Fudbalske vesti

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Kontrola klađenja u srpskom fudbalu

[h=1]Kontrola klađenja u srpskom fudbalu
[/h] Izvor. B92, Tanjug, zvanični sajt

Civilne i fudbalske vlasti Srbije pokrenule su proces formiranja tela za kontrolu klađenja na utakmice domaćih takmičenja.

10412385294ff58b91defa9628039927_orig.jpg

FSS, arhiva

Prvom sastanku su prisustvovali predstavnici Fudbalskog saveza Srbije, policije, tužilaštva, udruženja kladioničara i Superlige.
U radnu grupu će biti uključeni predstavnici svih struktura, a najavljena je i serija novih sastanaka. FSS će u međuvremenu razgovarati i sa predstavnicima vodećih kladioničarskih kuća u Srbiji.
Osnovni cilj je, po rečima ljudi iz FSS, "postizanje pune regularnosti eliminacijom i same mogućnosti nameštanja utakmica u cilju ostvarenja finansijske koristi".

"Suštinski, ovaj korak je preduzet u smeru podizanja regularnosti na najviši nivo, što i jeste jedan od prioriteta u radu naše fudbalske organizacije. U tom cilju, FSS planira i da ustanovi funkciju oficira za očuvanje integriteta takmičenja", navodi se u saopštenju FSS.

Po rečima predstavnika našeg saveza, formiranje radne grupe “ne znači da je UEFA obeležila srpska fudbalska takmičenja kao neregularna, niti se u njima pojavljuju sumnjive utakmice sa aspekta klađenja”.

"Međutim, FSS želi da pravovremeno primeni sve preporuke iz UEFA, a pre svega vezano za monitoring utakmica i praćenja samih uplata. U tome ćemo imati veliku pomoć nadležnih državnih organa i udruženja kladioničara, jer će do kraja godine biti uveden centralni sistem. Kao takav, on će svima omogućiti adekvatno praćenje i mogućnost preventivnog delovanja", ističe se u FSS-u.

Kao rezultat svega, uslediće potpis Memoranduma o zajedničkom delovanju, na kome će biti baziran budući koordinisani rad.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Davor Šuker predsednik FS Hrvatske

[h=1]Davor Šuker predsednik FS Hrvatske
[/h] Izvor. B92 | AK

Bivši hrvatski reprezentativac Davor Šuker izabran je za predsednika Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS).

12370605094ff5867c516da386295171_orig.jpg

Beta/AP
Šuker je na Skupštini HNS izabran jednoglasno, a na mestu predsednika zameniće Vlatka Markovića posle više od 13 godina vladavine.
Šuker je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao dva meča, dok je u dresu Hrvatske na 69 utakmica postigao 45 golova.
Često kritikovani Marković izjavio je da Savez ostavlja u dobrim rukama.

"Ceo život posvetio sam fudbalu. Da sam kao predsednik samo napravio Kuću fudbala, bilo bi dovoljno. Siguran sam da me nasledjuje pravi čovek, koji je bio vrhunski fudbaler i intelektulac", rekao je Marković.

Šuker je nakon izbora rekao da mu je cilj da hrvatski fudbal podigne na najviši nivo, kao i da se obračuna sa huliganima.

"Moja nova obaveza je da čuvam vrednosti koje imamo, trudiću se da dostignem uspehe Markovića. Svesni smo problema hrvatskih klubova, uradićemo sve da to popravimo, da održimo popularnost fudbala", rekao je 44-godišnji Šuker.

On je najavio da će upoznati predsednika države sa merama, koje će biti preduzete u borbi protiv huligana.

"Potrebna nam je pomoć institucija, da se obračunamo sa pojedincima i grupama koji žele štetu hrvatskom fudbalu. Ponosan sam što sam ujedinio hrvatsku fudbalsku porodicu. Nećemo vas izneveriti, iako će biti poteza koji se neće svima svideti", dodao je Šuker.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Rikelme se oprostio od Boke

Rikelme se oprostio od Boke

Izvor. B92 | AK

Bivši argentinski reprezentativac Huan Roman Rikelme odigrao je u revanšu finala Kupa Libertadores svoju poslednju utakmicu u dresu Boke Juniors.

