Gavrić uskoro stiže u srbiju

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Južna Afrika:
GAVRIĆ USKORO STIŽE U SRBIJU







Južna Afrika odbila zahtev ubice Željka Ražnatovića Arkana za politički azil.

dobrosav-gavric-nova-498.jpg


KEJPTAUN - Povratak!

Južnoafričke vlasti
odbile su zahtev Dobrosava Gavrića (38) za politički azil i on je proglašen nepoželjnom osobom. To znači da može da počne proces njegovog izručenja Srbiji, gde ga čeka kazna zatvora od 35 godinazbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana u „Interkontinentalu“ 2000. godine. Njegova supruga Danijela i dvoje decetakođe su proglašeni „nepoželjnim osobama“.

- Gavrić je ušao u zemlju uz pomoć falsifikovanog pasoša i lažnog identiteta. On i njegova supruga na prevaru su dobili privremenu boravišnu vizu, a potom i stalnu boravišnu dozvolu. Samo saznanje da je on vizu dobio koristeći lažno ime učinilo je njegov zahtev nevažećim - izjavio je portparol južnoafričkog ministarstva unutrašnjih poslova Mkuseli Apleni.

Gavrić danas treba da se pojavi na sudu u Kejptaunu, gde bi trebalo da se odluči o mogućnosti da se brani sa slobode uz kauciju i o zahtevu Srbije za izručenje. Ovaj postupak može trajati i do dve godine, ali će se to, po svemu sudeći, desiti vrlo brzo. Portparol južnoafričke policije Mekintoš Polela u izjavi za Kurir kratko je rekao:
- Bićemo srećni ako se što pre oslobodimo Gavrića.


Izvor:
Kurir.rs
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Gavrić ostaje u pritvoru u Južnoj Africi





Dobrosav Gavrić, optužen za ubistvo Željka Ražnatovića Arkana, ostaće u pritvoru u Južnoj Africi pošto je tamošnji sud odbio njegov zahtev za kauciju.



v232923p0.jpg



"Podnosilac zahteva ne može da bude pušten na slobodu uz kauciju, jer postoji rizik da će pobeći kako bi izbegao izručenje Srbiji ", obrazložio je odluku sudija Džo Magele, pišu "Novosti".

List navodi da je pojavljivanje Dobrosava Gavrića na sudu u Kejptaunu izazvalo veliku pažnju javnosti, a sudnica je bila puna.

Iako je proglašen za personu non grata, vlasti ove afričke zemlje odlučile su da Gavrića neće proterati dok ne budu okončani svi sudski procesi protiv njega.

U međuvremenu trebalo bi da bude doneta odluka u vezi sa zahtevom Ministarstva pravde Srbije da Arkanov ubica bude izručen našoj zemlji gde je osuđen na 35 godine zatvora.

Gavrić je ranije podneo zahtev za azil u Južnoj Africi
, navodno iz straha da bi u Srbiji mogao da bude žrtva osvete zbog Arkanovog ubistva.

Umesto toga tamošnje vlasti proglasile su ga nepoželjnom osobom. Kasnije mu je tamošnje odeljenje unutrašnjih poslova izdalo dozvolu za boravak u Južnoafričkoj Republici dok ne budu okončani sudski procesi protiv njega, pre svega onaj za izručenje Srbiji.

Posle odluke suda, iako je advokat najavio žalbu, izvesno je da će Gavrić izručenje sačekati iz rešetaka.



Izvor:
Mondo.rs
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Južnoafrikanci "ne daju" Gavrića





Dobrosav Gavrić, koji je osuđen za ubistvo Željka Ražnatovića, ne izručuje se Srbiji jer sarađuje s Južnoafričkim obaveštajnim agencijama.


169571_dobrosav-gavric-duki_f.jpg



Kako pišu Novosti, on bi trebalo da im pomogne da razotkriju tamošnje šefove mafije.

Ovu informaciju prenose južnoafrički mediji koji tvrde da Gavrić, bar zasad, nije dobio ništa zauzvrat. Ipak, navodna saradnja događa se baš u trenutku kada tamošnji sudovi treba da odluče da li će Gavrića izručiti Srbiji koja ga traži da bi odslužio 35 godina zatvora zbog ubistva Arkana.

Gavrić je uhapšen još u martu prošle godine posle ubistva njegovog bliskog prijatelja i jednog od vođa tamošnjeg podzemlja Sirila Bike. Pozivajući se na izvore iz obaveštajnih službi, južnoafrički mediji prenose da je Gavrić već ispričao značajne detalje koji bacaju svetlost na mračnu scenu organizovanog kriminala u toj zemlji. Očekuje se da Gavrić otkrije i informacije koje će dovesti do hapšenja ubica Sirila Bike.

"Dobrosav Gavrić sarađuje sa policijom otkako je uhapšen i na raspolaganju je kad god žele da ragovaraju sa njim", prenosi "Dejli vojs" reči neimenovanog izvora iz policije.

"Gavrić i Siril Bika bili su prijatelji i poznavali su se jako dobro. Bio je prisutan kada je Bika ubijen i zato je važan svedok za državu. On može da identifikuje ljude koji su odgovorni za njegovu smrt, a policija nije učinila ništa da ih zaštiti", dodaje taj izvor.

Navodno, Gavrić je kontakte sa jednim visokim oficirom obaveštajne agencije uspostavio pre nego što je uhapšen, još dok je živeo pod lažnim imenom Saša Kovačević. Pretpostavlja se da ga je upravo Bika upoznao sa svojim kontaktima u službama. Trebalo je da Gavrić pruži informacije o švercu droge iz bivših zemalja Istočnog bloka.


Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Gavrić "cinkari" za azil u JAR[/h]



Kejptaun -- Dobrosav Gavrić (38), koji se nalazi na međunarodnoj poternici zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, postao je svedok saradnik u Južnoafričkoj Republici.


220913_dobrosav-gavric-02-foto-reuters_f.jpg



On je svedok saradnik u procesu protiv pripadnika kartela ubijenog Sirila Bike.
Obaveštajne službe Južnoafričke Republike prikupljaju informacije o vrhu organizovanog kriminala u Kejptaunu upravo od Gavrića, jer smatraju da ima brojna saznanja i da njegova svedočenja mogu da budu ključni dokaz u procesima koji se vode protiv uhapšenih članova kartela.

Gavrić, koga u Južnoafričkoj Republici smatraju svedokom saradnikom, zauzvrat očekuje dobijanje azila i odluku da neće biti deportovan u Srbiju. O tome će, ipak, južnoafričke vlasti odlučiti tek kada im Gavrić ispriča sve što zna.

Sagovornik „Blica” kaže da je Gavrić ključni svedok i u hapšenju ubice Sirila Bike, jer je jedini video napadača koji je automobilu prišao na motoru i ispalio rafal.

"Gavrić i Bika su bili prijatelji i dobro su se poznavali. To znaju i obaveštajne strukture u Kejptaunu. On je bio prisutan kad je Bika ubijen i predstavlja važnog svedoka za državu. S druge strane, može da posvedoči i o poslovima Bike. Od njegovog svedočenja zavisi da li će mu azil biti odobren. To znači da su ga obaveštajne strukture bukvalno ucenile", objašnjava izvor “Blica”.

Ukoliko JAR odobri azil Gavriću, optužbe za prevaru će biti odbačene, kao i odluka o deportaciji u Srbiju.

Gavrić je od hapšenja imao izuzetno dobru saradnju sa policijom Južne Afrike i bio im je na raspolaganju kada god su za njega imali bilo kakva pitanja.

Lozničanin je i bio član obezbeđenja Sirila Bike, koji je ubijen u martu 2011. Prilikom obračuna bandi ranjen je Gavrić, kod koga je tada pronađeno pet grama kokaina i čiji je identitet tada otkrila policija. Gavrić, koga u Srbiji čeka kazna od 35 godina zatvora, do tada se skrivao pod lažnim imenom Saša Kovačević, na čija je dokumenta i ušao u Kejptaun 2008.

Zbog posedovanja kokaina i oružja i nelegalnog ulaska u zemlju, Gavriću, koji je podneo zahtev za azil, trenutno se sudi u JAR, ali se u isto vreme odlučuje o njegovoj ekstradiciji u Srbiju.

[h=2]Sud ponovo odbacio zahtev za azil[/h]Dragoslavu Gavriću ponovo odbijen zahtev za dobijanje azila, saopšteno je iz suda u Kejptaunu, prenose južnoafrički mediji. Njemu je u februaru već jednom odbijen zahtev.

Tužilac Dejv Demerel izjavio je da bi trebalo odmah nastaviti sa saslušanjem Gavrića i odlučivanjem o njegovom izručenju. Gavrićev branilac, Huan Smuts, međutim, zatražio je odlaganje saslušanja i nastavka suđenja zbog lažnog predstavljanja, kako bi optuženi uložio žalbu na novo odbijanje azila.

Suđenje će biti nastavljeno 15. januara, nakon što odbrana sazna ishod ulaganja žalbe. Gavrić se juče pojavio u sudu i zbog posedovanja kokaina i oružja i nelegalnog ulaska u zemlju, ali je taj slučaj odložen za april.

Smuts je rekao da se Južnoafrička Republika zalaže za izručenje Gavrića Srbiji, ali on smatra da bi Gavrić trebalo da ostane u Južnoj Africi kako bi svedočio u slučaju ubistva Sirila Bike.



Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
[h=1]Gavrić ponovo ostao bez azila[/h]



Vlasti Južne Afrike odbile su po drugi put zahtev za politički azil Dobrosavu Gavriću, osuđenom na 35 godina zatvora zbog ubistva Željka Ražnatovića - Arkana.


gavric1.jpg



Ministarstvo pravde Srbije je prošle godine zatražilo izručenje Gavrića koji je u Južnoj Africi uhapšen zbog posedovanja droge.


Kako prenose "Novosti", sudije iz Južne Afrike su navele da Gavrić nije "odgovarajući kandidat" za azil.
Pred tamošnjim sudom protiv njega će se nastaviti postupak zbog falsifikovanja dokumenata i ilegalnog ulaska u Južnu Afriku, posle čega će biti doneta odluka o izručenju Srbiji.

Gavrić je u Srbiji pravosnažno osuđen na 35 godina zatvora kao neposredni izvršilac ubistva Ražnatovića, 15. januara 2000. godine u beogradskom Hotelu Interkontinental, kada su ubijeni i Milenko Mandić i Dragan Garić. Bio je u bekstvu od 2003. godine, kada je pušten da se brani sa slobode.

Gavrić je ranije u intervjuu za južnoafrički nedeljnik "Mejl end Gardijan" rekao da strahuje da će biti ubijen ukoliko se vrati u Srbiji.



Izvor:
b92
 
Natrag
Top