Poraz Srbije na kraju kvalifikacija, Antić: „Nemogući uslovi za igru“
Poraz Srbije na kraju kvalifikacija
14. oktobar 2009. 21:50
Fudbalska reprezentacija Srbije izgubila je od Litvanije rezultatom 2:1 u poslednjem kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.
Domaći su poveli golom Mindaugasa Kalonasa u 20. minutu posle penala koji je skrivio Neven Subotić, a izjednačio je Zoran Tošić u 59. minutu nakon što je predriblao golmana i plasirao loptu u gol. Pobedu Litvancima doneo je Marijus Stankevičijus u 68. minutu iz diskutabilnog penala koji je napravio Aleksandar Luković. Srbija je u subotu pobedom nad Rumunijom obezbedila plasman na SP.
Na golu Srbije stajao je Vladimir Dišljenković, koji je najzaslužniji što je naša selekcija posle prvog dela igre imala samo gol zaostatka.
U tri navrata je dodavanje u prazan prostor prošlo iza leđa srpske odbrambene linije, ali je Dišljenković tri puta maestralno interevnisao i spasao svoj tim. Jedini put kada je golman Metalurga mogao bolje da reaguje bio je upravo jedanaesterac, kada je 'pročitao' Kalonasa ali mu se klizava lopta izmigoljila i završila u mreži.
Srbija nije uspela da stvori nijednu ozbiljniju priliku za gol, a tome je umnogome doprinelo i katastrofalno stanje terena.
U drugom poluvremenu srpski tim zaigrao je neuporedivo bolje, mada pas-igra po zaista teškom terenu nije mogla da dođe do izražaja i slučajnost je igrala preveliku ulogu u razvoju situacije.
Činilo se da će se tok meča preokrenuti posle izjednačujućeg pogotka rezerviste Zorana Tošića u 59. minutu – fudbaler Mančestr Junajteda je posle kombinacije as Jovanovićem i loše reakcije odbrane Litvanije izašao sam pred golmana, obišao ga i poslao loptu u gol.
Samo dva minuta kasnije Tošić je mogao da se proslavi – Ivanović je dobio loptu u prostor po desnoj strani, vratio je usamljenom Tošiću na 10-ak metara od gola, ali on šalje loptu preko prečke.
Konačno je selekcija Radomira Antića uhvatila ritam i preuzela kontrolu nad igrom kada je sudija Anton Gedov svirao novi penal za domaće. Aleksandar Luković, koji je ušao umesto Obradovića, skočio je iznad Kalonasa u poteri za loptom, a sudija je, čini se neopravdano, pokazao na 'belu tačku' posle pada Kalonasa.
Lopti je prišao Stankevičijus i šutirao snažno po sredini – 2:1.
Od tada je Srbija imala potpunu inicijativu, a najbliža izjednačenju bila je u 71. minutu – posle centaršuta Ivanovića golman Karči je trapavo reagovao, a Panka je izbacio loptu sa gol-linije.
Imala je Srbija još nekoliko poluprilika do kraja, ali Litvanci su uspeli da sačuvaju prednost.
Litvanija: Karčemarskas, Dedura, Stankevič, Kijanskas, Panka, Mikulin (od 66' Luksa), Kalonas (od 82' Razanauskas), Šernas (od 89' Trakis), Kivaskevičijus, Klimavičijus, Pilibaitis.
Srbija: Dišljenković, Ivanović, Obradović (od 60' Luković), Dragutinović, Subotić, Kačar, Petrović, Krasić (od 46' Tošić), Jovanović, Pantelić (od 74' Ninković), Žigić.
Antić: „Nemogući uslovi za igru“
14. oktobar 2009. 22:42
Selektor srpske reprezentacije Radomir Antić istakao je da su loši vremenski uslovi razlog poraza od Litvanije u poslednjem kolu kvalifikacija za SP.
„Utakmica je bila čudna, vremenski uslovi su mnogo uticali na igru. Mislim da je takođe sudija direktno uticao na rezultat, jer oba penala nisu postojala i nije vodio utakmicu kako je trebalo. Ne samo da sam ljut zbog prvog već i drugog penala i mislim da je to definitivno uticalo na ovom meču“, rekao je Antić.