Boka je u noći između srede i četvrtka izgubila od brazilskog Korintijansa sa 2:0 i ostala bez najvrednijeg trofeja u južnoameričkom klupskom fudbalu.

"Razgovarao sam sa predsednikom i obavestio ga o svojoj odluci. Veoma sam zahvalan svima u klubu. Osećam se ispražnjeno, nemam više šta da pružim ekipi", rekao je 34-godišnji Rikelme.

On je prethodnih pet sezona igrao za tim sa "Bombonjere" i to mu je bio drugi mandat u Boki. Član slavne argentinske ekipe bio je i od 1996. do 2002. godine. Pored Boke, Rikelme je igrao za Barselonu i Viljareal.

"Uvek sam imao sjajan odnos sa Bokom, veliki sam navijač kluba, ali osećam da smo došli do kraja puta", kazao je Rikelme posle poraza od Korintijansa u Sao Paulu.

Nekadašnji reprezentativac "gaučosa" najavio čak i mogućnost da napravi manju pauzu u igračkoj karijeri.

"U ovom trenutku najviše želim da odem i napravim roštilj sa prijateljima i da provedem što više vremena sa porodicom", dodao je Rikelme.

Sjajni vezista priznao je da je iscrpljen od svakodnevnih obaveza koje ima kao profesionalni fudbaler.

"Fudbal mi se trenutno igra samo na konzolama i to sa prijateljima", zaključio je on.

Rikelme je za reprezentaciju Argentine odigrao 51 utakmicu i postigao 17 go

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Bord FIFA odobrio tehnologiju!

[h=1]Bord FIFA odobrio tehnologiju!
[/h] Izvor. B92

Internacionalni bord FIFA odobrio je upotrebu tehnologije koja utvrđuje da li je lopta prešla gol-liniju.

19613927874ff5c8bf808b6812283693_orig.jpg

Posle višegodišnje debate i opsežnih testova osmočlani odbor dao je na sastanku u Cirihu zeleno svetlo za oba sistema koja su stigla do finalnog testa.
Sistemi Hawk-Eye i GoalRef mogli bi da budu primenjeni na najvažnijim takmičenjima već od početka 2013. godine.
izvesno je da će tehnologija biti korišćena na Svetskom klupskom prvenstvu ovog decembra, na kupu konfederacija u Brazilu sledeće godine i na Svetskom prventvu iu istoj zemlji 2014.

Priča o tehnologiji duga je već godinama, s obzirom da se u mnogim sportovima (tenis, hokej) koriste slična sredstva, da bi se sprečile sudijske greške u tom, najvažnijem segmentu fudbalske lige.

Poslednja u niza grešaka dogodila se tokom Evropskog prvenstva, kada sudije nisu priznale gol Marka Devića za Ukrajinu protiv Engleza (na slici).

Prvi komentari već su stigli, kako od organizacija, tako i od najaktivnijih fudbalera na društvenim mrežama.

Engleska FA saopštila je da se već dugo zalaže za tehnologiju, a dobrom vešću odluku je nazvao i Džoi Barton. Mišljenje Rija Ferdinanda niej tako povoljno, jer smatra ljudske greške i debatu koja sledi bitnim delom šarma fudbala.

Generalni sekretar FA Engleske Aleks Horn, koji je prisustvovao sastanku Borda (po tradiciji polovinu članova Borda čine predstavnici 4 britanske asocijacije, a drugu polovinu 4 predstavnika ostatka sveta), kaže da će Premijer liga verovatno pred sezonu 2013/2014 uvesti tehnologiju.

“Čelnici lige moraju da obave razgovore sa firmama koje su patentirale dve tehnologije, kao i klubovima. Koliko shvatam, svi klubovi podržavaju koncept, rekao bih da je realno da se to dogodi na startu sledeće sezone. Međutim, u principu moguće je promenu uvesti i tokom sezone, ako se svi slažu. Dovoljno bi bilo da utvrde od kog kola se tehnologija primenjuje na svim stadionima i mogu da krenu”.

Bord je takođe odobrio ženama korišćenje marama tokom utakmice, što bi trebalo da poveća popularnost fudbala u islamskim zemljama.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Gvardiola selektor Rusije?

Gvardiola selektor Rusije?

