Gde se sve snimaju muzička remek-dela

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Gde se sve snimaju muzička remek-dela

Podrumi, brvnare, zamkovi, crkve... Nekonvencionalna mesta na kojima su nastajala muzička remek-dela.

16474825284e00629b8b042710314396_orig.jpg

ZAMAK ST. CATHERINE'S COURT
1. LOVAČKA BRVNARA PORODICE VERNON (BON IVER, FOR EMMA FOREVER AGO)
Jedna od novijih rokenrol legendi vezana je za priču o nastanku debi albuma Džastina Vernona u porodičnoj brvnari u Severnom Viskonskinu, gde se Džastin povukao posle dvostrukog raskida - sa devojkom i dotadašnjim bendom DeYarmond Edison. U nameri da se odmori od svega i oporavi od mononukleoze zbog koje je ležao u krevetu cela prethodna tri meseca, snimio je nekoliko lo-fi demo snimaka, značajno drugačijih od onoga što je ranije radio. Pošto ni sam nije bio siguran u to što je napravio, okačio je pesme na internet i poslao kopije demo snimaka blogovima i vebzinima. Zahvaljujući usmenom predanju o jezivoj lepoti Vernonovih srceparajućih pesama i romantičnoj priči koja prati njihov nastanak, album 'For Emma, Forever Ago' ubrzo je postao andergraund hit i kultni klasik.

2. KUĆA 'BIG PINK' (BOB DYLAN AND THE BAND, BASEMENT TAPES)
Snimanje Basement Tapes počelo je sasvim neformalno dok je Dilan 'kulirao' sa The Bendom u pauzi montiranja apsurdnog dokumentarca 'Eat The Document', kada su se 1967. premestili iz Dilanovog studija u veliku roze kuću koja se nalazila na nekoliko kilometara od Vudstoka. U novom prostoru, Dilan je prvi put počeo da svira nove pesme, bilo da ih je napisao ranije ili na licu mesta, uz značajnu podršku članova Banda - Ričarda Manuela, Rika Denka i Garta Hadsona, koji su se pobrinuli da snimci ostanu čestito zabeleženi za buduća pokolenja . I dok su pesme poput 'I Shall Be Released', 'You Ain't Goning Nowhere' ili 'Nothing Was Delivered', postale neke od Dilanovih najboljih, snimanje Basement Tapes je ušlo u legendu zbog opuštene i nonšalantne atmosfere koja je vladala u 'velikoj roze kući'. 'To je pravi način da se snimi album - u mirnom, opuštenom okruženju - u nečijem podrumu' pričao je kasnije Dilan.'Sa otvorenim prozorima...i psom koji drema na podu'.


3. KUĆICA PORED BAZENA SEMIJA DEJVISA DŽUNIORA (THE BAND, THE BAND)
Pošto su sa Dilanom snimili ’Basement Tapes’, kao i svoj debi album ’Music From The Big Pink’, kako mu samo ime kaže, u velikoj roze kući u državi Njujork, članovi The Banda su rešili da se za drugi album premeste u Kaliforniju. Prvobitno su zamislili da u Los Anđelesu izgrade manji kućni studio, ali ih je od te ideje odgovorio Dilanov menadžer Albert Grosman, ubedivši ih da spakuju mobilni studio i iznajme kuću za goste pored bazena na raskošnom posedu Semija Dejvisa Džuniora na Holivud Hilsu. Rezultat je autentičan i izuzetan, koliko god bilo neobično da zamislimo kako su snimajući 'The Night They Drove Old Dixie Down' Manuel, Denko, Robertson, Hadson i Helm gledali kroz prozor na veštačko jezerce okovano cementom.

