Gdje završava hrana kojoj je istekao rok trajanja?

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Gdje završava hrana kojoj je istekao rok trajanja?






Danas.hr 03.02.2011.

0443007.48.jpg

Nitko sa sigurnošću ne zna koliko hrane u Hrvatskoj svake godine završi u smeću jer se takvi podaci do sada nisu sustavno prikupljali ni obrađivali. Ipak, u velikim trgovačkim centrima se može saznati što se događa s hranom kojoj istječe rok.

U odgovorima na pitanje kakva je procedura s hranom kojoj istječe rok, veliki trgovački centri najčešće navode da se u njihovim dućanima hrana ne baca, piše Glas Istre.

"Iz Kauflanda pojašnjavaju da se cijene svih proizvoda kojima se približava istek roka trajanja značajno snižavaju. Ta sniženja redovito su veća od 50 posto", kazao je Goran Butorac, rukovoditelj sektora marketinga.


U Lidlu su pitanja o bacanju hrane odlučili ne komentirati, dok su iz Mercatora poručili da, prema zakonskim propisima, hranu kojoj istječe rok trajanja zbrinjavaju na propisan način, putem ovlaštenih tvrtki. Napomenuli su i da tijekom cijele godine doniraju hranu socijalno osjetljivim udrugama, i to isključivo namirnice koje imaju važeći rok trajanja.
Konzum 'istekle' proizvode vraća proizvođačima i dobavljačima

U Konzumu, pak, kažu da proizvode kojima je istekao rok vraćaju proizvođačima i dobavljačima, a uslijed kvalitetnog planiranja, količine vraćenih proizvoda kontinuirano se smanjuju.

"Kao društveno odgovorna kompanija pomažemo najugroženijim segmentima društva kroz donacije u robi, pri čemu moram istaknuti da se uvijek radi o donacijama s kvalitetnim, zdravstveno ispravnim proizvodima kojima nije istekao rok trajanja", kazala je Ana Mitrović, voditeljica Ureda za odnose s javnošću, za Glas Istre.

Inače, prema hrvatskim zakonima, sva hrana kojoj je prošao rok trajanja mora se uništiti. Hrana koja je podložna mikrobiološkom kvarenju ne smije se konzumirati nakon isteka roka trajanja, a bez obzira na stvarnu valjanost, proizvođači su dužni s polica povući hranu kojoj je prošao rok trajanja.



http://danas.net.hr/znanost/page/2011/01/12/0680006.html

 
Natrag
Top