Gde ćemo na skijanje?

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gde ćemo na skijanje?

24 sata 22.10.2009 14:40



Kopaonik je jedno od mesta koje preko cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje...

Šestosed na Jahorini - Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica sa 1.916 metara nadmorske visine. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snega, pogodna klima, staze za alpske discipline, kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su ovu planinu među najlepše i najpoznatije ski centre. Skijalište ima preko 20 km uređenih skijaških staza. Sistem žičara se sastoji od 4 dvosedežnice, 8 ski liftova, 2 dečija ski lifta. Moguće je i noćno skijanje na osvetljenoj stazi. Za sezonu 2009/2010. dvosed žičara „Ogorjelica I“ biće zamenjena šestosedom. Na stazi „Poljice“ postavlja se nova šestoseda žičara.

Nove staze na Kopu
Kopaonik je jedno od mesta koje preko cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje. Kopaonik je i naš najveći i najpoznatiji planinski, turistički i skijaški centar. Skijaški tereni Kopaonika se nalaze na nadmorskoj visini od 1650 - 2017 m. Sve žičare su povezane u jedinstven sistem, dok je dužina svih staza 44 km. Pored završetka izgradnje četvorosedne žičare na Gobelji, završeni su radovi na izgradnji novih ski staza na istom lokalitetu. Pored toga, u toku su i radovi na izgradnji sistema za veštačko osnežavanje na stazama Duboka 1 i Duboka 2. Na taj način će, uz postojeći sistem na stazama Pančićev vrh i Karaman greben, sve kategorije skijaša, od početnika do onih zahtevnijih, moći da uživaju u skijanju od novembra do maja.

Borovec za prave skijaše
Borovec, jedan od najpoznatijih ski centara Bugarske, od Beograda je udaljen 473 km. Zimski centar osnovan krajem XIX veka kao lovni rezervat bugarskih careva. Danas, Borovec predstavlja savremeni ski centar s mnogobrojnim hotelima, restoranima, mestima za razonodu, vrhunskim ski stazama. Poseduje vrhunsku mrežu skijaških staza za sve kategorije skijaša, a naročito je pogodan za alpske discipline. Borovec je dva puta bio domaćin Svetskog kupa u alpskom skijanju. Ukupna dužina staza iznosi 40 km. Instaliran je sistem od devet žičara. Najviši skijaški vrh je na 2560 m.

Jahorina
Dnevni najam apartmana u hotelu Vučko na Jahorini za 8 osoba je 150 evra. Šestodnevni ski pas je 89 evra, iznajmljivanje kompleta ski opreme za sedam dana je 60 evra, a ski škola u okviru koje ćete tokom pet dana dva puta dnevno u grupi imati časove iznosi 30 evra.
Ukupno:
240 evra po osobi.

Kopaonik
Najam apartmana 1+1 u trajanju od osam dana u Vili Raška na Kopu košta 55.860 dinara. Cene ski pasa još nisu formirane, ali prošle godine za šest dana vam je trebalo 8.500 dinara. Najam opreme za šest dana je bio 4.320 dinara, a ski škola za pet dana po dva časa je bila 60 evra.
Ukupno:
460 po osobi






 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
16.05.2009
Poruka
669
U novembru Jahorina a u januaru Austrija...inace Austrija je sto se tice skijanja neprevazidjena...ko ima mogucnosti a skija ili jos bolje vozi board, svakako treba da je poseti....
 
Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
19
Bansko - Bugarska

U susednu nam Bugarsku, koja nama nislijama nije cak ni daleka. Borovec ili Bansko, reklamiraju se bas dosta, odlucite sami!
 
LEGEND
Učlanjen(a)
05.05.2009
Poruka
4.736
Ja sam iso u Bansko 2 puta, u zadnje 3 god. i preporucujem,
 
Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
19
Zimovanje

Po preporuci, ako je tako, gledacu da sklopim sve kockice i odvedem porodicu u Bansko.
 