4. ZAMAK ST. CATHERINE'S COURT (RADIOHEAD, OK COMPUTER)
Glumica Džejn Sejmur kupila je 1984. ovo nesvakidašnje zdanje Tjudorovih iz 16. veka, koje se nalazi u blizini mesta Bat u Engleskoj. Ali pošto je 10-ak godina kasnije veći deo godine provodila u Americi, imanje je počela da iznajmljuje filmskim ekipama, planerima ekskluzivnih događaja, kao i zvezdama šoubiznisa. Radiohead su 1996. snimili najveći deo 'OK Computer' upravo tamo, pošto su se 'obavezali' da hrane mačku-ljubimicu dok se gazdarica ne vrati. Ovo prelepo i jezivo mesto nesporno je presudno uticalo na atmosferu albuma koji se bavi paranojom i otuđenjem, naročito u pesmama poput 'Exit Music (For A Film)', u kojoj se čuje eho kamenog predvorja zamka, ili 'Let Down' koja je snimljena u tri ujutru u sablasno praznoj i ogromnoj plesnoj dvorani. U jednom trenutku, tamo su živeli Henri Osmi i njegova usvojena kćerka, za koju se verovalo da je njegovo vanbračno dete, što je inspirisalo razne priče o duhovima: pod tim utiskom članovi Radiohead su tokom snimanja izveštavali o mašinama koje su se same palile i gasile. Avangardni engleski rokeri su među mnogima koji su koristili ovo mesto za snimanje, samo što za ostale, poput grupa Cure (’Wild Mood Swings’) i New Order (’Waiting For The Sirens Call’) ono nije bilo tako talično. Robi Vilijams je čak za potrebe snimanja emisije ’MTV Cribs’ iznajmio zamak na mesec dana, predstavljajući ga kao svoj.

5. PODRUM FRANCUSKE KUĆE KITA RIČARDSA (THE ROLLING STONES, EXILE ON MAIN STREET)
Do ranih ’70-ih Stonsi su postali bend bez domovine, s tim što je njihov odmetnički status više imao veze sa izbegavanjem rigoroznog engleskog poreza nego sa reputacijom loših momaka rokenrola. U leto 1971. bend se okupio na jugu Francuske, gde je Kit Ričards iznajmljivao vilu zvanu Nellcote i tamo su započeli seriju celonoćnih snimanja koje su 'dopunjavali' nadrogiranim zabavama sa poznatim gostima, od Vilijema Barouza do Grema Parsonsa. Zbog haotične prirode sesija na mnogim snimcima nisu zabeleženi svi članovi benda. Bil Vajman je potpisan samo na osam pesama. On očigledno nije bio oduševljen vrućinom, zbog koje je Mik Džeger većinu pesama snimio kupajući se u znoju polugo. Ali upravo ta 'prljavština' pokazala se kao suštinska za čuveni raspadnuti vajb albuma koji je sačuvan čak i kada je Džeger većinu pesama završio u udobnom Sunset Sound studiju u Los Anđelesu.


6. KUĆA U KOJOJ JE UBIJENA ŠERON TEJT (NINE INCH NAILS, THE DOWNWARD SPIRAL)
Od kada je sagrađena, 1942, kuća na adresi 10050 Cielo Drive u Los Anđelesu, bila je dom mnogih slavnih ličnosti, među kojima su glumci Henri Fonda i Keri Grant, kao i muzički producent Teri Melčer. Međutim, sama kuća se postala je poznata 1969. kada je porodica Čarlsa Mensona ubila glumicu, manekenku i suprugu Romana Polanskog, Šeron Tejt, koja je u tom trenutku bila u osmom mesecu trudnoće. Kuća je posle bizarnog zločina napuštena i razrušena, sve dok je ranih ’90-ih nije kupio Trent Reznor koji ju je pretvorio u studio nazvan 'Svinja' (prema poruci koju su ubice ispisale krvlju na vratima kuće). Tamo je snimio nekoliko albuma sa Nine Inch Nails, od kojih i prelomni 'Downward Spiral' 1994. Reznor se ubrzo iselio iz kuće, tražeći način da se distancira od imidža 'čoveka koji podržava serijske ubice', naročito u intervjuu za Rolling Stone 1997. gde je naveo da ga je sestra Šeron Tejt lično osudila zbog unovčavanja senzacionalizma u vezi sa ubistvima 1969.

7. (VEROVATNO UKLETA) KUĆA RIKA RUBINA U KANJONU LAUREL (RED HOT CHILI PEPPERS, BLOOD SUGAR SEX MAGIK)
Pošto je Entoni Kidis hteo da izbegne pedantnu i sterilnu atmosferu tradicionalnog studija, Red Hot Chili Peppers su rešili da svoj ključni album ’BloodSugarSexMagik’ snime u velelepno bizarnom zdanju ekscentričnog producenta Rika Rubina, u čuvenoj kalifornijskoj hipi Meki - kanjonu Laurel 1991. Harizma ovog mesta i danas pleni – objašnjavajući zašto su baš tamo LCD Soundsystem 2010. snimili album ’This Is Happening’, Džejms Marfi je kratko rekao: ’Jeste li videli to mesto? Ko ne bi hteo tamo da snima album!?’ I zaista, vila je spektakularna, ali je verovatno i puna duhova. U dokumentarcu ’Funky Monks’, koji prati snimanje ’BloodSugarSexMagic’, Flia je pričao da se bubnjar Čed Smit plašio da spava u kući, za koju se veruje da je sazidana na istom imanju na kome je ranije do temelja izgorela kuća Harija Hudinija. I danas kruže priče o jezivoj atmosferi, nerazjašnjenim dešavanjima i neobičnim pojavama u ovoj kući, ali još nije utvrđeno da li to ima veze sa konzumiranjem psihoaktivnih stimulansa od strane posetilaca imanja.

