Gardijan: Beograd je broj jedan za noćni provod

Učlanjen(a)
08.02.2009
Poruka
5.533
Gardijan: Beograd je broj jedan za noćni provod
Novinar londonskog lista o ciganskim sviračima, tehnu, turbo-folku...
26.07.2009. 21:18

Možda Beograd nije predivan istočnoevropski grad poput Praga ili Budimpešte, ali je broj jedan kad je reč o noćnim klubovima, ocenio je novinar londonskog dnevnika "Gardijan" u tekstu pod naslovom "Ples na Dunavu".

"Kada se ovome doda uspon dva veoma različita srpska festivala - rok i tehno, "Egzit" u Novom Sadu i sabor u Guči, gde na stotine ciganskih trubačkih orkestara zabavlja 300.000 veseljaka, Beograd je na radaru zapadnoevropskih muzičkih fanova", navodi list.
"Svake noći ovde radi dugačak niz klubova i organizuju se lude žurke. Možete da plešete na staroj tvrđavi i na splavovima, u podrumima i koktel-barovima. A postoji i veliki dijapazon muzičkih stilova uz koje možete plesati: od odrpanih ciganskih svirača do šljaštećih nakićenih izvođača balkanske turbo-folk muzike, od jednoličnog tehno treskanja preko hevi metala i još mnogo, mnogo toga", piše "Gardijan".

List ističe kako u većini klubova koji stiču popularnost, najvažnije mesto zauzimaju međunarodni di-džejevi pa je sve veći broj velikih imena dolazi u Beograd, privučena brujanjem grada koji voli da pleše.
Gardijanov putopisac je primetio da Beograd izbegava masovni turizam koji je pretvorio Prag u "Diznilend za odrasle", ali koji ipak nudi prijatnu mešavinu arhitekturnih stilova, kao i kafee, barove i restorane.

Međutim, ono što Beograd čini izuzetnim kada je reč o noćnim klubovima, to su njegove reke, mišljenja je Gardijan.
"Na nekoliko kilometara Save i Dunava se prostiru splavovi sa kafeima, restoranima i klubovima", primetio je novinar za koga je “najfascinantnije mesto koje se naziva Ada Ciganlija.
Dalje se ukazuje kako su u Beogradu cene po barovima razlikuju, ali su uvek razumne u poređenju sa onima u Velikoj Britaniji, "dok je pušenje i dalje legalno i popularno".
"Gardijan" konstatuje i da je ulaz u klubove često besplatan, taksi je relativno jeftin i nema mnogo kriminala, a "najbolje od svega je što su Srbi izuzetno prijateljski nastrojeni".
"Ukoliko Beograd danas išta garantuje, to je dobra muzika, dobre cene i sjajna zabava", zaključuje se u "Gardijanu".

Izvor: Blic
 
Natrag
Top