Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
30101-1085525.jpg


GOBLINI su band nastao 1992. godine u Sapcu. Band je nastao dolaskom Alena Jovanovica i Vladislava Kokotovica iz Karlovca, koji su u to vreme bili clanovi banda Lorelei. Upoznavsi se sa Brankom Golubovicem, osnivaju band koji posle par personalnih promena pocinje da radi u standardnoj postavi sa novosadskim bubnjarem Nenadom Divnicem s' kim snimaju svoj prvi album pod nazivom GOBLINI. Album izlazi 1994. godine u izdanju Myusic Yuser (Novi Sad). Nakon izlaska albuma band se promotivno pojavljuje na par bitnijih festivala gde dobija odlicne kritike od kojih su narocito bitni Grafiti Avangarde u Novom Sadu i Brzi Bendovi Srbije u Beogradu.

Nakon toga band od izdavacke kuce Metropolis Records iz Beograda dobija ponudu da uradi novo izdanje na kojem bi bile zastupljene odredjene pesme sa prvog izdanja (njih pet), kao i novih sest pesama. Razlog promene izdavaca je bio veoma los medijski rad izdavaca iz Novog Sada. Logican nastavak je bio izdanje koje se pojavljuje u septembru pod nazivom ISTINITE PRICE I DEO. Ubrzo nakon toga krece dobro organizovana medijska kampanja koja prouzrokuje pocetak turneje koja ce se zaustaviti u januaru 1998. godine.

Pocetkom 1995. godine u band dolazi Leo fon Punkerstain na mesto druge gitare kao gost u periodu dok su clanovi njegovog maticnog banda Dzukele bili na odsluzenju vojnog roka. U toku turneje pojavljuje se i prvo "Live" izdanje sa koncerta odrzanog u beogradskom KST-u pod nazivom LIVE IN KST u izdanju beogradskog pirata Mortal Combat Rec. (Novembar 1995.). U tom periodu na poziciji bubnjara se nalazi Zoran Jovic umesto Nenada Divnica.

Turneja se u januaru 1996. godine na kratko prekida zbog ulaska banda u studio radi snimanja svog novog studijskog albuma, U MAGNOVENJU, koji se pojavljuje u martu iste godine. Leo se vraca u svoj maticni band, a na njegovo mesto dolazi Sasa Setka. Tad pocinje i turneja "U magnovenju" koja se vodi kao najveca turneja te godine gde je odsvirano preko 80 koncerata od kojih i neki u Sloveniji (Ljubljana, Maribor, Nova Gorica, Koper, Crnomelj, Kocevje, Ormoz, Kranjska Gora, I i II Zgaga Rock festival u Litiji...). Sa tih koncerata izdvojeno je dvadeset snimaka iz 13 gradova i to se pojavljuje na duplom CD-u u izdanju Metropolis Rec. pod nazivom TURNEJA U MAGNOVENJU 97/98 gde se pored ovih pesama nalaze i sve pesme sa prva dva izdanja koja su se samo nalazila u kasetnoj formi. Na tom albumu bubnjeve svira Cinkocki Vladimir, koji napusta band usred porodicnih problema, pred sam ulazak u studio u novembru 1999. godine. Na njegovo mesto dolazi Arnautovic Milan.

Novi album u izdanju Metropolis Records zavrsava se na dan pocetka NATO bombardovanja i zove se RE CONTRA. Usled svih dogadjaja koji slede band ovaj album izdaje tek u decembru 1999. godine, ali pre toga odlazi na italijansku turneju na kojoj svira u gradovima Milano, Roma, Bologna, Modena, Carpi, Torino, Pistoia, Cologno Monzese, Campi Bisenzio i Firenza. U januaru 2000. godine startuje i turneja po Srbiji koja traje sve do proleca 2001. godine.

Nakon toga bend sporazumno pravi pauzu, kako bi pikupili snagu i ideje za novi album. Nastala politicka i ekonomska situacija u zemlji bend okrece sasvim u drugom pravcu, svakog svojim privatnim obavazama, i bend spontano prestaje sa radom. Tadasnja postava GOBLINA je: Branko Golubovic - vokal, Alen Jovanovic - gitara, Sasa Setka - gitara, Vladislav Kokotovic - bas i Milan Arnautovic - bubnjevi.

Multimedia Records krajem 2004. godine objavljuje novo izdanje GOBLINA pod nazivom NAJBOLJE PRICE, zbirku najvecih hitova sacinjenu od koncertnih snimaka, I to bas iz onog perioda kada su GOBLINI bili na vrhuncu karijere. Na tom CD-u, vrlo znacajnom za srpsku rock diskografiju, nalazi se i jedna do tada neobljavljena pesma - Pricas, koja je snimljena jos 1997. godine. To izdanje prate i dva video spota, i to za pesme: Pricas i Voz.


(barikade.com)




Goblini se "Lunom" vraćaju na scenu
03.Avg.2010, 17:25, Izvor: B92

Pank sastav Goblini pred povratničku turneju koja počinje koncertom 13. avgusta na "Šabačkom letnjem festivalu" (ŠLF) objaviće u sredu kao radijski singl novu pesmu "Luna".

Basista Vladislav Kokotović rekao je da će se "Luna" uz još jednu novu pesmu "Kao da" naći i na CD singlu, koji bi trebalo da bude objavljen iduće nedelje pod naslovom "Crno na belo", u produkciji Studentskog kulturnog centra Novog Sada i ŠLF-a.
Kokotović je otkrio da je "Kao da" stara pesma još iz vremena trećeg albuma "U magnovenju" (1996), dok je "Luna" nova pesma nastala u maju na prvoj probi koju je bend održao posle devet godina pauze.
"'Luna' je nastala, uz neke razmene tekstova i ideja mejlom, direktno na prvoj probi. Izašla je iz nas bez preteranog rada. U trenutku je isplivala cela pesma. Za deset minuta. Mislim da će 'Luna' pokazati ljudima kako bi zvučali Goblini da sve vreme postoje", rekao je Kokotović.
Prema njegovim rečima, "Luna" upozorava na problem narkomanije kroz priču o lepoj gradskoj devojci "koju droga uzima pod svoje".

Bend se razišao u junu 2001. godine posle koncerta u Zagrebu, jer članovi više nisu mogli uskladiti međusobne obaveze ponajviše zbog Golubovića, koji se već tada opredelio za uporedni posao humanitarca, koji ga je poslednjih godina bio odveo u Avganistan i Šri Lanku.
"Golub je tada bio na relaciji 'ujutro u Kninu, sutra u Vranju, a između bi morao na probu'. U jednom trenutku smo shvatili da ne možemo dalje. Trenutno živi u Gruziji, i pošto se približio Srbiji i ima neko slobodno vreme, odlučili smo da napravimo par koncerata koliko nam vreme dozvoljava", istakao je basista.
U postavi Golubović, Kokotović, bubnjar Milan Arnautović, gitaristi Alen Jovanović i Saša Šetka, obnovljeni Goblini zvuče "kao da nije prošlo devet godina, već devet dana godišnjeg odmora".
Kokotović ne isključuje mogućnost da se Goblini ponovo sastanu i iduće godine.
"Nismo završili celu priču, a dokle će nas nova kombinacija odvesti niko ne zna. Pre dve godine rekao bih da nema nikakve šanse da se ponovo okupimo. Idemo sada polako i videćemo šta nam život nosi. Čim se Golub približi na 5.000 kilometara Srbiji, mi radimo", rekao je Kokotović.




 
Poslednja izmena od urednika:

Byk

Član
Učlanjen(a)
04.02.2010
Poruka
2.355
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top