Izvor. B92, Beta | NĐ

Nekoliko ruskih medija objavilo je da je bivši trener Barselone Pep Gvardiola potpisao ugovor o preuzimanju repreentacije Ruske federacije.

5526489824ff6ecbcb5920232558905_orig.JPG

Ali te navode negirali su njegov agent i portparol Fudbalskog saveza Rusije.

Fursenko se prošle nedelje penzionisao, a Rusija je odlaskom Holanđanina Dika Advokata posle Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini ostala bez selektora.

Ruski list Sport-ekspres naveo je da Gvardiola nije potpisao ugovor sa Fursenkom, već da će doći u Moskvu, gde će pregovarati oko preuzimanja reprezentacije Rusije.

Najviše zabune oko dolaska Gvardiole u Rusiju izazvao je bogati vlasnik Spartaka iz Moskve Leonid Fedun koji je rekao da je spreman da finansira Gvardiolin ugovor sa Fudbalskim savezom Rusije.

"Sledeći selektor mora da bude Gvardiola. Spreman sam da finansiram taj posao", rekao je Fedun.

Dolazak Gvardiole u Moskvu demantovao je i portparol FS Rusije Nikolaj Komarov.

"Gvardiola stiže sutra (subota), Žoze Morinjo prekosutra, a Aleks Ferguson u ponedeljak. Baš se pitam šta će se sledeće pojaviti u medijima. Ozbiljno, nemamo nikakav dogovor ni sa jednim trenerom, a čim budemo dogovorili nešto, daćemo informacije", rekao je Komarov za agenciju RIA novosti.

Gvardiolin agent Hoze Maria Orobig kazao je da ne dolazi u obzir da njegov klijent postane selektor Rusije.

"Gvardiola nije primio nikakav predlog FS Rusije. Ne znam odakle dolaze takve informacije. To ne dolazi u obzir. On je sada sa svojom porodicom u Njujorku i namerava tamo da ostane još godinu dana", kazao je Orobig.

Gvardiola je prethodnih četiri sezone vodio Barselonu, sa kojom je osvojio 14 trofeja, uključujući dve Lige šampiona i tri španska prvenstva.

Rusija je u potrazi za novim selektorom pošto je Holandjanin Dik Advokat odlučio da ne produži ugovor.

Kao najozbiljniji kandidati da ga zamene pominju se Fabio Kapelo, trener Zenita LučiGvardioano Spaleti, kao i domaći stručnjaci Valerij Gazajev i Aleksandar Borodžuk.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Peskari vraćeni bodovi

[h=1]Peskari vraćeni bodovi
[/h] Izvor. B92, Tanjug | MN

Fudbalski savez Italije odlučio je da Peskari, novom članu Serije A, vrati bodove oduzete zbog navodne umešanosti u nameštanje utakmica.

5262388724ff84dca222ed237841218_orig.jpg

Peskara je trebalo da sezonu počne sa dva boda zaostatka u odnosu na rivale.
Klub je nakon žalbe kažnjen novčano sa 30.000 evra, a pomilovan je i nižerazredni Albinolefe, koji će umesto početnih 15, sezonu otvoriti sa devet bodova zaostatka.
Zbog nameštanja utakmica u junu kažnjeni su drugoligaši Novara, Padova, Empoli i Ređina, kao i četvrtoligaš Pjaćenca.

Petogodišnje suspenzije dobili su Mario Kasano (Pjaćenca) i Alesandro Zamperini (Ravena), dok su bivši igrači Luiđi Sartor i Nikola Santoni takođe dobili po pet godina zabrane obavljanja funkcija u fudbalu.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Botafogo pozdravio Klarensa Sedorfa

[h=1]Botafogo pozdravio Klarensa Sedorfa
[/h] Izvor. B92 | AK

Legendarni holandski fudbaler Klarens Sedorf dobio je veličanstven doček na Olimpijskom stadionu u Rio de Žaneiru od navijača Botafoga.

