Šta je novo?

Google će djelomično blokirati stranice poput Pirate Baya

  • Začetnik teme Mr.Worldwide
  • Datum pokretanja
Mr.Worldwide

Mr.Worldwide

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
Google će djelomično blokirati stranice poput Pirate BayaIzvor:24SataStranice će ostati dostupne prilikom pretrage, ali neće biti uključene u pretrage Instant i AutoComplete. Nisu zadovoljne tvrtke koje posluju legalno, kao BitTorrentGoogle je odlučio djelomično cenzurirati stranice za razmjenu sadržaja, kao što je The Pirate Bay. Stranice će i dalje ostati dostupne prilikom pretrage, ali neće biti uključene u pretragama Instant i AutoComplete, prenosi TorrentFreak.


Ovo je zapravo nastavak kampanje koju je Google počeo još u siječnju, kada je počeo izbacivati imena vezana uz piratske sadržaje. Da biste došli do stranica poput BitTorrenta ili RapidSharea, trebate upisati čitavu riječ, Google vam neće dati prijedlog kao što ga daje u slučaju uobičajene pretrage. Sada djelomična cenzura obuhvaća skoro sve stranice za razmjenu sadržaja preko interneta.


S jedne strane, Google će ovime uspostaviti bolje odnose s vlasnicima autorskih prava. No s druge, ovime bi se mogle oštetiti tvrtke koje posluju potpuno legitimno, kao što su BitTorrent Inc i RapidShare. Googleova glasnogovornica Mistique Cano izjavila je da ne postoji univerzalni lijek za kršenje autorskih prava, no ova bi mjera mogla pridonijeti smanjenju.


Najrazočaraniji su, naravno, vlasnici stranica za razmjenu sadržaja. Vlasnik IsoHunta Gary Fung smatra da je ovo zasad samo ograničena cenzura, ali ipak cenzura.
- Google sve više postaje kao internetski Big Brother - smatra Fung.
 
Top