Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Gary Moore

115garymoore2gg6.jpg

Gary Moore (rodjen 4. aprila 1952 kao Robert William Gary Moore u Belfastu, Severna Irska) je jedan od najboljih gitarista koji su dosli iz Velike Britanije, mada on za sebe samog kaze da je Irac, a ne Britanac. U karijeri koja je pocela u '60-tim, svirao je u raznim bendovima kao sto su Thin Lizzy, Colosseum II, Greg Lake i Skid Row, a ima i veoma uspesnu solo karijeru.

Karijera

Moore je poceo da svira kao mlad, nasavsi staru akusticnu gitaru u svojoj 8. godini, u 14. godini je dobio prvu dobru gitaru. U karijeri koja traje preko 30 godina demontrirao je svoj jedinstveni nacin sviranja kao i veoma dobru adaptaciju na razlicite muzicke zanrove. Za fanove blues-a, njegova najbolja live svirka je "Live Blues", snimljena u jednom malom Londonskom klubu i pustena u prodaju 1992. na VHS-u. Sada je snimak dostupan i na DVD-u. Na doticnom snimku se nalaze i dve numere koje je izveo sa B.B. Kingom koji mu se tada pridruzio na sceni. "The Thrill is Gone" sa ovog snimka je najverovatnije najbolja verzija te pesme. Mnoge Moore-ove numere sa ovog snimka zvuce mnogo bolje nego studijske verzije istih numera. Cak i njegov glas zvuci bolje nego na studijskim verzijama. Moore trenutno nije zainteresovan za turneju po SAD-u. Mada je izgledno da ce u buducnosti promeniti misljenje..

Veza sa Peter Green-om

Prema raznim intervjuima koji su dati raznim casopisima, Moore je bio proteze pionira britanskog bluesa Peter Greena, kome se oduvek divio. Kada je Green napustio Fleetwood Mac i celokupnu muzicku scenu, prodao je Mooreu svoju cuvenu 1959 Gibson Le Paul gitaru za istu cenu koju je Moore dobio kada je prodao svoju tadasnju gitaru (Gibson SG). Moore je koristio tu gitaru za potrebe nekih numera sa Still Got The Blues, After Hours i Blues For Grenny albuma. Green i Moore su, kako se prica, vodili polemiku oko toga koja gitara je koriscena u numeri Albatross. Moore je insistirao na tome da je gitara bila Le Paul, dok je Green tvrdio da je gitara bila Strat. Do dan danas, Green i Moore su ostali dobri prijatelji.

Oprema

Tokom godina, Moore je koristio razne tipove gitara. U njih se ubrajaju: Greenova 1959 Gibson Le Paul, Greenova 1961 Fender Stratocaster i 1950s Gibson Le Paul Junior. Koristio je takodje i Charvel, ibanez, Hamer, Jackson i Heritage gitare. Pojacala su uglavnom bila Marshall-ova, mada je koristio i Soldanos i Fender-ova takodje. Danas najvise koristi Gibson i Fender gitare, Marshall amps i Overdrive i Wah pedals za pravljenje svog jedinstvenog zvuka.

Skid Row

1970 osnovao je svoju grupu Skid Row zajedno sa Noel Bridgeman-om i Brendan Shiels-o. Svirali su jazz, rock i blues. Ova grupa mu je pomogla da zaradi reputaciju fenomenalnog muzicara i sarandnja sa Philip Lynottom je pocela..
Heavy metal band Skid Row je nazvan po Moore-ovom bendu.

Albumi:
- Skid Row (1970)
- 34 Hours (1971)

Colosseum II

Colosseum II je bend koji su cinili Don Airey, John Mole, Jon Hiseman i Gary Moore.

