliku ulogu igra samopuzdanje. Imate li s njim problema, trebate znati jedno – impresija o vašem samopuzdanju proizlazi iz vašeg neverbalnog komuniciranja. Tačnije, za prvih nekoliko minuta razgovora osobu morate gledati u oči. Koliko će vaš pogled biti hladan ili zavodljiv, ovisi o vama i onome što želite postići.

Uz poglede, tu je i hod, koji može biti itekako zamaman. Žene bi se trebale lagano kretati, poput mačkice koja se želi maziti, dok bi muškarci hodom trebali ostavljati utisak pauna koja obeležava svoj teritoriju. Možda vam se ovo čini kao čista izmišljotina, no činjenica je da svako od nas svoju osobnost i namere pokazuje pokretima i stavom tela.

Kako znamo šaljemo li prave signale i kako pročitati što 'lovina' misli? Pustite telo da radi što želi, sve što vi trebate jest odgonetnuti nabacuje li vam se netroko ili ne. Evo nekoliko znakova koji odaju što dr
Začarani trougao. Kada pogledamo ljude koje ne poznajemo privatno, naš pogled kreće se brzo, s leva na desno – pogledamo prvo jedno pa drugo oko, a zatim izoštravamo sliku i spuštamo pogled prema nosu. S prijateljima taj je pogled nešto drukčiji – pogledavši se oči u oči, pogled spuštamo prema prijateljevom nosu i bradi.

Kod zavođenja trougao koji činimo pogledom nešto je veći. Tačnije, u trougao zatvaramo osobu od glave do pete pa natrag. Što je naša namera zavođenja veća, to će pogled oči u oči u biti dublji.

Ako neko gleda u vaša usta dok govorite, to može biti vrlo, vrlo zavodljivo. U tom trenutku ta osoba sigurno razmišlja kako bi bilo poljubiti vas.

Efekt ogledala ili refleksije. Ovaj moment čini razliku između dobrog i odličnog zavođenja – imitiranje ponašanja druge strane ključni je potez koji između dve strane stvara čvrstu, nerazdvojnu vezu. Dakle, činite ono što druga strana čini. Gleda li on/ona u vaša usta, vi činite isto. Nagne li se u namjeri da vam kaže nešto intimno, i vi se nagnite prema njoj/njemu kako biste čuli što vam želi reći. U ovakvim se situacijama uglavnom nađemo s osobama koje nam se sviđaju i koje vole iste stvari kao i mi.


Ipak, ima stvari na koje u ovom slučaju morate paziti – imitirajte samo ono što vam se sviđa i pritom unesite malo duha – ne oslanjajte se na puko oponašanje druge strane. Najvažnije na što morate pripaziti – gestu koju želite oponašati 'odigrajte' tek tridesetak sekundi nakon što ih je izvela 'lovina'.

Govor obrvama. Čim ugledamo nekoga ko nam se sviđa, naše se obrve nesjesno podignu i spuste. Svidimo li se mi toj osobi, i ona će reagovati na isti način. Nije ni čudo da ovo još niste primetili jer cijeli proces traje petinu sekunde.

Niko nije u potpunosti svestan svoga ponašanja, što potvrđuju i zaključci mnogih stručnjaka koji tvrde kako je podizanje obrva najučestaliji neverbalni znak pozdravljanja i sviđanja.

To možete prepoznati pažljivo čekajući na znak u prvim sekundama upoznavanja s nekim. Ako vam je znak obrvom slučajno promakao, pokušajte ga iznuditi, i to tako što ćete prolongirati podizanje obrve i istim zavoditi drugu stranu nakon nekoliko razmenjenih rečenica, baš u trenutku kada vas gleda pravo u oči.

Telo okrenuto prema sagovorniku. Druga strana naše znakove govora tela često čita iz gestikulacije. Pokreti ruku i ramena u tom slučaju igraju veliku ulogu. Kada smo zainteresirani za nekoga, tada smo telom okrenuti prema toj osobi.

Sviđa li vam se neko u uglu bara, telom se okrenite prema njemu/njoj. Čak i ako vam se pogledi ne mogu susresti, vaš će položaj tela, možda, privući tu osobu.

