Gaje trešnju na krovu zgrade u centru Beograda

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
Oaza na vrhu zgrade u Knez Miletinoj

Gaje trešnju na krovu zgrade u centru BeogradaIzvor: Blic Maja Keranović | 27. 06. 2011. - 13:30h

BEOGRAD - Rade i Slobodanka Jovanović napravili su zelenu oazu na vrhu zgrade u Knez Miletinoj 14. Osim raznog raznobojnog cveća, na krovnoj terasi koja je proglašena najlepšom na Starom gradu uspevaju i trešnje, a nalazi se i drvo duda i limuna, kanadski brest, kaktus, pa čak i oleander i palma iz Igala. Nekada je na ovoj terasi bio i platan, a rađale su i breskve.

153345_bgtresnja-foto-andrej-isakovic_f.jpg


Rade Jovanović u svojoj zelenoj oazi na vrhu zgrade u Knez Miletinoj

Krovna terasa u Knez Miletinoj 14 služi za uživanje i odmor. Tako je još od devedesetih godina kad su Jovanovići počeli da je postepeno obogaćuju cvećem i zelenilom, a 2006. godine konačno urede i pretvore u zelenu oazu. Terasu je prvo trebalo okrečiti i izmalterisati, što je Rade i učinio, a kaže da ni sam ne zna koliko je kanti zemlje za cveće dovukao iz dvorišta. Biljke je uglavnom kupovao na pijaci, nešto je dobijao na poklon od rođaka i prijatelja, a i komšinica, baka Olja, potrudi se da ga svake godine obraduje nekim cvećem. Danas ovu krovnu terasu krase čak 42 vrste biljaka.

- Najvrednija je palma koju sam doneo pre 18 godina iz Igala, ali i kaktus i oleander. Drvo limuna dobio sam pre 12 godina na poklon, a samo prve dve godine je rodilo. Sam sam kalemio male ruže. Ranije sam imao i breskvu, a svi su se čudili kako je rodila. Uspevaju i trešnje. Svake godine uberemo tri do četiri kilograma, dok je mala trešnja ove godine dala četiri ploda - priča Rade.


153346_bgtresnja-foto01-andrej-isakovic_f.jpg


Trešnju ima već petnaestak godina, koliko i drvo duda i kanadski brest, a kaže da ništa od toga nije sadio, već je samo niklo.


- Verovatno je semenku doneo vetar ili ptica, a možda smo i mi, kad je reč o trešnji, slučajno bacili košticu, pa je tako nikla. Čovek koji radi u Botaničkoj bašti bio je u čudu zbog kanadskog bresta. Imao sam i platan sa divnom krošnjom, ali kako je to veliko drvo, sa velikim korenjem, posekao sam ga - objašnjava Rade.


Rad i trud oko ove zelene oaze nije ostao neprimećen i nenagrađen, što svedoče diplome i statuete dživdžana okačene na zidiću levo od ulaza na terasu, a koje se dodeljuju za prva tri mesta u tradicionalnoj akciji opštine Stari grad „Moje dvorište mala pluća grada”. Jovanovići su do sada pet puta nagrađivani, a ove godine osvojili su prvo mesto u kategoriji za najlepšu krovnu terasu.


- Treba raditi i voleti to što radiš. Ima toliko slobodnog, neiskorišćenog prostora, a da svako posadi bar jedan cvet, grad bi nam bio prepun cveća. Za ovako nešto ne treba puno novca, a dnevno je potrebno izdvojiti samo pola sata. Kod svake biljke zastanem jer one traže ljubav i pažnju. U to sam se uverio radeći jedan test da vidim kako će se ponašati. Naime, biljke kojima sam se više posvećivao od drugih, odnosno gledao ih i plevio, cvetale su, dok su one kojima se nisam toliko posvećivao delovale potonulo - priča Rade, i dodaje da sezona uživanja na terasi počinje u proleće, a završava se u duboku jesen.
 
Top