Član
Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
488
Zakleti neženja Džordž Kluni




Džordž Kluni (George Timothy Clooney) je rođen 6. maja 1961. godine, u gradu Lexington, u američkoj državi Kentaki. Majka mu je bila manekenka, a otac (Nick Clooney) je više godina radio kao televizijski novinar. U jednom periodu Nik Kluni je vodio televizijski talk-shaw program i tada je često sa sobom vodio petogodišnjeg sina Džordža, koji je voleo da se igra u studiju. Tetka Džordža Klunija (Rouzmari Kluni) se takođe bavila javnim poslom - bila je poznata pevačica.

Po nagovoru oca, Džordž se i sam okušao kao televizijski novinar, ali je brzo napustio tu profesiju shvativši da ga ne zanima. Nakon toga upisuje studije na Univerzitetu u Severnom Kentakiju, ali ih posle nekoliko godina napušta jer se priključuje gradskom bejzbol timu.

Glumom je počeo da se bavi tako što mu je rođak Miguel Ferrer ponudio manju ulogu u dugometražnom filmu. Nakon toga, 1982. godine se seli u Los Anđeles u želji da postane zvezda. Redovno je pohađao časove glume u pozorištu na Beverli Hilsu. Ipak, godinu dana ne uspeva da dobije angažman, a zbog nedostatka novca stanuje u šupi svog prijatelja. U prvom filmu u kome je zaigrao partner mu je bio Čarli Šin. Uprkos tome što ovo ostvarenje nikada nije prikazivano, ono predstavlja uzlaznu prekretnicu u Klunijevoj karijeri, jer ga je izvuklo iz anonimnosti među kolegama i producentima.

Sve do serije ''Urgentni centar''(ER, 1994), u kojoj je tumačio jednu od glavnih uloga (doktora Daga Rosa), glumio je u niskobudžetnim serijama. Već nakon prvih epizoda serije, izabran je za jednog od 50 najlepših poznatih ljudi, proglašen najbolje obučenom zvezdom i najseksepilnijim živim muškarcem, od strane poznatog časopisa "People". Dve godine kasnije glumio je i u dva filma - ''Jednog lepog dana (One Fine Day), sa Mišel Fajfer, i "Od sumraka do svitanja" (From Dusk Till), kultnom ostvarenju reditelja Kventina Tarantina.

Uloga superheroja Betmena, iz 1997. godine, donela mu je svetsku popularnost, ali i prisustvo na listi najplaćenijih glumaca (dobio je honorar od 10 miliona dolara). Nakon toga, Kluni odlučuje da se više posveti ulogama na filmu, pa 1999. godine napušta seriju ''Urgentni centar'', što je po mnogima označilo kraj uspeha ove serije. I zaista, njena gledanost je drastično opala, a uprkos brojnim pregovorima producenata sa Klunijem, on se više nije vraćao u lik doktora Daga Rosa. Nakon povlačenja iz serije koja ga je proslavila, Kluni je tokom 1999. i 2000. godine igrao u čak osam filmova, među kojima se izdvajaju "Tri kralja" i "O, brate, gde si".

Kada je reč o njegovom ljubavnom životu, bio je u braku sa Talijom Balsam, od 1989. do 1992. godine. Nakon toga, bio je u brojnim vezama, koje su uglavnom trajale vrlo kratko. Još uvek je jedan od najpoželjnijih neoženjenih muškaraca.

Jednom prilikom je izjavio da se nikada neće ponovo ženiti, niti da će imati dece. Ipak, Mišel Fajfer i Nikol Kidmen su se sa njime opkladile u sumu od 10.000 dolara, da će do svoje 40. godine postati otac. Pošto je do svog četrdesetog rođendana Kluni ostao neženja i bez potomsktva, obe su mu poslale čekove sa dogovorernom sumom. Kao pravi džentlmen, Kluni im je novac vratio i napisao da udvostručuje oplkadu: ''Kladim se u 20.000 dolara da do svoje 50. godine neću imati dece!''


Odabrana filmografija

Ocean's Thirteen (2007)
Syriana (2005)
Laku noć i srećno (Good Night, and Good Luck, 2005)
Ponovo u igri (Ocean's Twelve, 2004)
Razvedi me, zavedi me (Intolerable cruelty, 2003)
Dobrodošli u Collinwood (Wellcome to Collinwood, 2002)
Ispovest opasnog uma (Confession of a dangerous mind, 2002)
Solaris (Solaris, 2002)
Igraj svoju igru (Ocean's Eleven, 2001)
Deca špijuni (Spy Kids, 2001)
Savršena oluja (The Perfect Storm, 2000)
Na pragu kataklizme (Fail Safe, 2000)
Tri kralja (Three Kings, 1999)
Južni park (South Park: Bigger Longer & Uncut, 1999, glas - Dr Gouache )
Tanka crvena linija (The Thin Red Line, 1998)
Veoma opasna romansa (Out of Sight, 1998)
Mirotvorac (The Peacemaker, 1997)
Betmen i Robin (Batman & Robin, 1997)
Jednog lepog dana (One Fine Day, 1996)
Od sumraka do svitanja (From Dusk Till Dawn, 1996)
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top