GDE ODLAZI MASNOĆA IZ NAŠIH TELA KADA SMRŠAMO? Odgovor će vas iznenaditi!

ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
11.10.2009
Poruka
66.919
Najčešća zabluda je da se mast pretvara u energiju
347159_vezbanje_ff.jpg


Mnogi se trude da smršaju i drže razne dijete, ali malo ko zna gde zapravo odlazi masnoća iz naših tela kada gubimo kilograme.

Čak 150 lekara, nutricionista i ličnih trenera koje su ispitali novinari "Dejli Mejla" nisu znali odgovor na to pitanje.

Najčešća zabluda je da se mast pretvara u energiju. Neki odgovori su bili i da se mast pretvara u mišiće, a drugi su pretpostavljali da izlazi kroz debelo crevo.

Samo tri stručnjaka odgovorila su ispravno, što znači da 98 posto zdravstvenih radnika u istraživanju nije znalo objasniti gubitak kilograma.

Stoga, ako ne u energiju, ako ne u mišiće, a ni stolicu, gde onda ide mast?

Dvojica naučnika sa Univerziteta u Nju Saut Velsu, Ruben Mirman i Endrju Braun, su objasnila ovaj fenomen.

Tačan odgovor je da se mast pretvara u ugljen-dioksid i vodu. Ugljen-dioksid izlazi kada izdišemo, a voda izlazi iz tela putem mokraće ili znoja.

Ako izgubite 10kg masti tačno 8,4kg izađe kroz vaša pluća, a 1,6kg se ostaje u obliku vode. Drugim rečima, gotovo sve kilograme koje izgubimo - izdahnemo.

Gotovo sve što pojedemo izađe van kroz pluća - svaki ugljenohidrat i masnoća koju organizam primi izlazi iz tela u obliku ugljen-dioksida i vode. Isto je kad se radi o alkoholu.
Proteini dele istu sudbinu, osim malog dela koje se pretvara u ureu koja se izlučuje urinom.

Jedino iz hrane što stiže do creva nesvareno su vlakna, sve ostalo što progutate apsorbiraju krv i organi.

\

Ako unesete 3.5 kilograma hrane i vode u telo uz 600g kiseonika, tada iz tela morate izbaciti 4.1kg da se ne bi udebljali, a i više ako želite da smršate. Da bi izgubili 100g masti morate izdahnuti 280g ugljen-dioksida.

Da li to onda znači da ako želite izgubiti više kilograma, samo morate disati?

Nažalost, ne. Jedini način da povećate količinu ugljen-dioksida u telu jeste da povećate kretanje mišića.

Stoga je najbolji način za mršavljenje da što pre krenete u šetnju. Tako ćete tri puta ubrzati svoj metabolizam, baš kao i prilikom usisavanja i drugih kućnih poslova.

izvor: espreso.rs
 
Natrag
Top