Gde su živeli istaknuti Novosađani?

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Gde su živeli istaknuti Novosađani?[/h]Novi Sad -- Grad Novi Sad i Novosađani, iako ponosni na svoju prošlost, nemarno se odnose prema kućama u kojima su nekada davno živeli njihovi istaknuti sugrađani.


445479247506d18a63636f623676261_368x241.jpgSvako, ko je makar jednom bio u Novom Sadu, zna da je ovo Dunavska ulica u strogom centru grada. Međutim, da li Novosađani, koji ovuda prolaze svakog dana, znaju da su u njoj, u istoj kući, nekada davno živeli Jaša Tomić i Svetozar Miletić?
Slično je i sa ostalim kućama istaknutih Novosađana - po koja tabla sa imenom i prezimenom, koju uglavnom niko ne primećuje. Duž Ulice Zlatne grede komšije su bili Laza Kostić, Jovan Jovanović Zmaj, Svetozar Marković, Đura Daničić i mnogi drugi. Ništa ne ukazuje da je na ovom mestu stvarana istorija Novog Sada.

"Mi kao Zavod ne možemo da kažemo stavite ploču ili nemojte da stavite ploču, nego grad odlučuje o tome. Čekamo jednostavno da dođe do obnove nekih spomen-obeležja, u skladu sa odlukom koju je donela Vlada republike Srbije i da se postavi. Naravno, tu treba ploču jako, bukvalno fizički zaštititi, da ne bi bila odvaljena, a potom i prodata", kaže Đorđe Srbulović iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Interesantno je da je izraz "srpska Atina", na koji su Novosađani toliko ponosni, nastao upravo u kući koja se nalazi iza nas. Nažalost, to je jedna od najzapuštenijih kuća u samom centru Novog Sada. U 19. veku je na istom mestu postojala kultna kafana "Bela lađa", u kojoj je i sam Miletić imao sto. Veruje se da je baš tu, 60 godina tog veka, skovan izraz "srpska Atina".

Kao što nigde ne piše gde se nalazila kafana "Bela Lađa", tako retko ko zna da je kuća u Kisačkoj 20 pripadala ocu Mileve Marić. Preko puta kuće postoji tabla sa koje ćete saznati da su na ovom mestu ona i Albert Ajnštajn "uživali u muzici". Godinama se već pominje da bi kuća trebalo da bude pretvorena u muzej, međutim, na pričama se uvek sve i završava...

"Ne mislim da je muzej dobro rešenje. Ona bi trebalo da bude organizovana u Klub studenata tehnike ili fizike, da se tu okupljaju. Da se napravi neka sala ili možda u krovu naprave mali apartmani gde bi boravili gosti i studenti sa razmene. Tako bi trebalo razmišljati, i tako bi to bilo održivo", kaže Donka Stančić, istoričarka umetnosti.

Ipak, pre nego što se krene u konkretno obeležavanje spomenika kulture, potrebno je pre svega ispraviti mnoge netačne informacije - za početak, na ranijoj tabli, koja se nalazila na kući Mileve Marić, pisalo je da su ona i Albert Ajnštajn tu bili 1905. godine, iako je kuća sagrađena tek dve godine kasnije.Izvor:
B92.net
 
Top