11200347364ff96fb731063332573186_orig.jpg

Beta
Sedorf je doneo sreću budućim saigračima jer je "Fogao" sa 3:0 savladao Bahiju.
"Želim da pomognem klubu, pa već ove nedelje krećem sa radom. Hvala vam na dočeku", rekao je 37-godišnji Holanđanin koji će nositi "crno-beli" dres sa brojem 10.
Sedorf je prethodnih deset godina igrao za Milan, a jedini je fudbaler u istoriji koji je osvojio Ligu šampiona sa tri različita kluba (Milan, Ajaks i Real Madrid).

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Norveška: Otkazan namešten meč!

[h=1]Norveška: Otkazan namešten meč!
[/h] Izvor. B92 | AK

Meč druge lige Norveške između Ulanser/Kisea i Hamkama otkazan je zbog sumnji da je namešten!

15193259374ff9a7e7241dd678084760_orig.jpg
Čelnici norvešne fudbalske lige u nedelju veće će na konferenciji za medije detaljno objasniti razloge sumnje u nameštanje ovog meča. U istragu ponovom ovog događaja uključena je i policija.
"Suviše je rano da se izjasnimo ima li nepravilnosti ili ne, i ako ima u kojoj meri. Na osnovu informacija koje smo dobili, postoji razlog da situaciji pristupimo sa najvećom ozbiljnošću", izjavio je Kjetil Siem, gen. sek. FS Norveške.
Ova odluka zatekla je čelnike dva tima koji su šokirani događajem.

“Kenuli smo na utakmicu, ali smo potom ostali samo da treniramo. Naravno da sam šokiran. Ovo se nikada nije desilo u Norveškoj”, rekao je trener Hamkama Vegard Skoghajm

“Šokiran sam, kao i ostali. Ne znam o čemu se radi, pozvali su me i saopštili mi odluku. Kao da me je udario grom”, istakao je predsednik Ull/Kise Kato Stromberg.

Ulensaker/Kisa je trenutno drugoplasirani tim 1. divizije sa 24 boda iz 11 mečeva, koliko ima i lider Start. Hamkam je na osmom mestu sa 15 bodova.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Dešam zvanično selektor Francuske

[h=1]Dešam zvanično selektor Francuske
[/h] Izvor. B92 | AK

Bivši kapiten reprezentacije Francuske Didije Dešam zvanično je imenovan za novog selektora "trikolora".

12408833404ff98fdf3337b255270033_orig.jpg

Beta/AP
Doskorašnji trener Olimpika iz Marseja dobio je dvogodišnji ugovor od Fudbalskog saveza Francuske (FFF), uz opciju produžetka na još dve godine ukoliko se Francuszi kvalifikuju na Svetsko prvenstvo 2014. godine.
43-godišnji Dešam je kao kapiten vodio Francusku do titula prvaka sveta 1998. i Evrope 2000. godine, a pre dve nedelje napustio je OM kako bi nasledio bivšeg saigrača Lorana Blana na klupi "trikolora".
Dešam će debi kao selektor Francuske imati protiv šampiona Južne Amerike Urugvaja, 15. avgusta u Avru. Francuska će kvalifikacije za Mundijal u Brazilu početi 7. septembra protiv Finske, a ostali rivali u grupi biće joj Belorusija, Gruzija i aktuelni šampion Evrope i sveta Španija.

Upravo je "crvena furija" eliminisala Francusku u četvrtfinalu EURO 2012, nakon čega je Blan podneo ostavku na mesto selektora.

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Nemamo dokaze o nameštanju"

[h=1]"Nemamo dokaze o nameštanju"
[/h] Izvor. B92, Beta

Predstavnik norveške policije rekao je da razume zabrinutost Fudbalskog saveza Norveške (NFF) zbog navodnog nameštanja utakmica,

3251498254daaf7ac8a2eb441681996_orig.jpg

Ipak, on je dodao da ne može da pokrene istragu jer nema dokaza.
"Mi u potpunosti razumemo žašto se NFF žalio, ali pre no što pokrenemo istragu protiv pojedinaca, moramo imati dobre dokaze da bismo ih osumnjičili, a to za sada nemamo", rekao je šef finansijskog sektora norveške policije Gro Smogeli.
Smogeli je to izjavio dan pošto je NFF otkazao utakmicu druge lige između ekipa Ulensakre/Kisa i HamKama pod sumnjom da je rezultat unapred dogovoren.

Policija je saopštila da će se istraga nastaviti ispitivanjem svedoka.

Natrag