Gosti hvale vodu i lekare

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Obnova i modernizacija banje u Bezdanu


Gosti hvale vodu i lekare




Izvor: Blic ZLATA VASILJEVIĆ | 11. 02. 2011. - 00:02h

SOMBOR - Vojvodina je bogatija za još jednu evropski opremljenu banju, a reč je o Bezdanu na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Banja Bezdan je ovih dana dobila novi izgled jer je posle 50 godina modernizovani smeštajni kapaciteti, bazeni, prijemna odeljenja i tereni za revitalizaciju i rekreaciju gostiju. U obnovu banje Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine uložio je 48 miliona dinara.
115735_vojbezdan1_f.jpg

Otvaranju renoviranog bazena prisustvovao i predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić


- To nije dovoljno da se završe svi radovi, ali smo uradili najvažnije. Obnovili smo dva bazena zbog koji dolazi najviše gostiju. Krov je uređen, promenili smo stolariju u delu za pacijente na stacionaru - kaže Branislav Bojić, direktor Opšte bolnice “Dr Radivoj Simonović”.

Ukoliko se ostvare svi planovi, banja u Bezdanu mogla bi uskoro da postane jedina u Srbiji i okruženju u koju će dolaziti i pacijenti kojima je neophodna hemodijaliza. U Bezdanu planiraju da za takve pacijente opreme poseban deo gde bi boravili tri nedelje, a istovremeno odlazili na dijalizu.


Lekari bolnice “Dr Radivoj Simonović” kažu da o terapiji, lekarima, medicinskim tehničarima i terapeutima najbolje govori knjiga utisaka u kojoj pacijenti hvale osoblje. Da su pacijenti zaista zadovoljni, može se čuti u razgovoru na šetalištu.


- U banju u Bezdan dolazim četiri godine zbog problema sa kičmom i uvek provedem po 21 dan. Terapija, sestre, hrana, sve je odlično - kaže Vera Stajšić iz Stapara. Somborka Verica Kuridža je prvi put u Bezdanskoj banji, a i ona ima probleme sa kičmom. Danilka Stričević iz Sombora dolazi zbog problema sa kukom i veoma je zadovoljna lekarima i osobljem. Nikola Marinković iz Bačkog Brestovca je osmi put u bezdanskom lečilištu.

115737_vojbezdan3--sala-sa-spravama-za-vezbanje_f.jpg

- Ovde ću provesti 12 dana i za to ću platiti 15.000 dinara. To zaista nije mnogo, a ne žalim novac jer lečim išijas i posle terapije se preporodim - kaže Marinković.
Glavna sestra Livija Devčić kaže da banja ima 80 kreveta za pacijente, a dnevno ih toliko dođe samo zbog terapije.


Lekovita voda u Bezdanu je otkrivena 1912. godine prilikom bušenja bunara, a analize su pokazale da je bogata jodom. Posle toga je godinama trajala gradnja, a tek 1954. godine banja je proglašena prirodnim lečilištem.


- Najveći broj naših pacijetana boluje od degenaretaivnog reumatizma, a veliki broj bolesnika je sa oštećenjima centralnog i perifernog nervnog sistema. Dolaze i pacijenti posle opreacije kukova, diskushernije i posle drugih lečenja na ortopediji. Lečimo i mlade pacijente sa deformitetima kičmenog stuba - kaže Gustav Kedveš, načelnik Odeljenja za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Bezdan”.


U stacionaru Banje Bezdan godišnje je 1.500 pacijenata i oko 1.200 onih koji dolaze na ambulantno lečenje. Oko 40 odsto posetilaca u banju dolazi o svom trošku. Za pokretne pacijente dnevni boravak sa terapijom košta 1.200, a za nepokretne 1.400 dinara. U tu cenu uračunati su smeštaj, hrana i terapija. Na lečenje u Bezdan osim pacijenata iz Vojvodien dolaze i pacijenti iz Hrvatske i BiH.
 
Natrag
Top