Gladovanje usporava razvoj raka

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Gladovanje usporava razvoj raka
Kratki periodi gladovanja pre i poslije hemoterapije usporavaju razvoj raka dojke, melanom i tumor mozga, tvrde američki stručnjaci.

12610964084f396a1cf064d817579208_orig.jpg

Tim naučnika sa profesorom gerontologije i biologije Volterom Longom s američkog univerziteta Južna Kalifornija na čelu, u nedavno objavljenoj studiji u naučnoj reviji "Naučna transnacionalna medicina" otkrili su da kratkotrajna gladovanja u kombinaciji sa hemotarapijom daju najbolje rezultate u lečenju pojedinih tipova karcinoma.

Ovaj tim stručnjaka je pacove kojima su ubrizgane kancerogene ćelije ljudi i životinja podelio u tri grupe koje su imale različite tretmane.

Prva grupa je bila podvrgnuta samo hemoterapiji, druga je podvrgnuta gladovanju, a treća i gladovanju i hemoterapiji.

Metastaze melanoma su pronađene kod 40 posto miševa koji su bili tretirani samo hemoterapijom, kod 20 posto pacova koji su gladovali i samo kod 10 posto životinja podvrgnutih i gladovanju i hemoterapiji.

"Kombinacija kratkotrajnih perioda gladovanja i hemoterapije je najefikasnija, daleko delotvornija nego sama hemoterapija", istakao je profesor Longo.

Naučnici objašnjavaju da je gladovanje lekovito jer smanjenje unosa hrane usporava rast tumora i razvoj raka.

"Kada se ćelije raka suoče s neprijateljskim okruženjem kao što je glad, one slabe", objašnjavaju biolozi.

Doktori su još 2008. dokazili da dijeta štiti zdrave ćelije od toksičkih efekata hemoterapije. Medikamenti koji se koriste u lečenju raka napadaju istovremeno i kancerogene i zdrave ćelije, kao što je slučaj s opadanjem kose.

U istraživanju sprovedenom 2010. pokazano je da su pacijenti koji su za vreme hemoterapije bili na dijeti daleko bolje podneli sekundarne efekte te vrste tretmana.

Longo napominje da učinak gladovanja tek treba da bude dokazan na čoveku, jer sprovedeni testovi na miševima često ne pokazuje iste rezultate i kod čoveka, pogotovo što se maligne ćelije ubrizgavaju u kožu ili mišiće životanja, dok su kod čoveka tumori najčešće smešteni u unutrašnjosti ogranizma.


Izvor: B92
 
Natrag
Top