Fudbalske vesti

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Novčane kazne za Nilmara i Kazorlu

Za razliku od Andresa Inijeste, protiv kojeg je povučena optužnica, fudbaleri Viljareala Nilmar i Santi Kazorla nisu prošli nekažnjeno zbog namerno dobijenih žutih kartona u prvom meču četvrtfinala Lige Evrope protiv Tventea.

evropa_liga_logo.jpg

Naime, njih dvojica su pri ubedljivom vođstvu svog tima isprovocirali sudiju kako bi im dodelio javnu opomenu, a oni tako očistili kartone u revanš meču i završnicu ovog takmičenja dočekali bez opsanosti da propuste odlučujuće mečeve.

Ipak, kako je Disciplinska komisija UEFA utvrdila njihovu krivicu i oni će biti novčano kažnjeni kao svojevremeno igrači Reala Serhio Ramos i Ćabi Alonso. Obojica će u kasu UEFA uplatiti po 20.000 evra, dok će Viljareal morati da plati tri puta više. Da cilj opravdava sredstvo govori podatak da će Nilmar i Kazorla bez problema moći da igraju u prvom meču polufinala Lige Evrope protiv Porta

(sportskacentrala.com)

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Divljanje navijača obeležilo finale Kupa Grčke

Fudbaleri AEK-a pobedili su ekipu Atromitosa sa 3:0 u finalu grčkog Kupa ali je meč prekinut u 89. minutu zbog ponašanja publike.

138431_aek-atromitos-reuters_f.jpg

Proslavljajući trijumf svojih ljubimaca, navijači AEK-a su ušli u teren u velikom broju, a nije im dugo trebalo da se potuku sa policijom.

Blic sport

Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Sami Hipija stavlja tačku

Sami Hipija stavlja tačku

Legenda finskog fudbala, defanzivac Bajera iz Leverkuzena Sami Hipija, objavio je da će se povući na kraju sezone.

v204893p0.jpg

Bajer je objavio da će se 37-godišnji igrač u svojoj zemlji obučavati za trenera, a da će u julu 2012. godine dobiti dvogodišnji ugovor kao pomoćni trener u ovom nemačkom klubu.

U saopštenju kluba navodi se da i da će Hipiju na terenu zameniti 21-godišnji Omer Toprak iz Frajburga, sa kojim je potpisan petogodišnji ugovor.

To nije jedina promena u Bajeru, pošto će na kraju sezone trener Jup Hajnkes otići u Bajern iz Minhena, a tim iz Leverkuzena će preuzeti Robin Dut, sadašnji strateg Frajburga.

Hipija je odigrao 105 utakmica za reprezentaciju Finske, po čemu je drugi na listi igrača sa najviše nastupa za nacionalni tim, iza Jarija Litmanena, koji je igrao 137 puta.

Hipija je u karijeri odigrao deset sezona za Liverpul, od 1999. do 2009, a pre toga je nosio dres finske Mipe i holandskog Viljema II.

(agencije, foto Guliver/Getty images)

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Raul se oprostio od Lige šampiona kao najbolji strelac u istoriji

Španac postigao 71 pogodak u elitnom takmičenju

Raul se oprostio od Lige šampiona kao najbolji strelac u istoriji

Legendarni napadač Šalkea Raul Gonzalez Blanko zaključio je polufinalnim mečom na Old Trafordu epohalni ciklus njegovih nastupa u Ligi šampiona tokom kojih je postao najbolji strelac u istoriji evropskih takmičenja.

139560_x6103_hf.jpg

Osvajač "Srebrne lopte" 2001. godine je na 144 nastupa u Ligi šampiona postigao 71 gol i najbolji je strelac Lige šampiona. Španac je elitno takmičenje osvajao sa Realom 1998., 2000. i 2002. godine.

U "kraljevskom" dresu je odigrao 132 meča i mrežu protivničkog tima pogađao 66 puta, dok je za jednu sezonu u Šalkeu dodao još 12 nastupa i pet pogodaka.

Fenomenalni napadač nije uspeo da se oprosti od Lige šampiona pogotkom i poslednji put u prestižnom takmičenju je to učinio 13. aprila u četvrtfinalu protiv Intera kada je vodio Šalke do najvećeg podviga u istoriji kluba.