Član
Učlanjen(a)
30.12.2009
Poruka
2
Ja bih svima preporucila skijanje u Francuskoj.Vratili smo se prije par dana,isli SKI BUSOM,vrlo povoljno,a smjestaj je dobar,staze blizu,sve na dohvat ruke.
 
Član
Učlanjen(a)
21.01.2010
Poruka
174
Bio sam i na Kopaoniku i u Bugarskoj (Borovec, Bansko, Pamporovo), a poslednje 3 godine idem u Francusku za otprilike istu cenu preko Skibusa i mogu da kazem da ne moze da se poredi sa Kopaonikom i Bugarskom. Jedino moze da bude problem po 24 sata truckanja u autobusu, ali vredi istrpeti.
 
Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Najbolje staze u komšiluku: Žabljak, Jahorina, Borovec




Izvor: Blic Žena




Ako za desetak dana zimskog odmora niste uspeli da zadovoljite svoju skijašku strast, ovi planinski centri nisu mnogo daleko, tako da možete i vikendom da skoknete do njih i sjurite se niz snežnu padinu. A ni viza vam nije potrebna.

4504_zabljak-skijanje-foto-Jelena-Vucetic_iff.jpg


Turistima su na raspolaganju vodiči za ekstremno skijanje i vožnju borda van skijaških staza

ŽABLJAK, Crna Gora
VELIČANSTVENI PLANINSKI VISOVI
Zbog vrhova alpskih visina, izvanrednih vidikovaca, ogromnih prostranstava pod snegom i uređenih skijališta Durmitor je idealan za zimski odmor. U planinskom masivu postoje 22 markirane staze, ali je zbog bezbednosti najbolje skijati na uređenim skijalištima Žabljaka. Ovaj popularni crnogorski turistički centar i vazdušna banja, prostire se u Nacionalnom parku „Durmitor“, na 1.465 m nadmorske visine.
Ako kolima ili autobusom putujete iz Srbije, do Žabljaka možete doći preko Prijepolja ili Pljevalja. Od Beograda je udaljen blizu 400 km, vremenski oko šest sati vožnje.


STAZE
Za majstrore skijanja veliki izazova predstavlja najduža i najteža staza, Bobotov Kuk. Nalazi na 2.525 metara nadmorske visine, a dužina staze je 3.500 m. Za one manje iskusne na raspolaganju su staze „Savin kuk“, „Bosača“ i „Javorovača“, koja se nalazi na samom ulazu u naselje. Skijaške terene povezuje 8 vučenica i 4 dvoseda.
U neposrednoj blizini naselja postoje odliène staze za alpske i nordijske discipline, do kojih se stiže ski-busom. Uz Crno jezero su staze za skijaško trčanje. Za popularni langlaufom, hodanje na skijama, u samom naselju postoji obeležena staza i za nju nije potreban ski-pas.


PROVOD
Posle napornog dana na snegu opustite se u nekom od planinskih restorana uz durmitorsku pršutu, hleb u crepulji i jagnjetinu ispod sača. Izvrsnu domaću kuhinju služe restorani „Jezero“, „Koliba“ na Savinom kuku, „Katun“ na obali Crnog jezera i „Čudna šuma“ na Javorovači.


4507_skijanje-foto-Andrej-Isakovic_iff.jpg


Blage padine i odlične staze za skijanje uvrstili su Jahorinu među najatraktivnije planinske centre

JAHORINA, Republika Srpska
STAZE ZA MAJSTORE SKIJANJA
Jahorinu s pravom nazivaju snežna lepotica, jer se priroda postarala da ovde sve izgleda potpuno savršeno. Ova planina ima izvanrednu konfiguraciju terena. Uređene staze Jahorine za sve olimpijske discipline omogućile su, kao što je poznato, održavanje Zimskih olimpijskih igara kao i drugih međunarodnih skijaških takmičenja.
Zimsko-turistička sezona zavisno od snežnih uslova počinje 15. decembra i traje do 15. aprila. Debljina snežnog pokrivača tokom zime iznosi u proseku 1,75 metara. Jahorina je od Beograda udaljena 320 km, oko šest sati vožnje preko Šapca, Loznice, Zvornika, Vlasenice i Pala.