„Čestitam Litvancima na pobedi, ali je vreme razlog zbog kojeg moj tim nije dominirao. Naša reprezentacija voli da mnogo ima loptu u svom posedu, a ovoga puta to nije bilo moguće zbog vremenskih uslova“, dodao je selektor Srbije.
Antić je, takođe, naglasio da je teško oceniti igru i Srbije i Litvanije zbog jake kiše i vetra, kao i potopljenog terena u Marijanpolju.
„Vrlo je teško oceniti nastupe oba tima jer su uslovi za igru bili nepodnošljivi. Mislim da nikada u životu nisam učestvovao u meču koji je igran u ovakvim uslovima i zato čestitam igračima oba tima na borbenosti i prikazanoj igri“, istakao je Antić.
U odnosu na meč sa Rumunijom, posle kojeg je Srbija izborila plasman na Svetsko prvenstvo koje će sledeće godine biti održano u Južnoj Africi, šestorica igrača su se prvi put našla u startnoj postavi, a selektor Srbije ističe da su vremenski uslovi izjednačili Srbiju i Litvaniju.
„I teren, i kiša, i vetar, sve je to uticalo na oba tima. Reprezentacije su imale iste vremenske uslove i to je izjednačilo Srbiju i Litvaniju. Mogu samo jednu stvar da kažem, a to je da smo uradili veliku stvar jer smo obezbedili plasman u Južnu Afriku u Beogradu. Mogu samo da zamislim šta bi bilo da smo ove morali da se borimo za mesto na Svetskom prvenstvu“, naglasio je Antić.
Litvanski selektor Žoze Kušeiro kritikovao je, pre svega, domaće novinare.
„Ovoj grupi je potrebna pomoć ako joj želite dobro. Ne znam šta vi želite, valjda da osvojite Svetsko prvenstvo. To je nemoguće. Nama je potrebna pomoć i podrška. Igrači nemaju nikakvu korist i nikakav novac od igranja za reprezentaciju. Ne znam kome su koristile kritike posle praza od Farskih Ostrva. Drago mi je da su igrači pokazali želju protiv pobednika naše kvalifikacione grupe, koja je na kraju rezultirala pobedom“, izjavio je Kušeiro.
Fudbaler Srbije Milan Jovanović takođe smatra da su uslovi za igru bili izuzetno loši i da je to najviše uticalo na rezultat meča.
„Ovo je katastrofa. Znam da su uslovi bili isti i za njih i za nas, ali tehnički boljoj ekipi ovakvi uslovi nikako ne mogu da idu u prilog. Najveći problem je bio u tome što ni u jednom trenutku nismo mogli da predvidimo da li će lopta odskočiti ili ostati u bari. Svaki poraz boli, ali srećom mi smo afričku vizu overili protiv Rumuna“, rekao je Jovanović.
„Ne znam šta da kažem, najblaže rečeno, bilo je neobično, viđeno je sve osim fudbala. Profesionalci smo i moramo da se naviknemo na sve uslove za igru, međutim, ovo je bilo nešto što se retko sreće. Bukvalno se igralo tako da je bolji bio onaj koji dalje šutne loptu. Što se tiče penala, mogu samo da kažem da su bili veoma zanimljivi. Sudije su živi ljudi i po nekad greše, međutim, ovo što je Bugarin radio je teško porediti sa nekim normalnim situacijama“, istakao je Gojko Kačar.
Ivica Dragutinović kritikovao je sudije meča zbog dva dosuđena penala.
„Bilo je mnogo teško, dok se nismo privikli na teren, u drugom poluvremenu smo delovali mnogo bolje. Najjači utisak sa utakmice je svakako bugarski sudija koji nema kvalitet za ovo takmičenje. Neverovatno je da dva najobičnija starta na loptu okarakteriše kao penale. Srećom, ova utakmica nije odlučivala o plasmanu, ko zna šta bi bilo da je bilo drugačije. Ubeđen sam da je svako od nas pružio maksimum, ali u ovim uslovima više zaista nismo mogli“, kaže Dragutinović.
Izvor: B92