"Gorenje" gradi još jednu fabriku u Valjevu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Gorenje" gradi još jednu fabriku u Valjevu


Tanjug |




Slovenačka kompanija "Gorenje" izgradiće još jednu fabriku u Valjevu, u koju će investirati dodatnih 20 miliona evra i zaposliti 400 novih radnika.

Memorandum o izgradnji te fabrike danas je sa rukovodstvom "Gorenja" potpisala potpredsednica Vlade Srbije Verica Kalanović.

Izgradnjom druge fabrike u Valjevu "Gorenje" će u sve četiri fabrike u Srbiji ukupno zaposliti više od 1.500 radnika, a ukupna ulaganja ove kompanije u Srbiji iznosiće više od 70 miliona evra.


Kalanovićeva je potpisala memorandum o izgradnji fabrike sa članom Uprave kompanije "Gorenje Velenje" Brankom Apatom. Dokument predviđa proširenje proizvodnih kapaciteta u Valjevu.


Potpisnici memoranduma pozivaju i grad Valjevo da se u okviru svojih nadležnosti uključi u taj projekat i oslobodi investitora od plaćanja taksi, kao i da u najkraćem mogućem roku izda sve potrebne dozvole.

 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
"Gorenje" gradi fabriku u Valjevu












Izvor:
Novosti.rs








Vlada Srbije usvojila je ugovor koji utvrđuje realizaciju projekta slovenačke kompanije "Gorenje" za izgradnju još jedne fabrike u Valjevu, koji će biti potpisan narednih dana, izjavila je danas potpredsednica vlade za privredu i regionalni razvoj Verica Kalanović.

Kompanije "Gorenje" će izgraditi još jedne fabriku za rashladne uređaje, a vrednost investicije je 20 miliona evra i predviđeno je zapošljavanje 400 novih radnika, rekla je Kalanovićeva Tanjugu, ističući da je to najveća investicija u zapadnoj Srbiji.



gorenje_310x186.jpg



Ona je kazala da je Vlada Srbije juče usvojila ugovor, posle samo mesec i po dana nakon što je sa predstavnicima "Gorenja" potpisala memorandum o izgradnji nove fabrike.

"Mi u narednim danima potpisujemo ugovor koji precizno definiše obaveze sve tri strane. 'Gorenje' je u obavezi da u narednih 16 meseci izgradi fabriku od 30.000 kvadrata, potpuno novu fabriku u kojoj će se proizvoditi rashladni uređaji", nagalasila je Kalanovićeva.

Na taj način Valjevo će, prema njenim rečima, postati pravi centar proizvodnje rashladnih uređaja ne samo u Srbiji već i šire.
"Gorenje" će, takođe, u naredne tri godine zaposliti 400 novih radnika u novoj fabrici.

"Republika Srbija ima obavezu da prati investiciju sa 20 odsto od ukupne vrednosti i obezbedi poslovnu infrastrukturu, a grad Valjevo da u roku od 30 dana uradi sve papire koji su neophodni za relizaciju projekta i to će biti svojevrstan test efikasnosti rada lokalne administracije", navela je potpredsednica vlade.
Kalanovićeva je izrazila uverenje da će u narednom periodu svi pokazati koliko je taj projekat značajan i da će obaveze biti ispunjene na vreme i onako kako to ugovor definiše.

"Za sve one koji su govorili da nema nove fabrike i da je Valjevu oteta fabrika pokazuje se danas da nisu bili u pravu", rekla je Kalanovićeva.
Ona je ukazala da je tako ispunjeno dato obećanje u vezi sa "Gorenjem" i Valjevom, kao i prilikom dovođenja drugih velikih investitora u druge gradove Srbije - Jure, Benetona, Falkea i ostalih.

"Takve investicije, fabrike i posao potrebni su u svim regionima", zaključila je Kalanovićeva.

 
Natrag
Top