Godišnjica Novosadske racije

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Godišnjica Novosadske racije[/h]





Novi Sad -- U Novom Sadu obeležena godišnjica Racije tokom koje su u Drugom svetskom ratu mađarski fašisti 1942. godine pod led bacili najmanje 1.300 Novosađana.


Godisnjica-novosadske-racije.jpg



Manifestaciji će prisustvovati i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i potpredsednik Vlade Mađarske Tibor Navračič, kao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i Irinej bački Bulović, vrhovni rabin Srbije Isah Asijal, koji su otkrili spomen ploču na Štrandu sećanja na žrtve Novosadske racije.
Vučić je izjavio da je uveren da pripadnici svih veroispovesti u Srbiji mogu da grade drugačiji odnos u budućnosti.

"Ponosan sam na činjenicu da je 71. godišnjica ovog zločina obeležena porukom mira, nade i ljubavi", rekao je Vučić zahvaljući predstavnicima svih verskih zajednica, ambasadorima Izraela i Mađarske i zameniku mađarskog premijera Tiboru Navračiču što su prisustvovali obeležavanju godišnjice novosadske racije.

"Mislim da je ovo prvi put da smo svi zajedno obeležili ovaj dan u Novom Sadu i to pokazuje da smo svi mnogo učili i naučili iz svojih grešaka, uvereni da drugačije odnose možemo da gradimo u budućnosti", poručio je on posle polaganja venca žrtvama stradalim 1942. godine.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je da su 1942. godine nestale čitave generalcije Novosađana i da je pod led Dunava bačen čitav grad, zbog čega taj dogadjaj mora podsećati da je "miran suživot jedina brana ovakvim događajima".

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve i Jevrejske zajednice upozorili su da 71 godinu nakon Novosadske racije, u kojoj su madjarski fašisti ubili najmanje 1.300 Novosađana, "živimo u svetu u kojem svakog dana može ponovo doći do strašnih zločina".

Episkop bački Irinej rekao je prilikom obeležavanja godišnjice tog zločina da "živimo u svetu poremećenih vrednosti u kojem se viktimizuju dželati, a kriminalizuju žrtve".

"Živimo u svetu koji ne isključuje ponavljanje svega onoga što se dešavalo pre nekoliko decenija. Nažalost, u svetu poremećenih, a često i poništenih duhovnih i moralnih vrednosti dolazi i do viktimizacije napadača i dželata, a s druge strane do kriminalizacije niihovih žrtava", rekao je episkop Irinej.

Predstavnik Srpske pravoslavne crkve u Novom Sadu Vladan Simić izrazio je zadovoljstvo što se ponovo "zajedničkim pristupom i srodnim stavovima obeležava godišnjica Novosadske racije".

Simić je zahvalio gradonačelniku Vučeviću što je organizacija tog događaja poverena Eparhiji bačkoj "kao najzaslužnijem čuvaru sećanja na žrtve Racije".

Vrhovni rabin Srbije Isak Asiel osvrnuo se na stradanja Jevreja tokom Drugog svetskog rata i ocenio da su Jevreji, živeći u istoriji vere, opstali do samog kraja istorije sile.

Predsednik Jevrejske opštine Goran Levi rekao je da je veoma važno da sećanje na stradale sugrađane bude ispred politike.

"Obeležavanje Novosadske racije služi da se upozori na to šta se desilo pre 71 godinu i šta može da se desi nedužnim građanima. Jedino nam je stalno podsećanje na to garancija da se najveće stradanje u istoriji Novog Sada više nikada neće ponoviti", rekao je Levi.

Godišnjica Novosadske racije obeležava se svake godine u znak sećanja na žrtve pogroma 21, 22. i 23. januara 1942. godine u Novom Sadu i drugim gradovima Vojvodine.

U Novosadskoj raciji pripadnici mađarske fašističke okupacione vojske su od 21. do 23. januara 1942. godine pobili i pod led Dunava bacili više od 1.300 Novosađana. Prema nekim podacima, ukupno je stradalo više od 4.000 nedužnih ljudi, među kojima najviše Srba i Jevreja.



Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top