STAZE
Najviši vrh je Ogorjelica sa 1916 m, a samo skijalište se proteže od 1300 do 1880 m visine. Postoji dvadesetak uređenih staza različite težine, povezanih sa 4 dvoseda, 8 ski-liftova i dva dečja ski-lifta. Za početnike i decu preporučuje se „bebi ski-staza“ pored hotela „Rajska vrata“. Na Jahorini ćete pronaći i staze za skijaško trčanje i za sankanje. Moguće je i noćno skijanje na najlepšoj stazi Poljice.


4505_jahorina-skijanje-foto-Aleksandar-Stojanovic_hf.jpg


Uz sedam žičara stići ćete do bilo kog vrha, a usput vas čeka bezbroj kafića u kojima možete da predahtene i okrepite se


PROVOD
Preporučujemo restorane „Ognjište“ na Poljicama, „Kolibu“ u hotelu „Termag“ i piceriju „Etno“ na vrhu naselja Šator. Cene su pristupačne, pa tako ručak za jednu osobu košta oko 5 evra, kafa ili čaj koštaju od 1 do 2 evra, sokovi i pivo oko 3 evra, kuvano vino pet evra.
U diskotekama „Bord“ i „Lavina“ je najbolji noćni provod, a ako večeri želite da provodite u mirnijoj atmosferi, na raspolaganju vam je etnokafe „Pegi“.
Uz same ski staze nalaze se brojne gril kućice s terasama na kojima se preko dana možete odmoriti i okrepiti uz dobro poznate bosanske specijalitete s roštilja i tople i hladne napitke.


4509_skijanje-foto-Str_iff.jpg

OU 19. veku bio je lovni rezervat bugarskih careva, a danas je veliki ski-centar s vrhunskim hotelima, modernim ski-liftovima i savremenim ski-stazama

BOROVEC, Bugarska
SLALOM KROZ BOROVU ŠUMU
Borovec je najveće i najstarije planinsko mesto i ski centar u Bugarskoj. Savršena kombinacija geografskog položaja i klime svake zime privlači skijaše iz čitave Evrope. Borovec leži na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu, Musala (2925m). Pokriven je gustom borovom šumom, a prostire se na nadmorskoj visini 1.150 i 1.350 metara.
Od Beograda je udaljen 461 km, odnosno oko šest sati vožnje preko Niša i Sofije. Od glavnog grada Bugarske do zimskog centra 72 km, a od Samokova svega 10 km.


STAZE
Borovec skijašima nudi 17 dobro uređenih staza na nadmorskoj visini između 1.315 m i 2.543 m. One odgovaraju standardima za internacionalna takmičenja u alpskim disciplinama, uključujući i svetske šampionate.
Na skijalištu Sitnjakovo ima osam staza, a do njih se dolazi žičarom čija je početna stanica kod hotela „Rila“. Četiri staze su u okviru skijališta Jastrebec, a do njih vozi žičara koja polazi od hotela „Samokov“. Pet najviših saza su u ski regiji Markužik. U ski-centru postoje i staze za kros-kantri i biatlon, duge 3,5 i 10 km. Pojedine staze se noću osvetljavaju reflektorima, a ski-pas za noćno skijanje košta 12 evra. Za šest dana korišćenja žičara u zimskom centru odrasli treba da izdvoje 135 evra, dok je ski pas za decu, za isti period, 70 evra. Dnevni najam ski opreme je 20 evra.

4511_zabljak-skijanje-foto-Dalibor-Danilovic_iff.jpg


PROVOD

Najpopularnija diksoteka nalazi se u hotelu „Rila“, a dobar provod čeka vas i u brojnim restoranima i barovima. Ispred većine brvnara-restorana i barova nalaze se promoteri, koji će vas dozivati i mešavinom raznih jezika nuditi hranu i provod. Pivo, koka-kola ili sok su evro do dva, neskafa evro i po, pica oko 5 evra. Cene u ski-kafeima su malo više, pa tako topla čokolada u brvnari na stazi staje oko 2,5 evra.
 
Natrag
Top