Njegov dres sa brojem "7" više neće imati priliku da ima grb Lige šampiona na ramenu iako je najavio da ima nameru da u dresu Šalkea odigra još jednu sezonu.

"Plavci" će igrati finale kupa Nemačke sa Duizburgom i u slučaju trijumfa Raul će imati priliku da poboljša skor u evropskim takmičenjima gde na večnoj listi vodi sa 72 postignuta pogotka ispred Filipa Inzagija koji zaostaje za dva gola.

Blic

Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Lazović: Srbija mi je sve, ali nisam hteo da se raspravljam sa selektorom

Danko Lazović je sredinom marta doneo odluku da više ne igra za fudbalsku reprezentaciju Srbije, a posle mesec i po dana odbijanja da pojasni šta ga je navelo da napusti “orlove” usred kvalifikacija za EURO2012 ipak je popustio pred ruskim medijima.

126867_ssrbija02-foto-afp_f.jpg

U intervjuu za radio “Zenit”, koji prenosi “Sovjetski sport”, Lazović je pojasnio da mu je teško bilo što ne dobija šansu u utakmicama nacionalne selekcije.

“Nisam hteo da o ovome javno pričam, ali sam zbog navijača ipak odlučio da pojasnim šta se dogodilo. Pre svega, imam izuzetno poštovanje prema državnom timu i uvek sam se odazivao pozivima selektora. Nikada mi to nije bilo teško, bez obzira na to da li sam igrao ili ne. Za mene je Srbija - sve. Ali, u poslednje vreme uopšte nisam dobijao šansu, iako po mom mišljenju nisam ni u čemu zaostajao za svojim kolegama iz reprezentacije. Rešio sam stoga da se ne raspravljam sa selektorom, da se ne žalim po medijima, niti da pričam nešto iza leđa mojih saigrača iz reprezentacije. Jednostavno, doneo sam odluku da više ne igram za reprezentaciju i da od toa ne pravim niakakv skandal što je, po mom mišljenju, bilo najbolje rešenje”, rekao je Lazović.

Blic sport

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Platini: Srbi, nema više tolerancije

Platini: Srbi, nema više tolerancije

Predsednik UEFA Mišel Platini rekao je da će utakmice reprezentacije Srbije u narednih šest meseci proći određene testove.

v206326p0.jpg

Tek posle tih testova će UEFA doneti odluku vezanu sa Srbiju, izjavio je prvi čovek evropskog fudbala za Radio televiziju Srbije.

Upitan o dešavanjima uoči utakmice Estonije i Srbije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012. godine, kada je na ulaznicama za meč napisano da je srpskim navijačima zabranjen ulaz, Platini je rekao da je takvu odluku donela estonska vlada, a ne UEFA.

"UEFA nije zabranila prisustvo navijačima u Estoniji, već je to odluka estonske vlade. Postoje problemi u srpskom fudbalu, a estonske vlasti su to uradile kako bi sprečile da dođe do nasilja u gradu. To je njihova odluka. U Italiji (Đenovi) je bilo teško, pa treba voditi računa o onome šta kažemo", rekao je Platini.

"Nema pravila. Ako postoje određena pravila, UEFA ih nije donela. Na srpskom Savezu je da se dogovori sa domaćinima utakmica. UEFA nije ništa odlučila, a šta će biti sa srpskom reprezentacijom, odlučićemo posle određenih testova u narednih šest meseci", dodao je Francuz.

Platini je u februaru u Beogradu razgovarao s predsednikom Srbije Borisom Tadićem i tom prilikom rekao je da UEFA ne toleriše nasilje.

"Vodili smo iskren razgovor. Treba da pojačamo bezbednost, pošto postoje ljudi koji ne bi trebalo da dolaze na stadione. Rekao sam Tadiću da ne možemo da tolerišemo takve postupke, jer u tom slučaju nije prijatno doći u Srbiju. Želimo da pomognemo srpskom fudbalu".

"U UEFA smo obavili sastanak kako bismo pomogli Srbiji i skrenuli joj pažnju da mora da vodi računa. Nema minimalnih grešaka. Imamo dobru volju, nismo tu da kaznimo već da pomognemo", dodao je Platini.

