Gladni su, a rade: Osniva se fond za one koji ne primaju plaće

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Gladni su, a rade: Osniva se fond za one koji ne primaju plaće





Agencija Vlm|Danas.hr 25.03.2011.

0924007.48.jpg

Predstavnici Vlade, poslodavaca i sindikata dogovorili su da će se napokon utvrditi točna imena poslodavaca koji ne isplaćuju plaće radnicima ili ne uplaćuju doprinose, te da će oni koji ne isplaćuju plaće biti sankcionirani.

Prema mišljenju sindikata to bi trebalo biti trenirano kao kazneno djelo. Naime i sada je neisplata plaća kazneno djelo, ali ne ako je napravljen obračun plaće. Sada bi se to trebalo promijeniti.

Na maratonskom sastanku Gospodarsko-socijalnog vijeća dogovoreno je i osnivanje jamstvenog fonda iz kojeg bi se ubuduće isplaćivale plaće zaposlenicima koji ne primaju plaću. Prema podacima, rekao je
Matko Bolanča u ime poslodavaca, za nešto manje od tri posto zaposlenika se ne isplaćuju doprinosi.

Porezna uprava će do 15. travnja utvrditi poslovne subjekte koji te doprinose ne uplaćuju kao i one koji je isplaćuju plaće te ih usporediti odnosno nadopuniti ih s podacima koje imaju sindikati.


Ministarstvo financija će u istom roku pripremiti podatke o poslovnim subjektima koji posluju bez zaposlenih radnika, a ne ispunjavaju obveze a kako bi se nad njima pokrenuo skraćeni stečajni postupak. Nad njih 250 taj postupak je već pokrenut. Kroz mjesec dana Ministarstvo pravosuđa trebalo bi predložiti izmjenu zakona kojim bi se poslodavcima koji ne podmiruju svoje obveze onemogući osnivanje novih tvrtki.


"Do 20. travnja Ministarstvo financija, pravosuđa i gospodarstva predložit će zakonska rješenja koja će onemogućiti neisplatu plaća", rekao je nakon sjednice GSV-a ministar
Božidar Kalmeta u ime Vlade.

Na sastanaku se je govorilo i o štrajku u
Večernjem listu te se je Ministarstvo gospodarstva, kako je rekao u ime sindikata Zdenko Mućnjak "zadužilo da utvrdi rad tzv. free lancera, odnosno je li njihov rad u skladu s radnim zakonodavstvom a vezano za ugrožavanje radno pravnog statusa stalno zaposlenih radnika".
 
Natrag
Top