BodyLang2.jpg
Treptanje. Ako se nekome sviđa ono što vidi, zenice mu se rašire i počne brže treptati. I to može biti jedan od znakova da se nekome sviđate. No pre no što se bacite u 'lov', evo još nekoliko sitnica koje morate znati:


Ne donosite zaključke na osnovi samo jednog znaka. Ako osoba ispred vas sedi prekrštenih ruku, to bi trebalo značiti kako joj se ne sviđate, no joj je možda i hladno ili joj treba malo vremena da se opusti i pokaže vam što misli o vama.

Stručnjaci predlažu – oslonite na barem četiri znaka – ako ih pročitate, tada ćete znati na čemu ste. Nađete li se na prvom sastanku, a tu ste osobu dosad videli na samo nekoliko minuta, umesto romantične večere radije ugovorite odlazak na posle podnevnu kafu ili piće. U slučaju da se jedno drugome svidite, imate dovoljno mogućnosti koje možete isprobati – otići u bioskop, pozorište ili na večeru. U protivnom, uvek možete naći izgovor kako vam se negde žuri ili nešto morate obaviti.

Naiđete li na 'plodno tlo' za nabacivanje, suzdržite se od prevelike ljubaznosti i komplimenata. To zna biti zamorno. Ukoliko vas se druga strana nije dojmila, a u duši ste prokleto iskreni – jednostavno izgovorite: 'Divna si osoba, ali nisi ono što tražim.'

Uvek verujte instinktu i dobro slušajte što vam se priča. Vraća li se vaš sugovornik u prošlost i konstantno priča o svom bivšem ili bivšoj, morate skontati – želi li stvarno novu vezu, iskorištava li vas samo da bi se bolje osećala ili jednostavno želi seks. Nakon toga bit ćete i više nego sigurni u ono što oboje želite. Upamtite, iskrenost je ipak najbolji recept – igra, bila verbalna ili neverbalna, samo je deo prvog čina.



Umešnost udvaranja-flert i govor tela



Kada nam se neka osoba svidi,javljaju se pojave koje su mahom van naše kontrole i ne možemo ih upotrebiti u manipulativne svrhe. Da li je stvarno tako? Zenice se šire, oči dobijaju poseban sjaj, dolazi do pojačanog dotoka krvi u usne(zašto je i inače izmišljen karmin?), pogled se duže zadržava na prtneru. Koliko god mi mislimo da je odabir pravih reči i fraza ključan za dobar flert, komunikacija sa drugim osobama odvija se kako na verbalnom tako i na neverbalnom nivou. Čak 93% prenesenih informacija o nama mi ćemo poslati neverbalnim putem. Međutim, postoje značajne razlike u pogledu neverbalnog govora muškaraca i žena tokom flerta. Muškarci često nameštaju kravatu, poprave svoju frizuru, telom su okrenuti prema partnerki, noge su nešto raširenije nego obično. Agresivniji nastup podrazumeva kačenje palca za kaiš ili približavanje korak napred. Žene kada ugledaju za njih privlačnu osobu zabace kosu sa jedne strane na drugu, udalje je sa lica, da bi se otkrile oči, štaviše ovaj gest postoji i kod osoba sa kratkom kosom. Oči su poluzatvorene, pogled dovoljno dug da ga muškarac primeti. Posebno jak signal za muškarce jeste i pogled preko ramena. Kada se pogledi susretnu žena obično stidljivo spusti pogled dole i u stranu, ali ako pak samo spusti pogled i nastavi živo da gleda po gomili- njena zasinteresovanost za datog muškarca je veoma mala. Prekrštene noge okrenute prema određenoj osobi pokazuju zainteresovanost ali takođe i grickanje usne i diskretno oblizivanje. Zevanje, namršteno lice, prekrštene ruke govore o nezainteresovanosti. Čak i najatraktivnija žena neće imati udvarače ako ne flertuje, ako ne šalje te inicijalne signale muškarcima za početak flerta, za razliku od onih koji naveliko flertuju.
Smisao flerta nije da impresioniramo druge, dovoljno je da budemo opušteni, nasmejani, pomalo detinjasti...priroda će učiniti ostalo i zato uživajte u flertu- uživanja radi.


saveti za dobar prvi utisak

ao prvo moram da napomenem da je fizicki izgled vrlo vazan za prvi susret, sve posle toga se odnosi na to koliko dobro servirate pricu koje ce je zainteresovati dovoljno da ostane sa vama do kraja veceri. Znaci, nemojte da se rastrcite po gradu da nakupujete najbolju garderobu, jer to vam nece zadrzati devojku. Ok, pa da pocnemo.