8. ŠVAJCARSKI HOTEL GRAND (DEEP PURPLE, MACHINE HEAD)
Bend je prvobitno planirao da album snimi u legendarnom Kazinu Montre, na obali ženevskog jezera, u kom se inače održavao i čuveni džez festival. Međutim, na koncertu Frenka Zape, 4. decembra 1971. došlo je do požara u kome je izgoreo krov sale, tako da je pokretni studio, pozajmljen od Rolling Stonesa, bend morao da premesti u pozorište Pavillion, ali su i odatle brzo morali da se isele zbog pritužbi okolnih stanara na buku. I tako su definitivno prešli u hotel Grand. Kablovi su bili razvučeni duž svih hodnika hotela i svi su vodili do opreme za snimanje koja se nalazila u kombiju na parkingu ispred hotela. Krevetski dušeci naslonjeni uza zid, služili su kao izolacija, a celo snimanje se pretvorilo u pravi haos preskakanja kablova, trčanja do kombija, preslušavanja snimaka...No, uprkos svim tim komplikacijama, ’Machine Head’ je postao najznačajniji album Deep Purple i kamen temeljac hevi-metala, a onaj ’dim na vodi’ iz jedne od najvećih gitarskih himni svih vremena, odnosi se baš na početak priče o snimanju albuma.

19074412234e0066a27326e261789407_orig.jpg


9. ZAMAK SLEJN (U2, THE UNFORGETTABLE FIRE)
1981. U2 su nastupali na prvom koncertu ikad održanom na danas čuvenoj poljani u podnožju brda u Irskoj na kom se nalazi zamak Slejn. Tri godine kasnije, vratili su se tamo, ali u sam zamak, da bi posle velikog uspeha ploče ’War’, snimili četvrti album, u nešto intimnijoj ’evropskoj’ atmosferi. Bend je zajedno sa producentom Brajanom Inom, mesec dana živeo i radio u zamku, improvizujući na snimanjima u nepreglednim prostorijama sa neobičnom akustikom. Zatim su se premestili u dablinski studio Windmill Lane, gde su neki eksperimenti iz zamka dobili svoj završni, ili kao u slučaju pesme ’Pride (In The Name Of Love)’ svoj jedini pravi oblik. Ali je atmosfera studija u odnosu na čudnovati zamak donosila mnogo više napetosti i nervoze među članove benda. Edž je, poredeći dva mesta, u knjižici povodom 25-godišnjice izdanja albuma samo karatko napisao: ’Ambijent zamka Slejn ima mnogo više duše.’

10. CRKVA SVETOG TROJSTVA U TORONTU (THE COWBOY JUNKIES , THE TRINITY SESSIONS)
Kanadski kantri-rokeri okupili su se 27. novembra 1987. u 150 godina staroj gotskoj crkvi sa izvrsnom akustikom, da bi bukvalno oko jednog mikrofona i to u jednom danu, uživo snimili svoj drugi album. Braća Majkl i Piter Timins, njihova sestra Margo i Alen Enton, unajmili su lokalne muzičare i probali s njima uglavnom preko telefona, a onda su prvih nekoliko sati u crkvi proveli smišljajući gde koga da postave da bi se svi dobro čuli. Kada su našli ’sweet spot’ svaka pesma je, prema sećanjima Majkla Timinsa, snimljena u ne više od tri do četiri pokušaja, dok su se muzičari neverovatno kapirali na nekom podsvesnom planu. ’The Trinity Sessions’ je postao iznenadni hit, što zbog prijatnog reverba, što zbog priče koja prati njegov nastanak. 20 godina kasnije Cowboy Junkies su se vratili na isto mesto da sa poznatim gostima da ponovo snime legendarne pesme, ovoga puta pod imenom ’Trinity Revisited’.



B92


 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top