Garderoba i boje - Tajna harmonije boja

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.993
Kako da kombinuješ vesele boje?

Kako da kombinuješ vesele boje?

Ovog proleća i leta u modi su boje, ali ne i papagajski izgled, zato pazi kako ćeš kombinivati zelenu, crvenu, plavu, narandžastu i žutu.

235010_clothpegs1_f.jpg

Crvena
se dobro kombinuje sa zelenom, ljubičastom i narandžastom, ali i sa teget. Kada je ova boja u pitanju neophodno je da se obrati pažnja na nijanse kako ne biste izgledali kao klovn.


Plava se dobro slaže sa narandžastom, ljubičastom i zelenom, ali ako se bojite da ćete pogrešiti u odabiru nijansi, držite se plavo-bele kombinacije.

Zelenoj boji je bliska žuta, ali i plava. Međutim, zelena ne sme biti jarke nijanse kada se kombinuje sa drugim bojama, osim ako se ne radi o teget ili crnoj

Žuta je najteža za kombinovanje, mada na prvi pogled ne deluje tako, zbog čega mnogi greše kada se odluče za ovu boju. Ne kombinujte žutu i ljubičastu, a budite pažljivi ako želite da obučete nešto žuto i nešto zeleno ili narandžasto, da ne biste bili preupadljivi.

Izvor: Mondo
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.993
Kako da miksujete boje koje na prvi pogled deluju nespojivo

Kako da miksujete boje koje na prvi pogled deluju nespojivo

Nekada se vodilo računa o tome da se boje garderobe i detalji strogo uklapaju. Vreme je da se opustite i naučite šta je i kako se primenjuje takozvani "kolorbloking" to jest spajanje komada u jarkim bojama. U trendu su kombinacije koje su do skoro važile za nespojive.

1.jpg

Kako pravilno da izaberete komad odeće u jarkoj boji, kako kombinovati jarke i kontrastne boje, kako uklopiti kolorbloking trend, a ne izgledati kao cirkuski artista? Na prvi pogled, čini se da na sva ova pitanja nema odgovora jer mnoge žene često izbegavaju ovaj trend, iz straha da ne naprave neku modnu grešku.

Šta je kolorbloking?
Možete, recimo, da kombinujete jednu boju sa dve različite nijanse druge boje ili možete da idete na smeliju opciju i probate sa tri ili više nijansi. U stvari, to i jeste ono što muči žene koje su navikle na monohromne kombinacije- kako znati koje kombinacije boja kreiraju sklad?

2.jpg

Osnova je krug

Najlakše rešenje je da pratite pravilo "kruga boja". Na primer, crvena najbolje izgleda kada se spoji s narandžastom ili ljubičastom (može i sa pink), žuta najbolje ide uz svetlo zelenu ili boju senfa, dok se tirkizna najbolje uklapa sa plavom ili zelenom. Prvo počnite sa osnovnim bojama: crvenom, žutom i plavom, a onda krenite sa sekundarnim bojama, odnosno bojama izvedenim iz osnovnih boja: zelenom, ljubičastom i narandžastom.

Izbegnite oštre kontraste
Glavno pravilo kolorbloking-a je da se izbegnu oštri kontrasti. Uparene boje ipak moraju ostati u okviru istog. Jarke boje idu sa jarkim, dok mirnije kreiraju odličnu kombinaciju sa mirnim bojama. Iz tog razloga, roze odlično izgleda u kombinaciji sa narandžastom, dok se ista ta roze nikako ne uklapa sa svetlo zelenom.

Još nekoliko trikova za kombinovanje
- Roze lako može da zameni crvenu.
- Važno je držati se iste saturacije boja: neon boje se slažu sa neon, a pastelne s pastelnim tonovima.
- Igrajte s tri boje u jednom autfitu -četvrta je previše.
- Obratite pažnju na ten i boju kose. Na primer, kobalt plava i voćno zelena gube svoju draž kad za “podlogu” imaju svetli ten i plavu kosu.

Izvor: Blic žena
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.993
Šta obući: Kako boje utiču na uspešnost

Šta obući: Kako boje utiču na uspešnost

Boja je jedno od najvažnijih oruđa koje možete iskoristiti u poslu, a na ljude će šest puta više uticati boja odeće, nego bilo šta drugo vezano za vaš izgled. Pre nego što se obučete za posao, razmislite koju poruku želite da pošaljete.

1.jpg

Crvena vas ističe
Ako želite da se izdvojite iz mase, zadivite nekog ili pokažete da se ne bojite, crvena odeća je za vas. Pritom ćete ostaviti utisak samouverene i pouzdane osobe. Ipak, budite oprezni jer previše crvene može delovati preteće. Ako na sastanku želite da kažete nešto važno, obucite crveno, ali ne ako ste ljutiti. I ako ste umorni, a morate da držite govor, izbegavajte previše crvene jer ćete delovati još umornije.

2.jpg

Bela preozbiljna
Ako se obučete u belo od glave do pete, ljudi će biti napeti u vašoj blizini jer delujete uniformisano i preozbiljno. Izbegavajte je osim ako niste lekar ili kuvar. Belu radije kombinujete s drugim bojama.

Siva – znam šta radim
Neutralne siva i bež su manje formalne i odaju razumnu i pristupačnu osobu koja zna da se uklopi. Sugerišu da znate šta radite, ali može izgledati kao da neke stvari prećutkujete.

3.jpg

Plava pun pogodak
Za sastanke s klijentom primerenije su svetlije boje jer odišu pristupačnošću, ali kad želite da pokažete više autoriteta, naročito u većim grupama, radije se odlučite za tamne boje. Ako želite da steknete poverenje, plava boja je najbolji izbor jer poručuje da ste odani i da se drugi mogu osloniti na vas. A ujedno delujete prijateljski i moćno.

Upravo zbog tih poruka koje šaljete, plava je idealna i za razgovore za posao jer su najveće šanse da dobijete posao upravo ako nosite tamnoplavu, tvrde stručnjaci. Preporučuje se i muškarcima i ženama, mada katkad sugeriše i da ste konzervativni.


Skromnost u nežnim bojama
Ako želite da umirite i razuverite klijente, obucite neku pastelnu boju. Pastelna odeća šalje poruku skromne, tihe i diplomatične osobe i odbija moguće kritike. Slično će delovati i zemljani tonovi, svetložuta, koralna i boja breskve jer ne “zastrašuju”.

4.jpg

Ružičasto samopouzdanje
Ružičasta košulja ispod tamnog odela ublažiće strogoću i odati utisak pristupačne, ali profesionalne osobe. Međutim, ružičasta nije rezervisana samo za žene. U nežnijim nijansama ružičasta na muškarcima odaje samopouzdanog poslovnog čoveka. Ipak, nijedan pol ne sme preterati, jer previše ružičaste odbija i iritira ljude.


Zelena za pouzdanost
Svetlozelena odeća odaje utisak opuštene, ali mirne i organizovane osobe. Ako želite klijentima pokazati da se mogu osloniti na vas, obucite tamnozelenu jer otkriva da ste snažni i moćni, ali istovremeno i pomalo konzervativni.

Izvor: 24 sata
 
Natrag
Top