Šta je novo?

Google Wave kreće u testiranje

Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.643
Google Wave, proizvod koji obećava revoluciju u online komunikaciji, u sredu je krenuo u ispitivanje sa prvih 100.000 tzv. beta testera.

Google Wave je web aplikacija koja kombinuje elemente e-maila, chata, Wiki dokumenata, blogova i stranica za razmenu fotografija, stvarajući internet komunikaciju nazvanu „hosted conversation” (odomaćeni razgovor) ili „wave” (talas).
Google je predstavio mogućnosti Wavea na majskoj razvojnoj konferenciji „Google I/O” u San Francisku, u Kaliforniji. Zatvorena grupa „beta testera” pomoći će Googleu da otkloni probleme povezane sa aplikacijom pre njenog predstavljanja javnosti krajem ove godine, navodi se na web stranici Google Wavea.
Aplikaciju su kreirali braća Jens i Lars Rasmussen, Australijanci koji su takođe razvili servis Google Maps. Braća Rasmussen su izjavili da se nadaju da će Google Wave na kraju zameniti e-mail kao glavni način komunikacije na internetu. „To bi trebalo da bude nešto što svi koriste i što svi poznaju”, rekao je Jens Rasmussen.
U Waveu će komunikaciju nalik e-mailu moći da uređuje više korisnika istovremeno. Oni će moći da chatuju o određenim delovima Wave dokumenata u realnom vremenu, gde svi korisnici vide šta neke osoba unosi u istome trenutku. Ako se neke osoba uključi u komunikaciju kasnije, moći će na „replay” pregledati sve što je propustila.
Jens Rasmussen kaže da je e-mail kompjuterska verzija „puževe pošte”. Wave će biti nešto novo, sistem komunikacije u realnom vremenu, dizajniran posebno za današnji brzi, višenamenski internet. Izvor: Personal magazin

Autor: E. B.
 
Top