Albumi:
- Strange New Flesh (1976)
- Electric Savage (1977)
- War Dance (1977)

Thin Lizzy

Gary Moore je svirao u bandu Thin Lizzy i saradjivao je sa Phil Lynott za vreme svoje solo karijere

Albumi:
- Night Life (1974) (pojavljuje se samo u numeri "Still In Love With You")
- Remembering (1976)
- Black Rose: A Rock Legend (1979)
- Continuing Saga of Ageing Orphans (1979)
- The Adventures of Thin Lizzy (1981)
- Life (1983)
- Dedication: The Very Best of Thin Lizzy (1991)

Grag Lake

Ucestovao je u stvaranju dva solo albuma Greg Lake-a, Greg Lake (1981) i Manoeuvres (1983). Takodje je svirao u njegovoj postavi. Neki nastupi sa Lake-om za pamcenje su izvodjenje dve numere King Crimson-a, "21st Century Schizoid Man", "In the Court of the Crimson Kind" kao i "Parisienne Walkways"
Moore-ov album Dirty Fingers (1984) sadrzi numeru "Nuclear Attack" koju je izvodio na turneji sa Lake-om.

Solo karijera

1973 izdao je svoj prvi album Grinding Stone kao Gary Moore Band. 1979. njegova solo karijera pocinje ponovo uz pomoc Phil Lynotta. Kombinacija Moore-ve blues gitare i Phil-ovog glasa napravila je "Parisienne Walkways", album koji stigao na UK top ten u aprilu 1979, kao i njegov drugi album "Black Rose". Posle nekoliko rock albuma, Gary Moore se vraca bluesu albumom "Still Got The Blues", na kome su gostovali B.B. King, Albert King i Albert Collins. Album je fenomenalno primljen od strane publike i imao je ogroman komercijalni uspeh. Moore se drzao bluesa do 1997 kada je na albumu "Dark Days in Paradise" eksperimentisao sa novim zvukom. Ovo je fanove, kao i stampu, zbunilo. Album "Back to Blues" je Moore-ov povratak bluesu.


preveo: puppykin (Burek)
Izvor: Wikipedia





 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472

Zaista nezaboravna........


 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
02.07.2009
Poruka
2.908
Gary Moore (1952-2011)



Počivaj u miru! :)
 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Preminuo gitarista Gary Moore

Ova vest me je baš neprijatno iznenadila.
Pokoj mu dušici.
:(

Preminuo gitarista Gary Moore


Čuveni gitarista Gary Moore, bivši član irskog sastava „Thin Lizzy“, koji je izgradio i uspešnu solo karijeru preminuo je 6. februara tokom odmora u Španiji, u 58. godini života.

6198508084d4eeabbd2f60186022601_orig.jpg

Moore
je u jutarnjim časovima pronađen mrtav u sobi u hotelu Kempinski u španskom mestu Estepona, blizu Malage. Vest o smrti gitariste, koju je preneo BBC, saopštio je Adam Parsons, menadžer sastava „Thin Lizzy“.


Garry Moore rođen je 1952. godine u Belfastu. Karijeru je počeo da gradi tokom šezdesetih godina. Još kao srednjoškolac sarađivao je sa pevačem Philom Lynottom, na čiji nagovor ulazi u bend „Thin Lizzy“. Moore je u bendu zamenio gitaristu Erica Bella.

„Još uvek ne mogu da poverujem. Bio je izvrstan gitarista i posvećen muzičar“, izjavio je Bell za BBC, nakon što je saznao sa smrt kolege.

Tokom karijere Moore je sarađivao sa muzičarima kao što su B. B. King, Albert King, Collosseum II i Greg Lake, a određeno vreme svirao je i sa irskim bendom „Skid Row“.


Prvi solo album „Grinding Stone“ objavio je 1973. godine. Krajem sedamdesetih u saradnji sa Lynottom objavljuje jedan od njegovih najuspešnijih singlova „Parisienne Walkways“.


Nakon brojnih angažmana u rok muzici, Moore se vratio bluzu albumom „Still Got the Blues“, na kojem su mu pomogli Albert King, Albert Collins i George Harrison.

Poslednji studijski album, „Bad for you Baby“ objavio je 2008. godine.

Izvor: B92




 
Natrag
Top