Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Grupu su 1. jula 1977. godine osnovali klavijaturista Dragoljub Ilić (ex Korak, rođen 1956. u Beogradu), bubnjar Boban Ðorđevic (ex Korak, rođen 1956.), pevač Jovan Rašić (ex Zlatni prsti, rođen 1950. u Zaječaru), gitarista Dragan Jovanović (ex Zdravo, rođen 1955.) i basista Dušan Petrović (ex Pop mašina).

Maja 1978. godine objavljuju prvi singl sa pesmama "Novi život" i "Izgubljeni san" i učestvuju na rock večeri Omladinskog festivala u Subotici. Juna iste godine Boban Petrović odlazi u JNA, a zamenjuje ga Miloš Stojisavljević Cajger koji je sa njima godinu dana, do povratka Petrovića. Na drugom singlu nalaze se pesme "Svemu dođe kraj" i "Noćni mir" sa kojima učestvuju na rock večeri festivala Opatija 79 i dobijaju nagradu stručnog žirija za najbolje korišćenje folklornih motiva. Oktobra 1979. godine Jovan Rašić napušta grupu, a umesto njega dolazi Goran Milošević (ex Zebra) i oni se postepeno otiskuju u pop vode. Novembra objavljuju treći singl sa pesmama "Umoran od svega" i "Ti samo budi dovoljno daleko", U to vreme njihova muzika se koristi u filmu "Došlo doba da se ljubav proba". Na samom početku karijere grupa je bila zainteresovana za jazz rock i brzo je stekla poštovanje kolega, budući da je bila sastavljena od odličnih instrumentalista. To sa kritikom nije bio slučaj. Najčešće im je zamerano na slabim tekstovima i na tome da forma nadrasta sadržinu. Neke od njihovih najpoznatijih pesama potpisivali su drugi autori - Bora Ðorđevic i Kornelije Kovač.



generacija5diskografija.jpg



Debi album objavili su 1980. godine u produkciji Josipa Bočeka. Drugu ploču objavljuju 1982. godine, a juna iste prestaju sa radom. Boban Petrović se seli u Ameriku, Dragan Jovanović postaje traženi studijski muzičar Dragan Ilić se zapošljava kao urednik u TV Beograd, a od 1989. godine radi u PGP RTB-u, sarađuje na pločama Željka Bebeka, Slađane Milošević i drugih. Napisao je muziku za pesmu "Za milion godina" YU rock misije. Autor je preko sto dela iz oblasti ozbiljne i primenjene muzike (za film, pozorište i TV). Na MESAM-u 1986. i 1 987. godine je osvojio prvu nagradu stručnog žirija, a dobio je i nagrade "Josip Slavenski" i "Vasilije Mokranjac" Nastupao je u Pragu, Stokholmu, Minhenu i Berlinu. Goran Milošević je jedno vreme pevao sa grupom Mama Co Co, a zatim se povukao sa scene.


generacija5custom.jpg



Do obnavljanja Generacije 5 dolazi 1992. godine. Novu postavu pored Jovanovića, Ilica i Cajgera čine pevač i glumac Ðorđe David Nikolić (ex Ratnici, rođen 1964.) i bubnjar Zoran Radovanović Baki (ex Čutura i Oblaci). Na kompilacijskom albumu pored starih snimaka objavljuju novi "Najjači ostaju" i akustičnu verziju pesme "Ti samo budi dovoljno daleko". Povratnički CD "Svet je tvoj" snimaju u Beogradu i Los Anđelesu. U Americi im se pridružio bubnjar Boban Ðorđević, a radili su u Delta studiju sa snimateljem Draganom Deletićem Deltom, svojevremeno perspektivnim beogradskim gitaristom. Muziku za ploču komponovali su llić i Jovanović, dok su tekstove pisali reditelji Miloš Radović, Branko Bogićević i pevač Goran Milošević. Za pesmu "Nosi je košava" uzet je stari tekst Nenada Radulovića, preminulog pevača grupe Poslednja igra leptira. Na ploči su gostovali američki rap muzičar Bejbi Kju Bal (Baby Q Bali), Maja Odžaklijevska, Lana Toković i Ljuba Dimitrijević iz ansambla Renesans koji je svirao stari instrument krumhorn, Kao bonus, na disku su se našli snimci sa njihovog unplugged nastupa u Beogradu. Tokom boravka u Los Anđelesu grupa je nastupila u klubu RoxyTheatre.

Uz rad sa grupom, Ðorđe David je objavio samostalnu ploču "Balkan" (PGP RTS 1995.) na kojoj se nalaze i neke teme iz pozorišnih predstava. Tekst za pesmu "Fandango" uradio je Dado Topić, a ostale je napisao glumac Irfan Mensur Za muziku i produkciju bio je zadužen Sanja llić. Goran Milošević se muzici vratio snimivši solo ploču "Da li misliš još na mene" (PGP RTS 1997.) za koju su pesme radili Asim Sarvan, Miroslav Dukić (exTako), Dragan Jovanović i Aleksandar llić. U pesmi "Jednom će neko" Goran peva u duetu sa sestrom Slađanom Milošević.

Diskografija:

(1980) Generacija 5

(1982) Dubler
(1994) Generacija 5 – 78-94
(1997) Svet Je Tvoj
(2004) Unplugged & Live
(2006) Energija




Izvor: Gitare.info




[video=youtube;kM9til_JWMk]YouTube - DOLAZIM ZA PET MINUTA - GENERACIJA 5[/video]​
 

Prilozi

  • generacija5custom.jpg
    generacija5custom.jpg
    35,2 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Imam prve dvije ploče (mislim bar, jednu imam sigurno). Ovo mi najdraža pjesma.

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top