Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gipsy Kings


BestOfTheGipsyKings.jpg


Od skromnih početaka, kada su za život zarađivali svirajući na ulicama Cannesa, pa do danas, Gipsy Kingse činili su glazbenici potekli iz romskih naselja Arles i Montpelier s juga Francuske, i to pjevači i gitaristi iz obitelji Reyes, što na španjolskom znači kraljevi i po čemu su se naposljetku i nazvali (glazbenici Canut, Nicolas, Pablo i Patchai), i Baliardo (Diego, Paco i Tonino).

20070505_gipsy1.jpg


Vodeći vokal Nicolas Reyes sin je proslavljenog flamenco pjevača José Reyesa, koji je s Ricardom Bailardom, znamenitim flamenco gitaristom, poznatijim pod nadimkom Manitas de Plata, činio duo koji je '60-ih i '70-ih prošlog stoljeća bilježio višemilijunsku prodaju svojih albuma.

Majstorsko gitarističko umijeće i strastvenost u pjevačkom izričaju zaštitni su znak autentičnog glazbenog idioma poznatijeg kao rumba flamenco ili rumba Gitano, koji Kingsi njeguju. Nevjerojatan je njihov uspjeh u SAD-u, gdje su u kronike ušli kao najprodavaniji francuski sastav Novog kontinenta ikada i možda najpoznatija neamerička grupa, a uspjeh je tim značajniji jer ne pjevaju na engleskom, već na romskom narječju poznatom kao Gitane.

U početku su ponajviše svirali na privatnim zabavama, ponekad i na onima bogatih i slavnih (primjerice, rođendanska zabava Brigitte Bardot 1978.), a od hita "Bamboleo" (1987.) s platinastog debitantskog albuma, Gipsy Kingsi dominiraju top-ljestvicama world music scene te su prodali više od 14 milijuna albuma širom svijeta. Njihov album "The Best Of The Gipsy Kings" bio je na top listama više od godinu dana.

O sastavu su snimljena i dva dokumentarna filma - "Tierra Gitana" istražuje romske korijene Kingsa i bogato flamenco naslijeđe ugrađeno u temelje njihova uspjeha, kao i jedinstvenu kulturu i tradiciju nedjeljive od glazbe Kingsa, a film je sniman sredinom '90-ih na koncertima Kingsa i u romskim naseljima Arlesa. Drugi je dokumentarni film snimka nastupa Kingsa u Washingtonu.

Pretposljednji album, "Roots", sniman je u južnofrancuskom gradiću St-Andre-de-Bueges i nominiran je za Grammyja, a - kao što mu ime govori - predstavlja povratak Gipsy Kingsa izvorima flamenca i romske kulture. Posljednji album, "Pasajero", izašao je početkom 2007. također je naišao na dobre kritike kod publike i glazbenih kritičara.

Postavu čine: Nicolas Reyes, vodeći vokal/gitara; Tonino Baliardo, gitara; Francois Canut Reyes, vokal/gitara; Patchai Reyes, vokal/gitara; Paul Reyes, vokal/gitara; André Reyes, vokal/gitara; Maurice Diego Baliardo, gitara; Alain Pievic, klavijature; Bernard Paganotti, bas; Stephane Lambotte, bubnjevi; Rodolfo Pacheco-Jimenez, udaraljke.

Izvor: Muzika.hr








 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top