Bivši kapiten reprezentacije Francuske smatra da svetski fudbal nije u krizi, ali da ima mnogo stvari koje bi trebalo otkloniti. On se osvrnuo i na zahteve da se uvede video tehnologija, rekavši da je pravo rešenje da utakmice sudi petoro sudija.

"Svi smo navijači koji žele da održe fudbal. Postoji korupcija, mnogo novca je u opticaju, ali u fudbalu ima više vrednosti nego problema. Televizije sada pokazuje sve. Pre 20 godina je bilo mnogo više grešaka, pa to nisu prikazivali. Poslednjih 10 godina pričam da treba promeniti ili ljudsko ili tehnološko suđenje. Pokušavamo da ubacimo petoro sudija, više sudija - manje grešaka".

Platini je kao svoj najveći uspeh, od kako je predsednik evropske kuće fudbala, naveo uvođenje finansijskog fer pleja, prema kome svaki klub ne sme da troši više nego što zarađuje.

"Svi se slažu oko toga. I vlasnici klubova traže da to postoji. Ali, đavo se umešao u neke detalje, videćemo kako će se stvari odvijati - idemo do kraja. Ne želimo da isključujemo ekipe iz takmičenja, ali treba pratiti kako se odvijaju finansijske transakcije. Ne možemo da živimo sa sredstvima koje nemamo".

Platini je podržao kandidaturu predsednika FIFA Sepa Blatera za novi mandat, pošto 75-godišnji funkcioner "ima viziju".

"Ja sam od 1988. godine njegov tehnički savetnik i u dobrim smo odnosima. Mnogo smo napredovali. Blater ima viziju koja mu je potrebna za poslednji mandat. Možemo da ga volimo ili ne volimo, ali način na koji je vodio fudbal je bitna stvar. Mnogi govore da ću ja jednog dana biti glavni šef, ali ja sam trenutno koncentrisan na UEFA i razvoj federacija".

Platini je ocenio da okolnosti i tenzija oko četiri duela španskih velikana Barselone i Real Madrida nisu oštetili fudbal, istakavši da je fudbal muška igra.

Na pitanje za koji klub bi igrao u ovogodišnjem finalu Lige šampiona između Mančester junajteda i Barselone, Platini je odgovorio: "Ja sam Švajcarac, nisam Francuz, pa sam neutralan. Nadam se da će to biti veliko finale".

Platini je prvi veliki fudbaler na visokim pozicijama u istoriji FIFA i UEFA, a tokom karijere bio je poznat kao veliki šaljivdžija.

"Izabran sam za predsednika i danas razmišljam o fudbalu, iako moram da se pomalo bavim politikom. I dalje volim da se šalim, ali u Evropi su 53 fudbalske fedracije, ima ih preko 200 u svetu i ne umeju svi da se šale na sličan nacin. Sada se mnogo manje šalim, ne zato što sam ostario, već kada pokušam da se našalim na nekom drugom jeziku - to ne uspe".

I za kraj, Platini je poručio:

"Fudbal je ljubav, nije nasilje i mržnja".

(Beta, foto MN Press)

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Prosinečki u rodnom selu majke kod Čačka

Nekadašnji fudbaler, a sada trener Crvene zvezde, Robert Prosinečki, kako je danas saopšteno iz Skupštine grada, posetiće u subotu mesnu zajednicu u Ježevici kod Čačka, selo na padinama planine Jelice, odakle mu potiče majka Emilija, rođena u familiji Đoković.

13728.jpg

Tom prilikom predviđeno je da obiđe lokaciju Grujanska kosa, gde je planirana gradnja sportskih terena.

Kako je za Tanjug izjavio predsednik Skupštine grada u Čačku, Veljko Negovanović, nekada i sam fudbaler Borca, Prosinečki je ranije izrazio spremnost da pomogne izgradnju sportskih objekata u rodnom selu svoje majke. Za tu svrhu već je obezbeđen prostor čiji je vlasnik Mesna zajednica, pa se početak gradnje očekuje u najskorije vreme.

Prosinečki ovog puta dolazi u Čačak predvodeći fudbalere Crvene zvezde, koji na stadionu kraj Zapadne Morave u subotu, 21. maja, od 15 časova igraju prvenstvenu utakmicu sa domaćim Borcem.

(tanjug.rs)

Natrag