Fizicki izgled - Verovali ili ne, devojke u proseku vise vole mrsavije momke nego li nabildovane maco momke. Ono sto vidite u filmovima, je cist marketing. Mislim, stvarno koliko momaka na svetu izgleda kao Stalone iz boljih dana, ili Mr.Universe - gospodin Svarceneger? Ne puno jel tako, i to iz odlicnog razloga - jer devojke to ne vole. Postoji jednostavno naucno objasnjenje za ovaj "fenomen". U stara dobra vremena, kada se na veceru islo sa kopljem u ruci, mrsaviji momci su obicno bili bolji lovci, jer su bili mnogo fleksibilniji, brzi i samim tim efikasniji. A kako mi to lepo znamo, devojke traze muskarcine(lovce), a ne tamo neke nabildane skulpture.

Garderoba
- Nema sta reci. Sto profesionalnije to bolje. Dokazano je da devojke vise vole momke koji se oblace kao velike zverke - kosulja, kravata, dobre cipele, sredjena frizura... Uradjen je i mali eksperiment na ovu temu. Jednoj prosecnoj devojci su prikazane slike istog mladica ali samo u razlicitoj garderobi. Posto mu je lice bilo skoro prekriveno ona i nije znala da se radi o istoj osobi. Naravno, pogadjate, devojka je izabrala bolje obucenog momka kao potencionalnog decka, iako su obojica ustvari bili jedan isti covek. Znaci, nabacite malo bolju garderobu, cisto da se nadje kada zatreba. Nista glamurozno, samo nesto sto ce vas izdvojiti iz grupe prosecnih momaka.

Uhvati njen pogled
- Ovo je ponovljeno vec milion puta, ali nije na odmet da vam osvezim memoriju. NEMOJTE DA BULJITE U POD!! Ovo je zlatno pravilo. Sta vise reci, vrlo jednostavno, skupite hrabrost i podignite glavu. Postoji jos jedna stvar koju naucnici pominju, a to su naocare. Naucnici tvrde da naocare "blokiraju" pogled ka devojci. Zato, svi vi koji nosite OO, evo jedan savet. U sred razgovora, skinite naocare, i pretvarajte se da brisete stakla - kao sto ste vec milion puta videli na filmu. Normalno u tom trenutku obavezno bacite "neblokiran" pogled ka njoj i cekajte rezulate. Ako ne uspe iz prve, pokusajte ponovo, ali ne preterujte jer ce pomisliti da obozavate svoje OO, i jednostavno volite da ih odrzavate bolestno cisto.

Simetrija - Sledeca stvar je nesto sto tesko mozete da promenite, sem ako niste puni love, i hrabrosti da izvrsite plasticnu operaciju. Tice se, simetrije lica. Naime, postoje nagadjanja da je simetricno lice znak dobrog zdravlja, to jest dobrih gena. A kako devojke traze dobrog i zdravog oca svoje dece, simetricno lice izgleda da pomaze pri njihovoj odluci. Mada, ako vam nos bezi na jednu stranu, ili ako vam je jedan obraz veci od drugog ne ocajavajte, postoji lek i za to. Kao prvo, gledajte da su vam obrve i zulufi jednake duzine, zatim u slucaju da vam nos bezi u stranu, gledajte da namestite frizuru tako da vam je kosa vecim delom na drugoj strani, to jest izbalansirajte svoju facu. Ne bih se ja mnogo brinuo oko ovoga, ali ako vam je bas stalo primenite neki od ovih simetricnih trikova.

Eto to su bili neki saveti za ostavljenje odlicnog prvog utiska na devojku, a odatle morate primeniti strategiju osvajanja njenog uma, ali i srca. Srecno!





Izvor:Zdravi i lepi
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top